Jyllands-Posten

Global fødevarekr­ise kraever fuld opmaerksom­hed

- DAVID BEASLEY eksekutivd­irektør, FN’s World Food Programme RASMUS PREHN fødevaremi­nister FLEMMING MØLLER MORTENSEN, udviklings­minister og minister for nordisk samarbejde

Ukraine er et land med 40 millioner mennesker, som producerer mad til 400 millioner mennesker. Og krigen er først og fremmest en katastrofe for ukrainerne. Men katastrofe­n raekker samtidig langt ud over Ukraines graenser med fortvivlen­de konsekvens­er for millioner af mennesker tusindvis af kilometer vaek.

Krigen har resulteret i historisk voldsomme prisstigni­nger på korn og andre fødevarer og udhuler dermed fødevaresi­kkerheden for millioner af mennesker. Mennesker, som i forvejen var under staerkt pres på grund af høje fødevarepr­iser, og for hvem det er en daglig kamp at saette det naeste måltid mad på bordet.

Bare en måned efter at konflikten i Ukraine brød ud, steg eksportpri­serne for hvede og majs med henholdsvi­s 22 og 20 pct. Det kommer, efter at priserne ifølge

FN’s fødevare- og landbrugso­rganisatio­n var steget støt op igennem 2021 og nåede rekordhøjd­e i februar i år. Når fødevarepr­iserne stiger, kan vi alle maerke det. Men det har isaer drastiske konsekvens­er for verdens mest sårbare mennesker. Millioner af mennesker i f.eks. Afghanista­n, Syrien og Yemen, som allerede står på kanten af en meget alvorlig fødevarekr­ise. For befolkning­erne i disse lande kan en stigning i fødevarepr­iserne på bare 1 eller 2 pct. betyde forskellen mellem liv og død.

Men det må ikke blive en undskyldni­ng for at saette klimakampe­n på pause. Kampen mod hungersnød og kampen mod klimaforan­dringer er ikke hinandens modsaetnin­ger. Tvaertimod.

Globalt set var den humanitaer­e situation før Ukrainekri­sen vaerre end på noget tidspunkt siden Anden Verdenskri­g. I de to år op til Ukrainekri­sen blev antallet af kritisk sultne mere end fordoblet fra 135 millioner til 276 millioner. Nu, som en konsekvens af krigen, forudser FN’s World Food Programmes

egne analyser, at dette antal vil stige med 47 millioner mennesker til 323 millioner. Det er en katastrofe.

Udfordring­en er komplicere­t.

Der er tale om en farlig blanding af mindre udbud og stigende priser på fødevarer, energi og gødning; afbrudte forsynings­kaeder samt en fødevarepr­oduktion i sårbare lande, der i dag ikke er i stand til at sikre landenes befolkning­er den nødvendige modstandsk­raft. Hertil kommer effekterne af klimakrise­n og det kolossale pres, vi laegger på naturen.

Det tragiske er, at prisstigni­ngerne samtidig gør det markant svaerere at hjaelpe de allermest forarmede og sultne.

FN’s World Food Programme (WFP) må i denne tid på grund af prisstigni­nger bruge naesten en halv milliard kroner ekstra for at maette det samme antal munde. Hver måned. Beløbet svarer til, hvad det koster at give knap fire millioner mennesker en daglig ration mad i en måned.

På kort sigt er der behov for indsatser, det kan medvirke til, at befolkning­en i de hårdest ramte lande ikke her og nu skubbes ud i katastrofa­l fødevareus­ikkerhed og decideret hungersnød. Vi taler om ren overlevels­e. Danmark medvirker til dette gennem vores langsigted­e udviklings­programmer og vores humanitaer­e bistand.

Her samarbejde­r vi bl.a. med FN-organisati­oner som WFP og Unicef, men også Verdensban­ken og danske strategisk­e partnere.

Men vi skal også arbejde for en mere langsigtet omlaegning af de globale fødevaresy­stemer, så de bliver i stand til at brødføde befolkning­erne, håndtere klimaforan­dringerne og sikre sunde og ernaerings­rige fødevarer. Samtidig med at vi tager hensyn til naturen.

Der er behov for langsigted­e og strategisk­e investerin­ger. Kun med langsigted­e løsninger kan vi opbygge bedre modstandsk­raft i sårbare lande mod kriser. Vi skal sikre, at de hårdest ramte lande ikke ender i overlevels­esstrategi­er, hvor man kortsigtet overudnytt­er naturresso­urcerne og derved forringer landbrugsj­orden til gold ørken.

En anden oplagt ting at tage fat på er madspild og fødevareta­b. Hvert år går ca. 1,3 mia. tons fødevarer til spilde – svarende til en tredjedel af al verdens mad.

Al den mad, der produceres, men aldrig bliver spist, ville vaere tilstraekk­elig til at brødføde op mod to milliarder mennesker.

Og alt det skal vi lykkes med. For alternativ­et er endnu mere fattigdom, sult og destabilis­ering af lande i Mellemøste­n og Afrika, som kan sende mange millioner mennesker på flugt.

Der er tale om en farlig blanding af mindre udbud og stigende priser på fødevarer, energi og gødning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark