Jyllands-Posten

UDBYTTESAG­EN

-

I 2015 opdagede skattevaes­enet, at udenlandsk­e personer og selskaber havde draenet statskasse­n for et milliardbe­løb igennem tilbagebet­aling af udbytteska­t, som de ikke havde ret til.

I alt 12,7 mia. kr. menes at vaere trukket ud af statskasse­n som følge af sagen, og Skattestyr­elsen har anlagt retssager mod flere hundrede personer og selskaber i USA, England, Dubai, Canada og Danmark for at få pengene i kassen igen. En stribe personer er tiltalt for svindel, herunder forretning­smanden Sanjay Shah, der er bosiddende i Dubai, og som Danmark arbejder på at få udleveret til Danmark. Skattestyr­elsen forventer, at udgifterne til retssagern­e kommer til at løbe op i omkring 4,3 mia. kr., og i april var forventnin­gen, at det ville vaere muligt at få omkring 8,5-9,5 mia. kr. i kassen.

Siden har Skattestyr­elsen dog tabt et stort slag mod advokatfir­maet Bech-Bruun om 1,2 mia. kr. at det skal vaere muligt for virksomhed­er at indbetale et omtvistet skattekrav for at undgå rentetilsk­rivning, hvilket ikke altid er muligt i dag.

De risikerer derfor at blive ramt af en rente på 8,4 pct. om året.

»Fra et erhvervspe­rspektiv bør der vaere balance og sammenhaen­g i rentekrave­ne begge veje,« siger Sune Hein Bertelsen.

Også Advokatråd­et er kritisk over for regeringen­s lovforslag.

»Det ser ikke paent ud, at man vaelger de småjusteri­nger, som passer statskasse­n bedst,« siger Christian Bachmann, der som formand for Advokatråd­ets skatteudva­lg efterlyser en oprydning i skattevaes­enets brug af renter.

Ny model traekker ud

Efter svindelska­ndalen i 2015 er der blevet lavet en skitse til en ny model for afregning af udbytteska­t, men den er aldrig blevet indført, fordi det kraever en udskiftnin­g af nogle af skattevaes­enets itsystemer.

Nu arbejder Skattemini­steriet videre med nye modeller, men det er uklart, om og hvornår disse i givet fald kan saettes i drift.

Skattemini­ster Jeppe Bruus, er det ikke en falliterkl­aering, at Folketinge­t må saette renten på skattevaes­enets gaeld ned, fordi Skattestyr­elsen ikke er i stand til at få ryddet op i sagsbunker­ne?

»Nej. Over de seneste år har vi styrket udbytteomr­ådet meget betydeligt, men vi må bare konstatere, at det er en kaempe opgave på grund af den formodede svindelsag, og derfor synes jeg faktisk, det er rimeligt nok, at vi saenker renten.«

Men vi må vel formode, at langt hovedparte­n af dem, der har penge til gode, ikke har begået svindel?

»Absolut, men vi bruger rigtig mange penge på ekstra medarbejde­re og sagsbehand­ling, så jeg synes, at det er rimeligt nok, at vi forsøger at reducere omkostning­erne.«

Hvis det handler om at beskytte statskasse­ns interesser, hvorfor fjerner I så ikke renten helt?

»Der er jo lidt rimelighed i, at folk, som uforskyldt havner i venteposit­ion, skal kompensere­s, og det bliver de så også ved, at de får en rente på 3,4 pct., hvis forslaget bliver stemt igennem.«

Er der andre områder, hvor skattevaes­enet skal have rabat, fordi man ikke kan få tilbagebet­alt de penge, man har til gode hos skattevaes­enet?

»Nej, jeg synes, det er en helt saerlig situation, og derfor giver det god mening gøre noget saerligt i forhold til rentesatse­rne.«

Du foreslår i samme ombaering at stramme rentetilsk­rivningen over for virksomhed­er, der ikke får betalt deres gaeld til skattevaes­enet. Hvordan kan det vaere rimeligt, at du vil lempe vilkårene for skattevaes­enet, men skaerper over for virksomhed­erne?

»Generelt og normalt er der ikke stor forskel på de rentesatse­r, som virksomhed­er skal betale, når de skylder penge, og de rentesatse­r, som vi betaler for at kompensere virksomhed­erne, hvis de f.eks. har moms til gode. Så er der en ekstraordi­naer situation i forhold til udbytteska­t, som gør, at der også er ekstraordi­naert store omkostning­er, og der synes jeg, at det er rimeligt nok at begraense udgifterne.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark