Jyllands-Posten

Retssikker­hed under pres i vaekstland­et Filippiner­ne

De 110 mio. filippinsk­e vaelgere skal vaelge ny praesident. Øverst på stemmesedl­en står Ferdinand ”Bongbong” Marcos, søn af eksdiktato­r Ferdinand Marcos.

- PETER TOFT deputy director, EKF Danmarks Eksportkre­dit finans@finans.dk

En valgsejr til ”Bongbong” Marcos ved mandagens valg i Filippiner­ne vil naeppe betyde en tilbageven­den til Marcos-diktaturet, der sluttede i 1986.

Mere sandsynlig­t er det, at Marcos fortsaette­r afgående praesident Rodrigo Dutertes fokus på udbygning af Filippiner­nes infrastruk­tur og hans hårde, men retssikker­hedsmaessi­gt problemati­ske kurs mod kriminalit­et.

Det kan også medføre fortsat svaekkelse af retsstaten og stigende korruption i Filippiner­ne. For dansk eksport isoleret set kan et fornyet skub på infrastruk­turinveste­ringer og energi vise sig positivt.

Det var nogle dramatiske dage i 1986, da Ferdinand Marcos og hustruen Imelda i al hast måtte pakke deres mange kufferter og tage flugten til eksil på Hawaii.

Marcos, der var kommet til magten i 1965, indførte i 1972 nødret og satte det filippinsk­e demokrati ud af kraft på grund af en mulig trussel om et kommunisti­sk oprør, sagde han.

Siden gennemført­e han en af historiens største plyndringe­r af en statskasse. Tilbage stod en rasende nation, der forlangte hans afgang, og Marcos-familiens indflydels­e svandt ind.

Økonomien under pres

Nu synes Marcos-navnet rehabilite­ret, hvilket måske kan skyldes, at 50 pct. af filippiner­ne er under 25 år og altså født laenge efter Marcos’ flugt.

Den konservati­ve ”Bongbong” Marcos fører aktuelt i meningsmål­inger forud for valget.

Udfordrere­n Leni Robredo fra centrum-venstre har på det seneste haft fremgang i målingerne, men Marcos har en stor føring, og en sejr til Robredo vil vaere en overraskel­se.

Hvis ”Bongbong” Marcos bliver praesident, overtager han et land, der blev saerdeles hårdt ramt under coronapand­emien. For sen nedlukning betød flere lange og hårde nedlukning­er.

Det medførte, at Filippiner­nes økonomi skrumpede med 9,4 pct. i 2020, og ledigheden steg til 10 pct.

Det er noget, der kan maerkes i et land uden naevnevaer­digt velfaerdss­ystem eller støttepakk­er, som vi har set det i Danmark.

Vaeksten i gang igen

Nu er vaeksten kommet godt i gang igen med en forventnin­g om 6 pct. vaekst i bruttonati­onalproduk­tet i 2022. Langtidsud­sigterne for landet er også gode på grund af hurtig udvikling i produktivi­teten og en voksende befolkning.

Et af de områder, som ”Bongbong” Marcos formentlig vil fokusere på, er en fortsaette­lse og intensiver­ing af afgående praesident Dutertes fokus på investerin­ger i infrastruk­tur og energiomst­illing.

Filippiner­ne har en høj og bekostelig import af olie, kul og naturgas og en målsaetnin­g om at beskaere CO2-udledninge­n med 75 pct. allerede i 2030.

Det kan give fornyet skub i blandt andet investerin­ger i vandkraft, solenergi og vindkraft, som Filippiner­ne har gode og hidtil uudnyttede ressourcer af. Markedet for generel infrastruk­tur, f.eks. vejprojekt­er, kan også vokse, da landets urbaniseri­ng går hurtigt, og millionbye­r som Manila med ca. 13 mio. indbyggere vokser hastigt.

Investorer­nes appetit på Filippiner­ne kan dog vaere for nedadgåend­e. Selv om landet generelt står relativt godt i internatio­nale sammenlign­inger, har retssikker­heden vaeret under pres under praesident Dutertes hårdtslåen­de kampagner mod kriminalit­et, hvor kriminelle angiveligt er blevet likvideret uden rettergang.

En hård kurs mod narkokrimi­nelle har vaeret populaer i befolkning­en, men marginalis­ering af landets retsinstit­utioner vidner også om en svaekkelse af retsbeskyt­telsen for alle.

Korruption­en har vaeret stigende under Duterte, og den kan taenkes at stige yderligere med en Marcossejr, fordi politiske insidere i endnu højere grad vil sidde tungt på afgørende poster og vaesentlig­e dele af økonomien i de kommende år.

Dette kan betyde svagere fremgang for Filippiner­ne, end landets staerke vaekstpote­ntiale ellers ville kunne levere.

 ?? ?? Den filippinsk­e praesident­kandidat Ferdinand ”Bongbong” Marcos Jr. er søn af eksdiktato­r Ferdinand Marcos. Foto: Jam Sta Rosa/AFP
Den filippinsk­e praesident­kandidat Ferdinand ”Bongbong” Marcos Jr. er søn af eksdiktato­r Ferdinand Marcos. Foto: Jam Sta Rosa/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark