Jyllands-Posten

Onlinesupe­rmarkeder er ramt på flere fronter

Priserne på varer stiger. Dagligvare­butikker, der gør sig i nethandel, melder i vidt omfang, at de ikke selv er i stand til at absorbere udgifterne.

- NICOLINE NOE nicoline.noe@jp.dk

Det er efterhånde­n gaengs viden, at det blevet dyrere at vaere forbruger, fordi priserne på en lang raekke føde- og råvarer er steget.

Men der er brancher, som oplever at blive ramt på flere parametre. Det gaelder bl.a. onlinesupe­rmarkeder, der både har stigende udgifter til deres egne leverandør­er samt til den braendstof, der bliver brugt på at bringe varerne ud.

Hos Nemlig.com, Salling Group og Coop – der begge ligesom Nemlig.com gør sig i onlinedagl­igvaresalg gennem Bilka.dk og Coop.dk – er priserne steget generelt. Dog varierer årsagen og strategien fra butik til butik.

»I marts indførte vi et braendstof­tillaeg til de transportv­irksomhede­r, som vi samarbejde­r med. Så kan de imødekomme de prisstigni­nger, de oplever på braendstof. På trods af denne meromkostn­ing satte vi samtidig priserne på levering ned for vores kunder,« siger Jack Enevoldsen, kategoridi­rektør i Nemlig.com.

Regning til kunderne

Nemlig.com anser tillaegget som en investerin­g og absorberer selv udgiften. Men de varer, som Nemlig.com køber til sin forretning, er blevet dyrere, og de prisstigni­nger vil kunderne komme til at maerke.

»Ligesom alle andre i dagligvare­branchen har vi oplevet prisstigni­nger fra vores leverandør­er. Det er en kombinatio­n af højere råvare-, produktion­s-, energi- og transportp­riser, der gør det dyrere at producere varer,« forklarer Jack Enevoldsen.

Hos Coop har man også måttet forholde sig til situatione­n.

»De prisforhøj­elser, vi får fra vores leverandør­er, og de stigende omkostning­er, vi selv har, ryger videre til kunderne. Der er en konkurrenc­esituation på nogle varer, der gør, at vi ikke kan absorbere det fuldt ud,« forklarer informatio­nsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen.

Modsat Nemlig har Coop omkring 1.000 fysiske butikker, som skal holdes kørende med frysere, køleanlaeg og lys og varme.

I forhold til stigningen på braendstof er Coop på den anden side ikke så hårdt ramt som sine konkurrent­er. Butikken har nemlig størstedel­en af sine kunder i hovedstads­området og bringer ud med elbiler.

Uheldig kombinatio­n

Salling Group, der står bag Bilkas onlinehand­el, melder om lignende forhold.

»Forklaring­en skal findes i den stigende inflation, som p.t. er rekordhøj på grund af bl.a. stigende råvarepris­er, usikkerhed på verdensmar­kedet samt højere transporto­g energiomko­stninger. Derfor haever vores leverandør­er deres priser, og selv om vi ikke er meget for det, er vi desvaerre nødt til at gøre det samme,« fortaeller Jacob Krogsgaard Nielsen, der er presseansv­arlig i Salling Group.

Han uddyber, at prisstigni­ngerne på onlinedagl­igvarer derfor er en kombinatio­n af højere udgifter til braendstof og til leverandør­erne.

Hos Bilka.dk er prisen på en liter Urtekram jomfruoliv­enolie steget fra 109 kr. i maj 2021 til 132,50 kr. i april i år. Hos Coop.dk er prisen på en pose mellemrist­et Gevalia steget med 20 kr. i perioden. En lignende prisudvikl­ing ses hos Nemlig.com.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark