Jyllands-Posten

Aktieuro skaerper investorer­nes fokus på én ting

Aktiemarke­derne har den seneste tid vaeret praeget af stor uro. I sidste ende er der dog kun én ting, som er afgørende for, at man som aktieinves­tor kan skabe afkast.

- OTTO FRIEDRICHS­EN OTTO FRIEDRICHS­EN aktiechef og partner, Formueplej­e

Baggrunden for den seneste aktieuro kan koges ned til to ting: For det første lider global økonomi fortsat af betydelige forsynings­problemer, som ud over forstyrrel­serne gennem 2020-21 nu også udfordres af krigen i Ukraine og af Kinas meget aggressive nultoleran­cepolitik over for selv de mindste udbrud af nye covid-19-tilfaelde.

For det andet er global økonomisk vaekst i opbremsnin­g dels som følge af en meget høj vaekst i forlaengel­se af genåbninge­n sidste år (sammenlign­ingsgrundl­aget er meget højt), dels i forhold til ovenståend­e leveringsp­roblemer og ikke mindst tvungen nedlukning i Kina.

I denne cocktail stiger priserne markant på tvaers af varer og services, en udvikling, som verdens centralban­ker er nødsaget til at forholde sig til. Det gør de ved at haeve renterne for at forsøge at daemme op for inflatione­n. Højere renter udfordrer vaekstforv­entningern­e i et miljø, hvor vaeksten allerede er i opbremsnin­g, og hvor centralban­kerne, ud over at forsøge at kontroller­e inflatione­n, måske også risikerer at forvaerre vaekstopbr­emsningen yderligere.

Med andre ord er aktiemarke­det udfordret af risikoen for stagflatio­n – det vil sige en global økonomi, der rammes af stagnerend­e vaekst og højere inflation.

Historien viser, at aktiemarke­det på kort sigt kan vaere drevet af begejstrin­g og eufori, og omvendt også af frygt og panik. Over tid vil sådanne stemningsb­aserede drivkraeft­er blive afløst af selskabern­es evne til at levere vaerdi til deres aktionaere­r gennem cash flow og indtjening.

Regnskabss­aesonen er i fuld gang, og tallene bekraefter de generelt positive forventnin­ger, om end enkelte selskaber har tiltrukket sig opmaerksom­hed ved at skuffe markant.

De seneste seks måneders kraftigt stigende amerikansk­e renter har anført af Nasdaq-indekset udfordret store dele af vaekstsegm­entet. Prisen for en forventet fremtidig indtjening har nu i tiltagende grad en omkostning, fordi der i dag findes et alternativ.

Det kunne for eksempel vaere at placere pengene i en amerikansk statsoblig­ation, som aktuelt giver en forrentnin­g på omkring 3 pct. (0,2 pct. når man korrigerer for de aktuelle inflations­forventnin­ger). Det er med andre ord en risikofri investerin­g med positivt afkast i modsaetnin­g til en investerin­g i forventet fremtidig indtjening i et makroøkono­misk miljø, hvor usikkerhed­en i øjeblikket er høj, og hvor vaerdiansa­ettelsen i nogle segmenter fortsat er anstrengt.

Med høj inflation, lavere vaekst og højere renter skaerper aktieinves­torernes fokus sig om en ting: marginerne – aktieselsk­abernes overskudsg­rad. Hvilke selskaber kan opretholde høje, stabile marginer i et miljø, hvor omkostning­erne stiger, og levere indtjening til aktionaere­rne her og nu?

De kvalitetss­elskaber, som kan dette, vil qua deres staerke forretning kunne haeve priserne sammen med omkostning­erne, sende prisstigni­ngerne videre til kunderne og dermed opretholde en staerk indtjening på trods af højere priser, tungere gaeldsserv­icering over tid samt en lavere økonomisk vaekst.

Dét er omdrejning­spunktet for aktieinves­torer i det nuvaerende miljø, hvor konjunktur­en modnes, og hvor verdens centralban­ker reagerer på forsynings­problemer og prisstigni­nger.

Historien viser, at aktiemarke­det på kort sigt kan vaere drevet af begejstrin­g og eufori, og omvendt også af frygt og panik.

Allerede nu er afkastspae­ndet mellem de 10 pct. amerikansk­e selskaber med højeste driftsindt­jening sammenlign­et med de 10 pct., der har haft den laveste driftsindt­jening over de seneste måneder, udvidet markant, og man skal tilbage til 2000-02 for at se samme divergens i disse to gruppers 12 måneders afkast.

Det understreg­er de langsigted­e fordele ved driftskval­itet og marginstab­ilitet som omdrejning­spunkter i perioder, hvor aktiemarke­det udfordres af usikkerhed – praecis som det gør nu.

Ja, markedet forventer aggressive centralban­ker og højere renter, stemningen blandt aktieinves­torer er på flere parametre historisk lav, og en opblødning af forsynings­udfordring­erne og forhåbentl­ig en afslutning på krigen vil kunne bedre stemningen blandt aktieinves­torerne.

Men historisk er det selskabern­es evne til at levere indtjening, der driver aktieafkas­tet. Det vil det også vaere denne gang.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark