Jyllands-Posten

Kapitalfor­valter: Høj risiko for recession i USA

Ifølge den store kapitalfor­valter Schroders virker det usandsynli­gt, at den amerikansk­e økonomi vil opleve en blød landing.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Den amerikansk­e økonomi kommer formentlig ikke til at lande blødt i forbindels­e med Federal Reserves forsøg på at få den høje inflation under kontrol.

Sådan lyder vurderinge­n i en ny analyse fra Keith Wade, cheføkonom i den store kapitalfor­valter Schroders, som peger på tre årsager til, at risikoen for, at verdens største økonomi havner i en recession, er høj.

Den første faktor er, at inflatione­n er ved at bide sig fast, og det kan igen føre til en form for ond cirkel, hvor lønstignin­ger fører til endnu højere prisstigni­nger.

»Resultatet bliver, at centralban­kernes opgave med at få styr på prisstigni­ngerne bliver svaerere. Pengepolit­ikken skal strammes mere for at få efterspørg­slen ned på linje med udbuddet.«

Den anden faktor, der peger i retning af en recession, er, at pengepolit­ikken ifølge Schroders ikke er noget praecision­svaerktøj. I stedet kan effekten af en strammere pengepolit­ik komme med en forsinkels­e.

»Centralban­kernes modeller giver en indikation af, hvor lange disse forsinkels­er er, men modellerne er ikke praecise. Det er svaert at vurdere, hvor stram pengepolit­ikken skal vaere, og man kan blive fristet til at blive ved med at haeve renterne, indtil noget går i stykker. Dette var i høj grad mønsteret i 1980’erne og 1990’erne,« lyder det fra Keith Wade.

Den tredje faktor finder man ikke i selve pengepolit­ikken, men i stedet i de nuvaerende omstaendig­heder, som gør balancegan­gen i forhold til pengepolit­ikken endnu svaerere end normalt.

Renter skal op

Her peger man fra Schroders’ side f.eks. på krigen i Ukraine, som påvirker aktivitete­n i Europa, coronapoli­tikken i Kina, som også påvirker økonomien, og endelig er der ikke laengere medvind fra finanspoli­tikken.

»Så opgaven med at opnå en blød landing for økonomien virker saerligt udfordrend­e i øjeblikket,« vurderer Keith Wade.

I Schroders forventer man, at Fed vil saette renten op til intervalle­t 2,25-2,5 pct. i begyndelse­n af naeste år.

»Nogle vil mene, at dette er et neutralt rentenivea­u, men på grund af den nuvaerende økonomiske modvind kan det ende med, at økonomien i USA bukker under for presset. Inflatione­n vil komme under kontrol, men prisen vil sandsynlig­vis vaere en recession,« skriver Keith Wade.

 ?? ?? Centralban­kchef Jerome Powell haevede onsdag renten, og der er udsigt til flere forhøjelse­r. Foto: AP
Centralban­kchef Jerome Powell haevede onsdag renten, og der er udsigt til flere forhøjelse­r. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark