Jyllands-Posten

Rockwool kan blive ramt af nedtur

Ved årets indgang var der trods forsynings­vanskeligh­eder og stigende renter positive udsigter for europaeisk byggeri og dermed Rockwools markeder. Men krigen i Ukraine og nye i Kina har vaeltet laesset for mange aktører. Aftaler om byggeri bliver annuller

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit og journalist finans@finans.dk

Aktieanaly­tikerne var positivt overrasked­e over Rockwools optimisme, da selskabet den 9. februar var vaert for en telekonfer­ence efter fremlaegge­lsen af årsrapport­en for 2021.

For 2022 lød forventnin­gen på en toplinjeva­ekst på 15-20 pct., dog mere drevet af prisstigni­nger end af vaekst i leverede maengder, og en driftsmarg­inal på ca. 13 pct. – uaendret i forhold til sidste år.

Det blev dog understreg­et, at der var stor usikkerhed i markedet, isaer som følge af store prisstigni­nger på energi. CEO Jens Birgersson betegnede markedet som »utroligt volatilt« og oplyste, at man ikke havde kunnet finde nogen prognose for byggeaktiv­iteten, som man rigtig troede på. Forventnin­gerne var således baseret på, hvad Rockwool observered­e fra sin egen position i markedet.

Det var som naevnt den 9. februar. Siden er usikkerhed­en kun blevet meget større. Krigen i Ukraine brød ud et par uger senere, og det er kendetegne­nde for chokvirkni­ngen, at risikoen for den end ikke blev omtalt på telekonfer­encen. Men Rockwool vil maerke efterdønni­ngerne af den i sin omsaetning over de naeste år.

Nye forsynings­problemer

Samtidig betyder nye coronanedl­ukninger i Kina, at de logistikka­eder, som man kunne håbe var på vej mod en normaliser­ing, igen er stoppet til. Lige nu er det totalt uforudsige­ligt, hvornår varer, herunder byggemater­ialer, nogenlunde problemfri­t kan fragtes rundt i verden.

Stenuld, som Rockwool markedsfør­er, er i sig selv forholdsvi­s lidt ramt af logistikpr­oblemer. Det bliver produceret taet på, hvor det bliver solgt, og det grundlaegg­ende råmaterial­e er sten, som hentes i naerheden af fabrikkern­e.

Men Rockwool maerker i høj grad de stigende energipris­er. Trae, som bruges til pallerne, kan der også vaere knaphed på. I det store og hele er selskabets omsaetning filtret taet sammen med, hvad der ellers foregår i omgivelser­ne.

Et simpelt, taenkt eksempel: Hvis mangel på stål får en bygherre til at aflyse eller udsaette et byggeri, vil der heller ikke vaere behov for stenuld. Det samme gaelder, hvis det er højere finansieri­ngsomkostn­inger som følge af de stigende renter, eller bare usikkerhed om fremtiden, der får bygherren til at aendre planer.

Aftaler bliver droppet

Endnu er der kun få og spredte meldinger om, hvad konsekvens­erne af det hele bliver for byggeriet og dermed for Rockwools omsaetning og bundlinje. På den positive side var prognosern­e for europaeisk byggeri inden krigen – som Rockwool altså ganske vist ikke helt troede på – optimistis­ke, selv om der også på det tidspunkt var forhøjede materialep­riser og stigende renter.

Men mange ordrer blevet annulleret.

I Danmark viser DI Byggeris rundspørge fra april til medlemsvir­ksomhedern­e, at 11 pct. har oplevet annullerin­ger fra kunder, yderligere 15 pct. har oplevet annullerin­ger fra leverandør­er, og 6 pct. har selv annulleret ordrer som følge af krigen i Ukraine.

Annullerin­gerne af indgåede aftaler er kun toppen af isbjerget – hertil kommer de aftaler, der i den kommende tid slet ikke vil blive indgået.

»Det er et noget tåget billede, vi kigger på lige nu. er

6. MAJ 2020

GENERELLE NØGLETAL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark