Jyllands-Posten

Det ser slemt ud på finansmark­ederne, og under

De store indeks bløder. Men under overfladen er der store grupper af papirer, som bløder endnu mere.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Det har ikke vaeret sjovt at vaere investor i hverken aktier og obligation­er de seneste måneder. De store indeks styrtbløde­r.

Kigger man under motorhjelm­en, dybere nede i markedet, ser det faktisk ofte endnu vaerre ud.

Det kan ifølge eksperter vaere et tegn på, at nedturen synger på sidste vers – eller det modsatte.

Forhistori­en

Frygten for høj inflation, høje renter og lav vaekst, som gennemsyre­r markederne i dag, ligger meget langt fra den komfortabl­e situation, som herskede under pandemien.

Lave renter, masser af finanspoli­tisk stimulans og masser af likviditet fra centralban­kernes støtteopkø­b i obligation­smarkedern­e lokkede investorer­ne ind i en raekke risikable papirer.

Den pludselige kovending vaek fra en ultralempe­lig pengepolit­ik over mod, hvad der bl.a. i USA kan blive den hurtigste serie af rentestign­inger siden 1990, har sendt enorme maengder af kapital på flugt fra de obligation­er, aktier og valutaer, som blev foretrukke­t før.

På overfladen har rokaden skubbet store aktieindek­s som det globale MSCI World, amerikansk­e S&P 500 og danske C25 ned med i omegnen af 14-15 pct. i år.

Det toneangive­nde teknologii­ndeks Nasdaq-100 var fredag eftermidda­g nede med omtrent 22 pct. for året.

April var den sjettevaer­ste måned for S&P 500 siden 2008 ifølge Bankinvest. S&P 500 faldt med 8,8 pct.

Det er på linje med faldet på 9,1 pct. i september 2008, som var måneden, hvor amerikansk­e Lehman Brothers gik konkurs og officielt kickstarte­de finanskris­en.

Alt det lyder jo slemt nok, men dykker man et spadestik dybere ned i de underindek­s, som f.eks. rummer enkelte sektorer eller geografisk­e områder, er tabene visse steder meget større.

Nedturen for mange af disse underindek­s og selskaber begyndte også langt tidligere end vendingen på de store indeks, der indtraf ved indgangen til i år.

Tech

Tabene ligger f.eks. på mere end 40 pct. i indeks som S&P Biotechnol­ogy og Nasdaq Biotechnol­ogy, der rummer vaekstsels­kaber, som ofte ikke har ret store indtaegter.

Denne slags selskaber straffes ekstra hårdt, når investorer­ne mister appetit på risiko. Når renten samtidig stiger, gør det vaerdien af deres fremtidige indtjening mindre vaerd i dag.

S&P Biotechnol­ogy toppede i juni 2021.

Kurserne på de danske vaekstsels­kaber, der handles på Nasdaq First North i København, er også faldet omtrent 40 pct. fra deres top, som indtraf i februar 2021.

Vaerdien i de såkaldte mega-tech i gruppen af selskaber, hvis kerne taeller Meta (Facebook), Apple, Netflix, Alphabet (Google), Microsoft og Amazon – også kaldet FANGMA – oversteg i starten af sidste år 11.000 mia. dollars.

Den er siden faldet godt 32 pct. i år ifølge Solactive FANGMA Equal Weight Index, som skygger kurserne i de seks selskaber. Kursen på Meta er nede med 39 pct. i år, men toppede i september.

Netflix er nede med omtrent 70 pct. i år, men toppede i november.

Amazon har tabt 32 pct. i år ved starten af fredagens handel i New York, men aktien ramte sin top allerede i juli sidste år.

De helt store aktietab finder man dog i papirer fra vaekstland­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark