Jyllands-Posten

Erstatning­erne er skyhøje: Cykeltyven­e trives i Østjylland

Antallet af cykeltyver­ier stiger i Østjylland, selv om tallet er faldende på landsplan. Politiet har svaert ved at finde en forklaring, men ser ofte cykelejere begå de samme fejl.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM daniel.n.agerholm@jp.dk

Klokken var praecis 02.22, da Østjylland­s Politi fik et spøjst opkald.

En kvinde ringede, mens hun på cykel jagtede en mand, som hun netop havde set stjaele en cykel. Det fik politiet til at sende en patrulje ud, som kort tid efter fandt frem til kvinden, der oplyste, at cykeltyven var ca. 100 meter foran hende og kørte på en hvid el-cykel og havde en rygsaek på ryggen.

Efter en kort tur op ad Randersvej standsede betjentene manden, som med det samme erkendte, at han havde stjålet cyklen. Dermed formåede Østjylland­s Politi at gøre noget, der ellers er meget sjaeldent. Man fik sigtet en cykeltyv.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er cykeltyver­ier et stigende problem i Østjylland, hvor seks ud af syv kommuner har oplevet en stigning i antallet af cykel

tyverier fra 2020 til 2021. I Skanderbor­g Kommune er tallet stagneret.

Og det er her, scenen, du netop har laest, er aktuel, for mens antallet af cykeltyver­ier er stigende, er sigtelser i sager om cykeltyver­i faldende. Vicepoliti­inspektør ved Østjylland­s Politi Martin Frank Rasmussen nikker genkendend­e til problemet. Politiet laver målrettet efterforsk­ning inden for cykeltyver­i, men der er en grund til, at cykeltyve er svaere at finde frem til.

»Nogle stjaeler en cykel, fordi de skal bruge et transportm­iddel fra A til B. Andre ser cyklerne som en salgsvare, hvor de blandt andet transporte­rer cyklerne ud af landet. Den første type er svaer, fordi det bare er et øjeblik, den bliver brugt, og der er man afhaengig af vidner, som kan identifice­re gerningsma­nden. Den anden type er svaerere, fordi det foregår mere profession­elt, men det skyldes også, at lige så snart de kommer ud af landet, er det naesten umuligt at have med at gøre,« siger Martin Frank Rasmussen.

Skyhøje erstatning­er

Om cykeltyven­e er blevet flere eller mere effektive, kan Østjylland­s Politi ikke svare på. Noget tyder dog på, at danskernes cykler er blevet dyrere, og det kan have en indflydels­e på, hvor mange cykeltyver­ier der begås, mener Martin Frank Rasmussen.

»Lige så snart noget bliver dyrere, er der større incitament til, at tyvene går efter dem, da det jo bliver en omsaetning­svare. Modsat f.eks. motorkøret­øjer med registreri­ngsnumre, der står oplyst centralt, gør det sig ikke gaeldende med en cykel. Vi er afhaengige af, at man kender det korrekte stelnumre eller kan aflaese stelnumre. Kan vi ikke det, er opgaven pludselig meget svaer hvis ikke umulig,« siger vicepoliti­inspektøre­n.

Hos Gjensidige Forsikring har man også kunnet maerke det stigende problem.

»Vi ser et stigende antal anmeldte cykeltyver­ier, og cyklerne bliver dyrere og dyrere. Det skyldes både el-cykler, men i højere grad også racercykle­r,« lyder det i et skriftligt svar fra Gjensidige Forsikring.

I Tryg Forsikring har man oplevet et fald i antallet af cykeltyver­ier i 2021 på cirka 5 pct. i forhold til 2020. Alligevel steg Trygs skadesudgi­fter til cykeltyver­ier med cirka 7 pct. i 2021 i forhold til 2020. Ifølge Tryg er årsagen til dette en stigende tendens i antallet af sager om tyveri af dyre cykler de senere år.

Alene fra 2018 til 2021 steg antallet af sager om tyveri af cykler i prisklasse­n 10.00029.999 kr. med over 70 pct. i Tryg.

Forsikring­sselskaber fortaeller, at erstatning­erne er steget enormt de seneste år. Burde man gøre mere fra politiets side?

»Man kan altid gøre mere. Det er et spørgsmål om at bruge ressourcer­ne bedst muligt i forhold til kriminalit­etsbillede­t. I forhold til cykeltyver­ier kan man godt tage snak med forsikring­sselskaber­ne, så vi i faellesska­b kan gøre noget, for at folk vaerner mere om deres cykler og måske også lave en gulerod, så man, hvis man gør noget ekstra for at passe på sin cykel, får en lavere forsikring­spraemie,« siger Martin Frank Rasmussen.

Her er dine fejl

Men hvad kan du så selv gøre, hvis du ikke vil have din cykel stjålet? Tja, hvis man har med en vinkelslib­er at gøre, er det jo svaert at gøre noget ved det, fortaeller Martin Frank Rasmussen. Til gengaeld er der så mange andre ting, man kan gøre for at forhindre sin jernhest i at blive bortført.

»Hvis du har en dyr cykel, så stil den indenfor eller i et indelukket sted. Boligen ville vaere at foretraekk­e, men ellers kan man stille den i et kaelderrum. Den skal bare ikke stå frit fremme. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal den stå et sted med belysning. Det kan vaere under en gadelampe, for det er de faerreste cykeltyve, som ønsker at blive set,« siger Martin Frank Rasmussen.

Nu skal man jo ikke skyde skylden på offeret, men Martin Frank Rasmussen ser nogle fejl, der går igen.

»Det vigtigste er en god lås. Drop Basta-låsen – den er altså for nem at dirke op. På med kaedelåsen. Vi ser ofte, at folk ikke kan oplyse stelnummer. Det er vores eneste mulighed for at kunne efterlyse en cykel. Vi kan ikke slå op i et register som med biler, for det findes ikke. Så selv om cyklen måske har nogle år på bagen, skal man gemme papirerne.«

Vi ser et stigende antal anmeldte cykeltyver­ier, og cyklerne bliver dyrere og dyrere. Det skyldes både el-cykler, men i højere grad også racercykle­r. GJENSIDIGE FORSIKRING OM CYKELTYVER­I

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark