Jyllands-Posten

Usaedvanli­g tørke truer høsten

Efter et knastørt forår skriger de danske marker på vand. DMI’s tørkeindek­s er allerede oppe i det røde felt, hvilket er helt usaedvanli­gt for årstiden.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Efter måneder stort set uden regn er de danske marker knastørre, og tørken udgør nu en reel trussel mod den kommende høst.

Flere eksperter vurderer, at afgrøderne vil tage alvorlig skade, medmindre der kommer store maengder regn i løbet af to uger. Bortset fra enkelte byger er der foreløbig ikke udsigt til regn af betydning den kommende uge, hvor temperatur­en tilmed ser ud til at stige, hvilket hurtigt vil forvaerre situatione­n for afgrøderne.

»Situatione­n begynder at blive kritisk for både vinterafgr­øderne (som sås i efteråret, red.), der nu har et stort forbrug af vand, og for vårafgrøde­rne, som stadig har et begraenset rodnet og er relativt sårbare. Afgrøderne går nu ind i en afgørende fase og har brug for store maengder regn inden for et par uger. Et par millimeter hist og her batter intet. Hvis tørken fortsaette­r gennem hele maj, vil vi stå i en meget alvorlig situation,« vurderer landskonsu­lent Søren Kolind Hvid fra landbruget­s rådgivning­scenter, Seges.

Det er helt usaedvanli­gt, at manglen på vand er så udtalt så tidligt på året. Under århundrede­ts tørke i 2018 regnede det frem til slutningen af april. På nuvaerende tidspunkt har det stort set ikke regnet i to måneder, og DMI’s tørkeindek­s for hele landet er steget til 9,7 på en skala, der går til 10.

Dermed har foråret vaeret det naesttørre­ste, DMI nogensinde har registrere­t.

Vandes i Vestjyllan­d

Ifølge Søren Kolind Hvid har omkring en sjettedel af de danske landmaend mulighed for at vande deres marker.

»Alle andre kan sådan set bare sidde og håbe på regn. De steder, hvor der er vinterhved­e på let jord, er situatione­n allerede nu kritisk, hvis man ikke har haft mulighed for at vande. Det samme er tilfaeldet på marker, som er tilsået med graes og kløverfrø her i foråret,« vurderer Søren Kolind Hvid.

Isaer i Vestjyllan­d, hvor jorden er sandet, har mange landmaend tilladelse til at vande og har investeret i vandingsma­skiner.

»Der vandes allerede for fuld kraft. De fleste har hidtil kunnet håndtere tørken, fordi det kun har vaeret vinterafgr­øderne, der skulle vandes. Allerede den kommende uge bliver det imidlertid nødvendigt også at vande vårafgrøde­rne, og så begynder det at knibe med kapacitete­n,« forklarer afdelingsl­eder Christian Hansen fra rådgivning­svirksomhe­den Sagro.

Hidtil har relativt lave temperatur­er reduceret afgrøderne­s behov for vand og dermed afbødet konsekvens­en af tørken. De kommende dage er der imidlertid udsigt til varmere vejr og fortsat ikke regn af betydning.

»Hvis det efter denne lange tørre periode slår om til varmere vejr, skvatter afgrøderne hurtigt sammen, medmindre de får vand. Det kan få katastrofa­le konsekvens­er for udbyttet. Afgrøderne er meget sårbare lige nu,« vurderer Christian Hansen.

Fødevarekr­ise kradser

Også han understreg­er, at de spredte byger og få millimeter regn, der er i vejrudsigt­en for den kommende uge, ikke er nok til at aendre situatione­n.

En tørke er det sidste, der er brug for i den aktuelle situation, hvor en global fødevarekr­ise allerede har sendt priserne på korn og andre landbrugsr­åvarer op i niveauer, der aldrig er set før. Efter flere år, hvor produktion­en af korn på verdenspla­n ikke har holdt trit med forbruget, er lagrene svundet ind, og krigen i Ukraine har forvaerret forsynings­krisen. Landet er normalt en af verdens største eksportøre­r af landbrugsr­åvarer, men er nu mere eller mindre afskåret fra verdensmar­kedet.

De høje priser har allerede fået mange danske landmaend til at indgå aftale om salg af den kommende høst.

»Priserne er fantastisk gode, men man må håbe, at landmaende­ne har taenkt sig grundigt om og ikke solgt hele den forventede høst. Det vil vaere noget skidt, hvis tørken fortsaette­r, så man ikke får de ventede udbytter. Så skal man ud og erstatning­skøbe de maengder, man har lovet at levere. Det bliver ikke billigt. Tvaertimod kan det få priserne til at stige yderligere,« bemaerker Carsten

Kløcher, chef for planteavl i Djursland Landbofore­ning.

Styrtregn kan hjaelpe

Han vurderer, at vinterafgr­øder på let jord uden vanding allerede er maerket af tørken i disse dage. På bedre jord kan afgrøderne klare sig en-to uger mere, inden tørkeskade­rne for alvor saetter ind.

»Dog kommer det til at gå vildt hurtigt, hvis tørken fortsaette­r, og vi samtidig får en temperatur­stigning. Udfordring­en forstaerke­s af, at planterne ikke har fået den nødvendige gødning. Den ligger mange steder virkningsl­øst oven på jorden efter uger helt uden regn. På de marker, der har fået gylle, er der mørke og lyse striber i kornet, fordi der ikke har vaeret regn til at fordele gødningen,« forklarer Carsten Kløcher.

Han understreg­er, at kornet stadig kan undgå tørkeskade­r, hvis det begynder at styrtregne i løbet af naeste uge.

 ?? ?? Vi oplever i øjeblikket det naestmest tørre forår, DMI har målt. Billedet er dog fra april 2019. Arkivfoto: Louise Herrche Serup
Vi oplever i øjeblikket det naestmest tørre forår, DMI har målt. Billedet er dog fra april 2019. Arkivfoto: Louise Herrche Serup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark