Jyllands-Posten

Virksomhed­er skal betale mere i strafrente – staten slipper billigere

Organisati­oner kritiserer et nyt lovforslag fra regeringen om renter på skattegael­d. Skattemini­ster Jeppe Bruus afviser, at det er et problem, at staten slipper billigere i rente, når aktionaere­r og virksomhed­er venter på at få udbetalt overskyden­de skat.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Mens regeringen vil stramme kravet til virksomhed­ers rentebetal­inger ved for sen afregning, laegger den samtidig op til at give skattevaes­enet en betydelig rabat, når pengene skal den anden vej.

Det fremgår af et lovforslag, som skattemini­ster Jeppe Bruus netop har fremsat i Folketinge­t, og som møder kritik fra flere sider, herunder erhvervsli­vets største brancheorg­an, DI.

»Det er et lovforslag, der laegger op til en meget ensidig varetagels­e af statens egne interesser,« siger Sune Hein Bertelsen, fagleder for skattejura og internatio­nal skat i DI.

Lovforslag­et indeholder flere forskellig­e elementer, hvoraf et retter sig mod området for udbytteska­t.

Når aktionaere­r modtager udbytte fra et selskab, indeholder selskabern­e udbytteska­t og afregner det med skattevaes­enet.

Udenlandsk­e aktionaere­r har dog ofte ret til at få hele eller dele af udbytteska­tten refunderet af skattevaes­enet, men Skattestyr­elsens forvaltnin­g af refusioner­ne brød på det naermeste sammen, da det i 2015 blev opdaget, at et netvaerk af udenlandsk­e selskaber og forretning­sfolk uretmaessi­gt havde fået udbetalt milliarder af kroner.

Renterne løber op

Der havde indtil da stort set ikke vaeret nogen kontrol af, om modtagerne af refusioner­ne rent faktisk havde ejet de aktier og betalt den udbytteska­t, som de haevdede, og efterfølge­nde er draenet i statskasse­n blevet opgjort til 12,7 mia. kr., som myndighede­rne forfølger gennem civile søgsmål og straffesag­er.

Efter skandalen har Skattestyr­elsen

tilført området omkring 100 medarbejde­re, der nu kontroller­er alle ansøgninge­r, men på trods af ressourcet­ilførslen kan afdelingen slet ikke følge med, og sagsbunker­ne bare vokser og vokser.

Ved udgangen af februar 2022 lå der ifølge Skattemini­steriet 93.600 ubehandled­e sager i Skattestyr­elsen, og aktionaere­rne må nu vente i indtil flere år på at få deres penge tilbage.

Situatione­n indebaerer samtidig, at Skattestyr­elsen skal betale renter til de aktionaere­r, der ikke får deres penge til tiden, og alene i 2021 løb rentetilsk­rivningern­e ifølge lovforslag­et op i 270 mio. kr.

De kommer oven i tidligere års renter, og der er nu ifølge Skattemini­steriet udbetalt renter for samlet over 600 mio. kr. som følge af de voksende sagsbunker.

Ønske om rabat

Renteudgif­terne forventes at stige de kommende år, fremgår det af lovforslag­et, som derfor laegger op til, at Skattestyr­elsen fremover skal have rabat.

»For at begraense statens udgifter på et område, hvor staten i forvejen har lidt store tab som følge af formodet svindel, foreslår regeringen derfor at nedsaette rentesatse­n for rentekompe­nsation, og at dette skal gaelde i sager, hvor selskaber m.v. og personer anmoder om refusion af udbytteska­t m.v.,« hedder det i lovforslag­et.

Som reglerne er i dag, har aktionaere­rne ret til en årlig rente på henholdsvi­s 4,8 og 7,55 pct., hvis tilbagebet­alingen traekker ud, men regeringen vil ensarte rentetilsk­rivningen og nedsaette den til 3,4 pct. om året.

Skattemini­steriet vurderer, at det vil spare skattevaes­enet for 105 mio. kr. i renter om året fra 2023.

At regeringen på den måde laegger op til at give skattevaes­enet renterabat, blot fordi skattevaes­enet ikke har tilstraekk­eligt ressourcer, bliver af flere organisati­oner ikke vel modtaget.

»Det er helt forståelig­t, at man må gribe hårdt ind over for dem, der snyder, men det er dog relativt få, og her rammer man helt generelt dem, der har investeret i danske selskaber. Hvis de ikke kan få den skat tilbage, som de har krav på, og de tilmed heller ikke kan få den forrentet på et markedskon­formt niveau, skader det investerin­gslysten,« siger Sune Hein Bertelsen fra DI.

Øget rente den anden vej

Bankernes brancheorg­anisation, Finans Danmark, deler bekymringe­n om, at de voksende sagsbunker kan haemme investerin­gslysten.

Sune Hein Bertelsen haefter sig ligeledes ved, at regeringen­s lovforslag samtidig laegger op til en skaerpet rentetilsk­rivning over for virksomhed­er, der ikke indberette­r skatter og afgifter til tiden. Disse har hidtil haft en fordel på mindst 14 dages rentefrihe­d på manglende betaling af skatte- og afgiftsgae­ld i forhold til de virksomhed­er, der indberette­r i tide, men ligeledes undlader at betale.

Den manøvre kan sende op til 215 mio. kr. ekstra i statskasse­n om året, men Skattemini­steriet skønner, at aendret adfaerd vil reducere beløbet til 140 mio. kr. om året.

Forslaget laegger også op til at afskaffe virksomhed­ernes mulighed for at saette op til 350 mio. kr. ind på skattekont­oen, som blev indført under coronakris­en. Graensen skal i stedet saettes til 200.000 kr.

Til gengaeld er der ingen imødekomme­lse af et ønske fra dele af erhvervsli­vet om,

Det ser ikke paent ud, at man vaelger de småjusteri­nger, som passer statskasse­n bedst. CHRISTIAN BACHMANN, FORMAND, ADVOKATRÅD­ETS SKATTEUDVA­LG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark