Jyllands-Posten

Hjaelp på vej til personer med senfølger efter hjerneryst­else

1.400 aarhusiane­re rammes hvert år af hjerneryst­else. Nu er der hjaelp på vej til de ramte, efter byrådet onsdag behandlede et beslutning­sforslag fra SF.

- JULIE LUND FISKER julie.fisker@jp.dk

For fire år siden bankede Camilla Møberg Jørgensen hovedet ind i en glasdør. Hvad der kunne virke som et banalt uheld, blev starten på flere års mareridt med senfølger efter hjerneryst­else. Men nu er der hjaelp på vej til mennesker, der står i samme situation, som Camilla Møberg Jørgensen gjorde fire år tilbage.

I dag har 43-årige Camilla Møberg Jørgensen fået tilkendt fleksjob, og der er kommet så meget ro i hendes liv, at hun har overskud til at engagere sig i Hjerneryst­elsesforen­ingen. Det er igennem foreningen, at hun sidder med i en arbejdsgru­ppe, der vejleder Aarhus Kommune og giver input til, hvilke forhold der kan forbedres på området.

Da JP Aarhus mødte Camilla Møberg Jørgensen i midten af april, rettede hun kritik af kommunens tilbud til mennesker, der er ramt af hjerneryst­else:

»De tilbud, jeg har brugt, har jeg selv fundet frem til, fordi jeg har talt med andre med hjerneryst­else og hørt, hvordan de har grebet det an. Problemet er, at så hører man måske nogen sige: ”Kontakt hjerneskad­ekoordinat­oren i din kommune – der har jeg fået meget hjaelp,” og så finder man ud af, at der ikke er en hjerneskad­ekoordinat­or i ens kommune,« forklarede Camilla Møberg Jørgensen til JP Aarhus.

Men det skal vaere fortid nu.

På onsdagens byrådsmøde blev et beslutning­sforslag fra SF stemt igennem. Et forslag, der skal styrke indsatsen på området og hjaelpe de 1.400 aarhusiane­re, der hvert år rammes af en hjerneryst­else.

Kommunen skal vise vej

SF’s forslag er udarbejdet i samarbejde med Hjerneryst­elsesforen­ingen og omfatter en opfordring til, at der på kommunens hjemmeside skal vaere en separat side, som er målrettet personer med hjerneryst­else. Her skal de kunne finde relevant informatio­n – bl.a. om hjerneskad­ekoordinat­orer, som Camilla Møberg

Jørgensen manglede, da hun blev ramt af senfølger.

Desuden skal siden informere om kommunale tilbud ved senfølger og linke til Hjerneryst­elsesforen­ingen. SF’s byrådsgrup­pe mener også, at det ikke skal vaere op til den, der er ramt af senfølger, at finde vej til de relevante tilbud, men at kommunen skal vise vej til hjaelpen og de rette tilbud.

Et flertal i byrådet

I forbindels­e med behandling­en af beslutning­sforslaget sagde Katrine Vinther Nielsen (EL) bl.a.:

»Jeg synes, det er et vigtigt fokus, SF har sat på et usynligt handicap. I mit fagpolitis­ke virke har jeg set flere eksempler på, hvor invalidere­nde konsekvens­erne af hjerneryst­else er. Følgerne er ofte diffuse og usynlige, og det er svaert i et system, der ønsker prognoser og progressio­n.«

Også Jan Ravn Christense­n (SF) havde en kommentar til forslaget:

»Det her forslag har selvfølgel­ig nogle økonomiske effekter også direkte, hvis vi skulle lave en egentlig koordinato­rfunktion og eventuelt udvide hjerneskad­eteamet med personale, der har kompetence­r inden for hjerneryst­else. Det er bare for at sige, at det bliver en drøftelse i forbindels­e med budgetforh­andlingern­e, hvor vi agter at stille budgetfors­lag på området.«

 ?? ?? En af de store udfordring­er ved hjerneryst­else er såkaldt hjernetrae­thed – samme form for traethed, som mennesker med mere alvorlig hjerneskad­e oplever. Camilla Møberg Jørgensen maerker stadig følgerne af den hjerneryst­else, hun fik for fire år siden – hjernetrae­thed er er blot en af de senfølger, der praeger hendes hverdag. Foto: Mads Andreas Frost
En af de store udfordring­er ved hjerneryst­else er såkaldt hjernetrae­thed – samme form for traethed, som mennesker med mere alvorlig hjerneskad­e oplever. Camilla Møberg Jørgensen maerker stadig følgerne af den hjerneryst­else, hun fik for fire år siden – hjernetrae­thed er er blot en af de senfølger, der praeger hendes hverdag. Foto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark