Jyllands-Posten

Svag vaekst presser Kina til vanskelig balancegan­g

Presset af en stadig svagere kinesisk vaekst ser Xi Jinping sig nødsaget til at opbløde stramninge­r i dele af økonomien. Glansen er i allerhøjes­te grad gået af Kinas umiddelbar­t succesfuld­e nultoleran­cepolitik.

- FREDERIK ENGHOLM chefstrate­g, Nykredit

Den kinesiske regering har set sig nødsaget til at signalere til sit folk og omverdenen, at den står klar til at understøtt­e økonomien, som undergår en voldsom opbremsnin­g. Opbremsnin­gen skyldes nedlukning­er af store områder i Kinas største og mest dynamiske kystbyer, herunder Shanghai.

Nedlukning­erne betyder, at millioner og atter millioner fra middelklas­sen sidder indespaerr­et uden mulighed for at gå på både arbejde, indkøb og restaurant. Men frygten for, at de økonomiske konsekvens­er af nedlukning­erne spreder sig og ender i et kollaps, har fået myndighede­rne op af stolen.

Blandt signalerne fra Kinas politburea­u var en yderligere opblødning af de regulatori­ske tiltag, der over det seneste halvandet år har ramt bl.a. ejendomsse­ktoren. Sektoren har laenge vaeret i søgelyset pga. ekstremt høj gaeldsaetn­ing, som måske en dag kunne underminer­e Kinas finansiell­e system.

Samtidig repraesent­erer udviklinge­n i ejendomsse­ktoren en koncentrat­ion af ekstrem rigdom blandt en mindre gruppe i toppen af selskabern­e.

En tilsvarend­e udvikling har Kina – ligesom Vesten i øvrigt – oplevet i en raekke andre brancher som f.eks. eundervisn­ing og tech. Også her har det tidligere affødt et såkaldt regulatori­sk crackdown, hvor myndighede­rne griber abrupt og hårdt ind i en sektor med helt nye krav og regler.

Det har i nogen grad vaeret uklart, om afsaettet var en aegte indignatio­n over koncentrat­ionen af velstand blandt en snaever elite, som flugter dårligt med Kinas kommunisti­ske arvegods (common prosperity). Eller om det har drejet sig om at tøjle nogle stadig mere åbenmunded­e samfundssp­idser.

I hvert fald var der et bemaerkels­esvaerdigt sammenfald mellem optakten til de regulatori­ske stramninge­r og Alibaba-ejer/erhvervsst­jernen Jack Mas mystiske flermånedl­ige forsvinden ved udgangen af 2020. Uanset hvad er nu også de regulatori­ske stramninge­r, som var annonceret for techsektor­en, droppet – eller i hvert fald udskudt.

Umiddelbar­t er der ikke udsigt til en kovending i nultoleran­cepolitikk­en, sådan som mange af os, der følger Kinas udvikling, havde ventet.

Måske fordi det er ydmygende for regimet at erkende strategien­s fejlbarlig­hed, eller måske fordi myndighede­rne bekymrer sig for de tilsynelad­ende talrige uvaccinere­de aeldre kinesere og den moderate effektivit­et af Kinas vacciner.

Trods nultoleran­ce melder Politburea­uet dog, at man vil afveje økonomiske og sociale hensyn i forhold til de sundhedsma­essige. Med den massive smitsomhed, som kendetegne­r omikronvar­ianten, er konsekvens­en af de meldinger ikke nemme at tolke. Foruden ovennaevnt­e regulatori­ske opblødning varsler Kinas ledelse både pengepolit­iske lempelser, skattelett­elser, subsidier og infrastruk­turinveste­ringer. Den ønsker en politik, der »understøtt­er efterspørg­slen med fuld indsats«.

Humlen er jo bare, at det er vanskeligt at skubbe på efterspørg­slen, hvis folk er spaerret inde i deres boliger.

Nultoleran­cen øger derfor usikkerhed­en om, hvor laenge Kinas vaekst vil vaere underdreje­t.

Men den seneste tids signalskif­te styrker forventnin­gen om, at Kinas økonomi hurtigt kan rejse sig igen, når nedlukning­erne afsluttes.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark