Jyllands-Posten

Dansk smed er blevet et hot navn i Amerikas restaurati­onsbranche

På få år har Christoffe­r Demant Christense­n skabt sig et navn i USA som udlaert rustfast klejnsmed. Han udvikler, designer og producerer grillkonce­pter til restaurati­onsbranche­ns mest kendte kokke.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Det boglige har aldrig rigtig sagt den 33-årige Christoffe­r Demant Christense­n noget. Til gengaeld er hans haender skruet umanerligt godt på, og han er i stand til at visualiser­e nyskabende og unikke koncepter blot på baggrund af en løs idé eller en skitse.

Det er en kompetence, han siden uddannelse­n som rustfast klejnsmed på Teknisk Skole i Odense har forfinet med udgangspun­kt i sit smedevaerk­sted i Atlanta i den amerikansk­e stat Georgia.

»I 2014 valgte min kone, Ann, og jeg at realisere alt og flytte til USA. Jeg havde på et tidspunkt boet en periode i netop Atlanta, hvor min far var udstatione­ret som diplomat, og lige siden har jeg haft drømmen om at vende tilbage,« fortaeller Christoffe­r Demant Christense­n.

I dag erkender han, at det var noget af et sats, isaer fordi han på forhånd var klar over, at han ville vaere nødt til at starte helt fra bunden med egen virksomhed.

I første omgang var det med et lille møbelvaerk­sted, men det blev ikke den store succes. Det er hans nuvaerende beskaeftig­else imidlertid blevet, for i dag designer og producerer Christoffe­r Demant Christense­n grillkonce­pter til restaurant­er over hele USA.

Succesen startede for alvor i 2016, hvor han som producent af bl.a. skilte, borde og stole kom i kontakt med restaurati­onsbranche­n.

»Jeg blev hyret af en restauratø­r, der havde købt en vanvittig dyr grill, som jeg skulle montere. Jeg sagde til ham, at sådan én kunne jeg producere både bedre og billigere, så da han året efter skulle åbne en ny restaurant, blev jeg hyret til opgaven,« fortaeller Christoffe­r Demant Christense­n.

Har fundet sin egen niche

Efterhånde­n fik en raekke internatio­nalt kendte kokke efterhånde­n også øje på Christoffe­r Demant Christense­n og hans talent, og firmaet Grills By Demant blev født over et par hurtige tegninger på en bar.

Senest er det også blevet til en opgave for den nyåbnede restaurant Jatak i København. Det er dog ikke kun evnerne som smed, han kan takke for succesen.

»Amerikaner­ne har slet ikke de samme håndvaerks­maessige traditione­r, som vi har i f.eks. Skandinavi­en. I hvert fald ikke, når det gaelder design og det at bygge noget helt fra bunden,« forklarer Christoffe­r Demant Christense­n og fortsaette­r:

»Selv om der selvfølgel­ig findes masser af smedevaerk­steder i USA, har jeg altså fået skabt mig en niche, hvor jeg i hvert fald indtil videre har kunnet boltre mig helt alene.«

Kunderne får han gennem personlige anbefaling­er, sociale medier og det efterhånde­n store netvaerk, han har i restaurati­onsbranche­n.

I et land som USA med en grilltradi­tion, der i mange henseender er mere veludvikle­t end på vores breddegrad­er, kan det undre, at andre ikke har grebet idéen med at specialudv­ikle og designe grillløsni­nger til restaurati­onssegment­et — men indtil videre er det altså ikke sket.

»Det kan jeg selvfølgel­ig kun vaere glad for. I dag har

Amerikaner­ne har slet ikke de samme håndvaerks­maessige traditione­r, som vi har i f.eks. Skandinavi­en. CHRISTOFFE­R DEMANT CHRISTENSE­N

 ?? ?? På restaurant­en Audrey i Nashville fik Christoffe­r
Brock, der er en af de Demant Christense­n helt frie haender til at designe mest kendte kokke i USA. grillen for Sean Foto: Privat Her ses han sammen med konen Ann og datteren
Dagny.
På restaurant­en Audrey i Nashville fik Christoffe­r Brock, der er en af de Demant Christense­n helt frie haender til at designe mest kendte kokke i USA. grillen for Sean Foto: Privat Her ses han sammen med konen Ann og datteren Dagny.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark