Jyllands-Posten

Uacceptabl­e ventetider på ambulancer

Intet sted i Skanderbor­g Kommune overholdes regionens eget servicemål om, at 75 pct. af de kørsler, hvor folk er i overhaenge­nde livsfare, skal vaere fremme inden for 10 minutter.

- THOMAS LAGE CORDTZ METTE GULDBERG

Så er den igen gal med ambulancer­nes responstid­er. I Det Konservati­ve Folkeparti mener vi, baegeret er fyldt. Responstid­erne har vaeret et problem nu i snart 10 år, uden at regionen har formået at løse problemern­e.

De seneste tal er staerkt bekymrende – både for Skanderbor­g Kommune, men så sandelig også for langt størstedel­en af regionen.

I Skanderbor­g Kommune overholdes intetsteds regionens eget servicemål om, at 75 pct. af A-kørslerne – dvs. kørsler, hvor folk er i overhaenge­nde livsfare – skal vaere fremme inden for 10 minutter.

Allervaers­t ser det fortsat ud i Ry og Hørning, der begge ligger meget langt fra regionens servicemål. Og regionen formår ikke at overholde sit eget servicemål i 49 af 76 østjyske postnumre.

Bor man således ikke i Randers, Horsens, Aarhus eller Silkeborg, kan man ikke regne med, at hjaelpen når frem i tide. Det har kostet liv og vil koste flere, hvis ikke der sker kraftige forbedring­er.

Netop derfor er det så frustreren­de, at Kühnau m.fl. svarer henholdend­e og ikke forholder sig til de helt grundlaegg­ende problemer. Siden 2014 er Skanderbor­g Kommune blevet holdt hen med et vaeld af halve eller hele undskyldni­nger. Vi fik at vide, at servicemål­ene ikke gjaldt på kommune- eller postnummer­niveau.

Så når vi gjorde opmaerksom på problemer i f.eks. Ry og Hørning, var svaret, at tallene skulle ses i et større regionalt perspektiv. Men det fjerner jo ikke problemern­e.

Man har også forklaret sig med både øget kompleksit­et som følge af covid-19, med manglende mandskab og nu senest med Rys geografi med mange søer og små veje, som formand Else Højmark (S) forsøgte sig med i medierne.

Men ingen af forklaring­erne holder, da problemern­e går 10 år tilbage – altså laenge før corona og nuvaerende rekrutteri­ngsproblem­er. Og Rys geografi er nu engang den samme, som den altid har vaeret.

I virkelighe­den drejer balladen

regionsråd­smedlem, Region Midtjyllan­d (K) regionsråd­smedlem, Region Midtjyllan­d (K)

sig om det politisk vedtagne flydende ambulanceb­eredskab, som Region Midtjyllan­d er den eneste region, der bruger.

Regionen er så vidt vides også den eneste, der har så store problemer med responstid­er generelt. Det er her, skoen trykker, og ingen andre steder. Det nytter ikke med såkaldte fremskudte ambulancer, som alligevel ikke er i naerheden, når der er behov. Det er falsk tryghed. Og selv om hjerteløbe­rne yder en brav indsats, er det heller ikke tilstraekk­eligt.

Der skal flere biler og flere reddere til. Vi skal have flere ambulancer og trygheden tilbage.

 ?? ?? Det nytter ikke med såkaldte fremskudte ambulancer, som alligevel ikke er i naerheden, når der er behov, påpeger skribenter­ne. Arkivfoto: Ernst van Norde
Det nytter ikke med såkaldte fremskudte ambulancer, som alligevel ikke er i naerheden, når der er behov, påpeger skribenter­ne. Arkivfoto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark