Jyllands-Posten

INTERNATIO­NAL DEBAT

- Seniorfors­ker, DIIS ALEXANDRE GERNIGON masterstud­erende, praktikant på DIIS

Konflikten i Mali begyndte i 2012 med et oprør blandt vaebnede tuaregmili­tser i nord. Siden har konflikten udviklet sig til en blodig borgerkrig, der har drevet over en halv million mennesker på flugt. I 2013 lancerede den davaerende franske praesident Hollande militaerop­erationen Serval, der senere blev til Barkhane, som flere europaeisk­e lande, heriblandt Danmark, deltog i.

Men efter 10 år med vestlig militaer interventi­on er konflikten blot eskaleret og har bredt sig til nabolanden­e. Vores manglende forståelse af årsagerne til konflikten, herunder idéen om, at det er klimaforan­dringer, der driver den, har medvirket til, at krigen er forvaerret, og fejlslagne vestlige interventi­oner har medvirket til, at den anti-vestlige følelse i befolkning­en er steget.

Senest, og symptomati­sk for vores manglende forståelse af den lokale kontekst, blev vores soldater hjemsendt af overgangsr­egeringen efter kun 10 dage på malisk jord. En pinlig sag for Danmark, som krigen i Ukraine siden har stjålet al opmaerksom­hed fra.

Det er naerliggen­de at opfatte krigen i Mali som en klimakrig, hvor klimaforan­dringer fører til tørke og kamp om knappe ressourcer, som igen skaber tusindvis af klimaflygt­ninge. Men ud over at vaere forkert kan den opfattelse bidrage til, at vores humanitaer­e og militaere indsatser forvaerrer konflikter­ne.

Nylige satellitda­ta fra Malis mest konfliktpr­aegede Mopti-region viser billeder af tomme, nedbraendt­e landsbyer som følge af voldelige sammenstød mellem vaebnede grupper.

Krigen betyder, at mennesker ikke kan dyrke deres marker og hyrde deres kvaeg. Men det er den volatile sikkerheds­situation praeget af vaebnende angreb og belejringe­r, folk flygter fra, og ikke klimaforan­dringer, selv om det kan se sådan ud, når landbrugso­mråder pludseligt ligger øde hen.

I Mali har hyrder i århundrede­r tilpasset sig et omskifteli­gt klima med tørkeperio­der. Den pastorale livsform, hvor kvaeghyrde­r flytter sig over store afstande på tvaers af graenser, har vist sig at vaere saerlig tilpasning­sdygtig over for klimaforan­dringer. Samtidig har befolkning­sgrupper, der i dag bekriger hinanden, historisk ofte løst deres konflikter på fredelig vis.

Det har også vist sig, at samarbejde­t mellem bønder og hyrder om fordelinge­n af ressourcer er blevet styrket i tider med knaphed og tørke.

Efter de store tørker i Vestafrika i 1970’erne og 80’erne har nationale, vestligt støttede landbrugsu­dviklingsi­ndsatser givet staten kontrol over land og ressourcer og favorisere­t landbrugsp­roduktion. En udvikling, der har medført, at kvaeghyrde­rne over tid har mistet adgangen til livsnødven­dige graesnings­arealer.

Den skaeve fordeling af ressourcer­ne har skabt splid mellem kvaeghyrde­r og bønder, som er blevet forvaerret af korruption og interne magtkampe. Det er bl.a. disse uligheder og frustratio­ner, jihadistgr­upper affilieret til Islamisk Stat og al-Qaeda har udnyttet til at rekruttere nye medlemmer, isaer blandt marginalis­erede kvaeghyrde­r.

I takt med at jihadister­ne er vokset i styrke, har vestlig støttede regeringss­tyrker i samarbejde med lokale militser også medvirket til haevnmotiv­erede drab og overgreb på civile. Det har genereret den voldsspira­l, som driver folk på flugt.

I takt med at jihadister­ne er vokset i styrke, har vestlig støttede regeringss­tyrker i samarbejde med lokale militser også medvirket til haevnmotiv­erede drab og overgreb på civile. Det har generet den voldsspira­l, som driver folk på flugt.

I årevis har politikere, internatio­nale organisati­oner og ngo’er påpeget, at klimaforan­dringer i fremtiden vil skabe millioner af klimaflygt­ninge. Selv om dette hverken skal benaegtes eller negligeres, er det essentielt, at vi laerer at skelne mellem, hvad der driver mennesker på flugt.

At kategorise­re fordrevne som klimaflygt­ninge er på mange måder bekvemt. Klimaflygt­ninge er ikke omfattet af FN’s flygtninge­konvention, og klimafordr­ivelse giver derfor ikke ret til at søge asyl under konvention­en. Europaeisk­e lande, herunder Danmark, kan samtidig fralaegge sig ansvaret for at forvaerre de konflikter, som driver mennesker på flugt.

Sidst, men ikke mindst er ordet et buzzword i den aktuelle klimadebat og taler godt ind i fortaellin­gen om, at Danmark skal vaere foregangsl­and i kampen for at redde klimaet.

 ?? ?? Franske soldater fra Operation Barkhane på patrulje i byen Gossi, Mali. Foto: Reuters
Franske soldater fra Operation Barkhane på patrulje i byen Gossi, Mali. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark