Jyllands-Posten

Daniel Dencik søger mod det ubehagelig­e

Historien om forfatter og filminstru­ktør Daniel Dencik handlede laenge om de tvillinger, som han ikke har set i 10 år. Nu har han startet et nyt liv i Nordsjaell­and.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Daniel Dencik synes at have søgt smerten det meste af sit liv. Eller også har den søgt ham.

Allerede som barn forberedte han sig på et liv i ensomhed, hvis foraeldren­e gik på indkøb. Overbevist­e sig selv om, at han havde set dem for sidste gang, når de gik ud af døren.

»De måtte grave mig ud af en garderobe, hvor jeg bevaebnet til taenderne havde gjort mig klar til et tårevaedet, grumt og ensomt liv,« har han fortalt til ALT.dk om sine forundrede foraeldre.

Forfattere­n og filminstru­ktøren er født i Sverige af svenske foraeldre, men familien bosatte sig i Danmark, da han var tre år gammel. Efter gymnasiet besluttede han sig for at vende tilbage til fødebyen Stockholm for at studere filosofi.

»Stockholm husker jeg som en meget hård periode, hvor jeg var enormt ensom. Jeg var meget stolt og ville ikke tage imod hjaelp fra mine foraeldre. Ved siden af studiet arbejdede jeg på

McDonald’s om natten. Om dagen var jeg ligkisteba­erer og gik rundt i dårlige jakkesaet,« sagde han til Politiken.

Alligevel valgte han efterfølge­nde at tage med tog rundt i Europa uden penge på lommen. Det blev en tur rig på tårer, fattig på mad og med naetter på hårde banegårdsg­ulve.

Rejser for at skrive

Daniel Dencik blev uddannet filmklippe­r fra Den Danske Filmskole i 1999 og har samtidig med sit arbejde med dokumentar- og spillefilm udgivet både digtsamlin­ger og romaner. Hurtigt kom han således ind i en rytme, hvor han brugte halvdelen af året på sit filmarbejd­e og derefter rejste vaek i månedsvis for at skrive.

Han har tidligere kaldt sig selv for en »troublemak­er«, og da han i slutningen af 1990’erne befandt sig i München til en filmfestiv­al, satte han handling bag ordet. Den jødiske filmmager maerkede pludselig ubehaget ved at vaere ene jøde blandt lutter tyskere og malede derfor en stor davidsstje­rne over en plakat af filmfestiv­alens praesident.

»Slåskamp brød ud. Folk anklagede mig for at vaere nazist – mit forsøg blev så misforståe­t, som det kunne blive. Jeg fik tydelig besked på aldrig nogensinde at saette min fod i München igen, og den ordre bestraeber jeg mig på at efterleve,« sagde han i 2018 til ALT.dk.

Daniel Dencik vil gerne derhen, hvor der er ubehagelig­t. I hvert fald i sine bøger.

»Jeg skal helst hyles lidt ud af den, ellers kommer jeg til at kede mig,« har han sagt til Jyllands-Posten.

På samme måde valgte han også at skrive om sit eget mest smertefuld­e punkt, nemlig at miste kontakten til sine tvillinger. I 2014 udgav han romanen ”Anden person ental” om en mand, der bliver naegtet kontakt til sine børn efter falske anklager for vold og mishandlin­g af dem.

En historie, som er baseret på Daniel Denciks egen. Bogen og de mange interview, som forfattere­n gav i forbindels­e med udgivelsen, udløste en debat om, hvorvidt medier ukritisk burde videregive Daniel Denciks beretning.

Men for Dencik har det ikke aendret på, at han ikke har set børnene i 10 år.

Ro og et enkelt liv

Alligevel ser roen ud til at have indfundet sig i hans liv. Den 50-årige har fået yderligere to børn med hustruen Sofie Linsaa Dencik, med hvem han har slået sig ned i et 500 kvm hus i Snekkerste­n i Nordsjaell­and.

Her vil de leve efter inspiratio­n fra Samoa, hvor den private ejendomsre­t ikke findes, og børnene er alles. Parret tilbragte laengere tid i østaten, mens Dencik skrev sin seneste roman, ”Snask”. Efterfølge­nde valgte de at flytte sammen med Sofie Linsaa Denciks søster og hendes familie, og planen er så vidt muligt at leve af de lokale råvarer.

»På Samoa taenkte jeg meget over, at jeg gerne ville leve et mere enkelt liv,« har Dencik sagt til magasinet Mad og Bolig.

Et liv, hvor der altid er plads til tvillinger­ne:

»Jeg har to store børn, som på et eller andet tidspunkt forhåbentl­ig bor i et af det her store hus’ mange vaerelser. Jeg ved ikke, om det kommer til at ske, men jeg håber det.«

Stockholm husker jeg som en meget hård periode, hvor jeg var enormt ensom. DANIEL DENCIK, SOM STUDEREDE FILOSOFI I DEN SVENSKE HOVEDSTAD

Daniel Dencik, forfatter, filminstru­ktør, Snekkerste­n

 ?? ?? Forfatter og filminstru­ktør Daniel Dencik delte laenge sit liv op mellem at lave film og rejse ud i verden for at skrive. Arkivfoto: Jacob Erhbahn/Ritzau Scanpix
Forfatter og filminstru­ktør Daniel Dencik delte laenge sit liv op mellem at lave film og rejse ud i verden for at skrive. Arkivfoto: Jacob Erhbahn/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark