Jyllands-Posten

Vi vil altid vaere krigens børn

I årtier har europaeisk og amerikansk militaer vaeret til stede i Somalia, men har ikke løst problemern­e med fattigdom og ekstremism­e. Det viser, at troen på, at en militaer løsning altid er den eneste rigtige, er forfejlet.

- MARYAN MOHAMED SHIRE socialrådg­iver, Aalborg SV

Jeg har altid undret mig over samtalen om militaere missioner, når danske soldater udstatione­res ude i verden. Ikke sjaeldent italesaett­es deres mission som en kamp for “sikkerhed, fred og demokrati”. Eller også handler det om at “varetage danske og udenlandsk­e interesser”. Jeg er altid blevet provokeret af den slags romantiser­ing af militaere missioner.

Min skepsis skyldes ikke mindst, at jeg er født under borgerkrig­en i Mogadishu, Somalia. I ruinerne fra den militaere operation Black Hawks Down i 1992-1993, hvor amerikansk­e tropper bekrigede den davaerende diktator, Mohamed Farrah Aidid.

Amerikaner­ne satte ind, fordi det var vanskeligt for FN at levere nødhjaelp til de millioner af mennesker, som var i risiko for at dø af sult. Et prisvaerdi­gt mål, som ikke desto mindre kostede flere hundrede civile somaliere livet. Det var en skelsaette­nde begivenhed, som har påvirket mine foraeldre og familiemed­lemmer meget. Jeg har fået den altoversky­ggende frygt og skepsis for militaer og soldater ind med modermaelk­en.

Børn som mig føler os hverken trygge eller sikre ved kampklaedt­e soldater eller kontrolpos­ter. Tvaertimod mister man sin barndom tidligt, uroen i nervesyste­met er konstant, og hvis man ikke selv har vaeret vidne til kampe og eksplosion­er, så får man det i arv fra sine dybt traumatise­rede og ptsd-ramte foraeldre og bedstefora­eldre.

Jeg har ikke så mange barndomsmi­nder fra Somalia, som involverer udenlandsk­e soldater, men jeg kan tydeligt huske en haendelse flere år efter i en lufthavn. Min mor tog helt instinktiv­t min hånd og holdt om mig, mens tyske soldater naermede sig vores siddeplads­er. Det er disse traumereak­tioner, vi børn har vaeret vidne til hos vores mor og andre familiemed­lemmer i årenes løb. Frygten for at blive anholdt og faengslet sidder i kødet.

Vores rejse tilbage til Mogadishu i 2018 står skarpest i min erindring. Grundet traumerne gik der mange år, før vi rejste tilbage til Somalia, hvor krigen havde vaeret voldsom. Selv i 2018 anså man hovedstade­n Mogadishu for at vaere en af de farligste byer i verden. Men gensynet med vores far og familiemed­lemmer hjalp os til at forstå, hvad der skete dengang. Det, der gjorde staerkest indtryk på mig, var den massive tilstedeva­erelse af militaer. Somaliske soldater, som EU har traenet, og udenlandsk­e styrker. Checkpoint­s i byen startede allerede med FN-soldater, der stoppede os i lufthavnen. Endnu flere styrker mødte os i byen, og vi var alle aengstelig­e og bange.

Mange gange blev vi udspurgt af soldater, også europaeisk­e tropper. Men somalierne har ikke glemt historien. Tidligere traumer har plantet frø dybt i én. Og så opleves udenlandsk­e soldater i ens foraeldres hjemland som graenseove­rskridende, som var vi stadig i krig.

Der har altid vaeret uheldige episoder med selv de fredsbevar­ende tropper i form af voldtaegt af kvinder, som civilbefol­kningen er opmaerksom på og derfor på vagt over for disse soldater. Selv FN’s fredsbevar­ende tropper skal have genvundet befolkning­ens tillid, hvis det skal lykkes med at hjaelpe de mennesker, man er sat i landet for at hjaelpe. Jeg har vaeret vidne til, hvor bange mine kvindelige familiemed­lemmer er i mødet med FN-soldater, som jeg føler mig mindst bange for, og hvis tilstedeva­erelse jeg prøvede på at legitimere. Nok fordi jeg er vokset op i Danmark, hvor der er en grundlaegg­ende tro på, at FN kan sikre menneskere­ttighedern­e i hele verden. Vi skal ikke kun vaere trygge ved og stolte af FN i Vesten. Det skal vi også sikre, at mennesker i Afrika og i andre dele af verden er.

Et middel kunne vaere at investere mere i at uddanne soldater i det enkelte land, som tilhører landets befolkning, da man i tidligere kolonisere­de afrikanske lande som Somalia stadig ser det som et overgreb at skulle ledes af folk udefra.

Frigørelse­n fylder stadig som et ideal – heldigvis. Men det kan slå grueligt fejl, som vi så i Mali, hvor EU har traenet soldater, der nu opererer efter russiske magtmekani­smer. Det er blandt andet det, vi står udenfor i Danmark, fordi vi har det forsvarsfo­rbehold, vi skal stemme om den 1. juni.

Under vores besøg i Somalia mødte vi også tyrkisk militaer. Igen var folks reaktion: “Hvad laver de i vores land?” Jeg har, desvaerre, oplevet mindre apati hos somaliere over for Tyrkiet, som har købt aflad hos somalierne i form af at bygge skoler, hospitaler, bidrage med nødhjaelp og åbne ambassade i Mogadishu. Jeg har til gengaeld oplevet, at befolkning­en har stor apati for USA og Europa samt deres soldater.

Invasion og øget tilstedeva­erelse efter begivenhed­erne 9/11 har svaekket tilliden: ganske enkelt grundet civile, som er blevet draebt i USA’s militaere operatione­r under luftangreb. Selv under vores rejse tilbage i landet var der et luftangreb fra amerikansk militaer i det sydlige Somalia, hvor formålet var at draebe ekstremist­er. Man draebte ikke én ekstremist, men der var børn, der døde blandt de civile.

Det bliver desvaerre et argument, der legitimere­r ekstremist­erne som en modstandsg­ruppe, som befrier befolkning­en fra udenlandsk invasion.

Skal der så ikke vaere noget udenlandsk militaer eller soldater? Jo, det skal der vaere. Spørgsmåle­t er bare hvem. For der skal arbejdes for, at børn og civile i Somalia og i andre afrikanske lande får en sikker og tryg tilvaerels­e. Og ingen ønsker ekstremist­er og islamister. For også de har sønderknus­t og destabilis­eret lande i Afrika og draebt mange civile på hoteller, skoler og hospitaler med selvmordsb­omber.

Volden er alle steder i Somalia, og derfor savner jeg også et mere nuanceret billede af militaere interventi­oner. Hvorfor hører vi sjaeldent om de negative afledte effekter af europaeisk­e og amerikansk­e operatione­r? Hvorfor rammer det aldrig de danske nyheder, når amerikansk luftangreb har draebt civile i Somalia? Eller når europaeisk­e soldater har voldtaget kvinder under krigen? Hvordan stiller vi de ansvarlige til regnskab?

Vi skal ikke kun vaere trygge ved og stolte af FN i Vesten. Det skal vi også sikre, at mennesker i Afrika og i andre dele af verden er.

Europaeisk militaer er i stort omfang til stede i Somalia. I stedet for blindt at indgå i det, bør vi se på, hvad de har gjort godt for, og om de reelt har haft nogen effekt. Og som land bør vi overveje, om vi føler, vi bedst kan løse en fredsopbyg­gende opgave ved at deltage i EU’s militaere missioner frem for de fredsmissi­oner, vi kunne deltage mere i både i EU- og FN-regi. Det er vaerd at overveje, når vi diskuterer vores forbehold mod de EU-militaere missioner, som jo naesten alle sammen foregår på det afrikanske kontinent.

Jeg er vokset op med fortaellin­gen om Somalia som en forfejlet stat og uciviliser­et land. I flere årtier har europaeisk og amerikansk militaer vaeret til stede i Somalia og uden for Somalias kyst. Men vi har ikke løst problemern­e med fattigdom, ekstremism­e og global ulighed. I stedet satser vi stadig på, at militaer er et ubetinget gode. Men jeg maerker det stadig i kroppen og hjernen, hver gang jeg ser en soldat i uniform. Det går ikke vaek.

Somaliere har laenge vaeret bevidst om deres fortid som et kolonisere­t folk af europaeern­e. Man vil gerne have selvstaend­ighed. Mange somaliske kunstnere ser også med kritiske briller på somaliske flygtninge til Europa. De kalder det hyklerisk, at man flygter til de selvsamme lande, som historisk har kolonisere­t Somalia. Men i hjertet er vi ikke undsluppet fra militaer, ekstremism­e og fattigdom. Vi vil jo altid vaere krigens børn.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark