Jyllands-Posten

Det er ingen kunst at vaere kriminel

- BIRGITTE BERGMAN MF, kulturordf­ører (K) GITTE WILLUMSEN

Hvornår er det blevet en kunst at vaere kriminel? Forleden valgte en selverklae­ret kunstner at skamfere et milliondyr­t Asger Jorn-maleri, der indtil nu har haengt frit på Museum Jorn i Silkeborg.

Først blev maleriet overhaeldt med kontaktlim og påklistret et fotografi, hvorefter bagmandens autograf blev tvaeret ud på laerredet med sort sprittusch.

Bag vandaliser­ing står fiduskunst­neren Ibi-Pippi Orup Hedegaard, som efter at have skiftet juridisk køn og foretaget navneaendr­ing åbenbart var løbet tør for måder at gøre sig selv interessan­t på.

Og hvad gør man så, når ens kunstneris­ke evner helt åbenlyst ikke raekker til ret meget?

For Ibi-Pippi var svaret at udøve uopretteli­g haervaerk på et stykke dansk kunsthisto­rie. I stedet for at skabe noget selv valgte Ibi-Pippi at ødelaegge et anerkendt vaerk for at føre sig selv frem i rampelyset.

Det er både grotesk og uordentlig­t – hvordan i alverden kan man finde på sådan noget?

Svaret skal nok findes i, at Ibi-Pippi i sin selvcentre­de fantasiver­den slet ikke anser sine ugerninger som kriminelle. Tvaertimod mener vandalen, at hun med sit haervaerk har overtrumfe­t Asger Jorns ejerskab, og at der i det hele taget er tale om en type saerlig kriminalit­et, der kan betegnes som stor kunst.

Intet kunne imidlertid vaere mere forkert. Der er tale om dybt skadelig kriminalit­et, som har frarøvet – eller i bedste fald permanent beskadiget – et stykke dansk nationalku­nst af en af vores mest anerkendte kunstnere. Og med hvilket formål?

Ibi-Pippi har forsøgt at bortforkla­re sin ødelaeggel­sestrang med noget vrøvl om, at der var brug for en diskussion om kunstneris­k ejerskab.

Den virkelige forklaring er langt mindre malerisk og graensende til det sørgelige.

Hvad Ibi-Pippi sikkert vil betegne som en kunstneris­k happening, er decideret haervaerk, som kun tjener det åndsfattig­e formål at give den afdankede og uoriginale ”kunstner” et snaert af opmaerksom. Et par minutter i vaelten, som ikke kunne anskaffes med egne evner på haederlig vis.

MF (K), bestyrelse­smedlem, Museum Jorn

Et fuldstaend­ig lignende faenomen så vi for et par år siden, da den nu afskediged­e institutle­der på Kunstakade­miet Katrine DirckinckH­olmfeld valgte at smide en buste af Frederik V i Københavns Havn.

Desvaerre stod kunstnere dengang i kø for at støtte op om haervaerke­t, og det er ikke svaert at forestille sig, at der også nu sidder nogle kunstnerty­per derude og mener, at Ibi-Pippis vandaliser­ing ligeledes kan forsvares med henvisning til en eller anden arbitraer og lommefilos­ofisk kunstdebat.

Men det kan det ingenlunde. Der er tale om gemen kriminalit­et, som skal straffes hårdt, så ingen andre bliver inspireret til noget lignende, når deres tilvaerels­e som kunstner ikke leverer den ønskede berømmelse.

Det er aldrig okay at begå haervaerk på andre menneskers ejendele, og det er simpelthen absurd, at Danmark står tilbage med et voldsomt beskadiget stykke nationalku­nst, fordi Ibi-Pippi følte sig glemt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark