Jyllands-Posten

Danskerne kan igen få strøm til fast pris

Flere energisels­kaber åbner for fastprisaf­talerne, som er den mest udbredte aftaleform blandt danske energiforb­rugere.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Det har i vid udstraekni­ng ikke vaeret muligt for danskerne at indgå nye aftaler med energisels­kaber om strøm og gas til en fast pris siden den 25. februar, da langt størstedel­en af landets energisels­kaber prompte lukkede ned for nye aftaler som reaktion på Ruslands invasion af Ukraine. En haendelse, som skabte fornyet usikkerhed på Europas energimark­eder oven på et 2021 med historisk høje priser.

Nu begynder flere energisels­kaber dog at åbne op for fastprisaf­talerne, den mest udbredte aftaleform blandt danske energiforb­rugere.

Hos Ewii fortaeller topchef Lars Bonderup Bjørn, at man har åbnet for aftalerne, da priserne på strøm begynder at stabiliser­e sig.

»Vi var i sin tid nødt til at droppe produktet på grund af det stormvejr, markederne var i. Når en kunde ringede, og vi lavede en mundtlig aftale, kunne prisen vaere aendret i sådan en grad, at kunden stod med et stort tab, når telefonen var lagt på,« siger Ewiis topchef.

Ewii har valgt at åbne for aftaleform­en igen, bl.a. på baggrund af en støt stigende maengde opkald fra bekymrede kunder, som har svaert ved at forstå elregninge­n.

»Vi mener jo, at vi har forpligtel­se til at tilbyde de produkter, som matcher kunders forskellig­e behov. Hvis du eksempelvi­s har varmepumpe og elbil, skal du kunne regulere dit strømforbr­ug efter, hvornår prisen er lav. Så skal du ikke have fastpris. Men hvis du vil have tryghed, skal du vaelge fastpris, og det skal vi kunne levere,« siger Lars Bonderup Bjørn og oplyser, at de fortsatte udsving i elmarkedet betyder, at selskabet saetter perioden ned fra fem til tre år på aftalerne.

Klar til at åbne igen

Energi- og fiberkonce­rnen Norlys var det første selskab, som lukkede for den populaere aftaleform. Det gjorde man i september 2021 som reaktion på de hastigt stigende energipris­er.

Nu er koncernen klar til at åbne for nye aftaler om energi til en fast pris. Til forskel fra Ewii, der kun saelger strøm, saelger Norlys både strøm og gas.

»Vi forventer at åbne for køb af strøm og gas til fast pris igen inden laenge,« siger direktør for Norlys Energi Mads Brøgger, uden dog at kunne garantere det.

I uge 17 fik Norlys 17.000 telefonisk­e henvendels­er fra kunder, en stigning på 3.000 i forhold til uge 16. På en normal uge sidste år fik Norlys blot 4.500 henvendels­er. Derudover har selskabet oplevet en fordobling i antallet af kunder, som har svaert ved at betale og må få oprettet afdragsord­ninger.

»Vi har markant flere udestående­r end tidligere og en markant større eksponerin­g til dårlige betalere. Det er en situation, som vi følger nøje, for det er milliardbe­løb, vi har ude i risiko. Men vi møder vores kunder ved at vaere fleksible og løse udfordring­erne på en ordentlig måde,« siger Mads Brøgger og oplyser, at fastprisaf­talerne i første omgang blot vil gaelde i tre måneder.

Hos landets største energikonc­ern, Andel, bekraefter topchef Jesper Hjulmand billedet af danskere, som ringer for at spørge til el- og gasregning­en samt efterspørg­er muligheden for fastpris, hvis man ikke allerede har det.

Andel har dog endnu ikke planer om at åbne for nye aftaler om fast pris.

»Når markedet er så uroligt, har vi ikke tilstraekk­eligt grundlag til at saette en fast pris. Der er for meget et element af gambling over det,« siger Jesper Hjulmand.

Hverken Norlys eller Ewii mener dog, at man løber nogen risiko ved at tilbyde fastpris til danskerne i et uroligt energimark­ed.

»Vi afdaekker os i det bagvedligg­ende marked. Så det betyder bare, at vi ikke tjener så meget på produktet,« siger Lars Bonderup Bjørn.

Vi møder vores kunder ved at vaere fleksible og løse udfordring­erne på en ordentlig måde. MADS BRØGGER, DIREKTØR, NORLYS ENERGI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark