Jyllands-Posten

Pårørende skal hjaelpe de sidste over på MitID

Godt 800.000 borgere mangler stadig at få MitID. Nu er det blevet nemmere for pårørende at hjaelpe med overgangen til det nye digitale ID.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Det er nu blevet lidt nemmere for de hundredtus­indvis af borgere, der stadig mangler at skifte til MitID, at få hjaelp til at få det nye digitale ID.

For at leve op til MitID’s sikkerheds­krav har omkring halvdelen af befolkning­en haft behov for identitets­sikring. Det har hidtil kraevet, at man enten mødte personligt op ved borgerserv­ice, eller at man brugte sin smartphone til at scanne sit pas.

Men nu bliver det også muligt for pårørende at hjaelpe med scanningen af passet:

»Hvis nu du er aeldre og har en gammel telefon, som ikke er ny nok til at scanne passet, men du har en søn eller datter, som gerne vil hjaelpe, så kan de scanne dit pas med deres telefon, og derefter kan du installere MitID på din egen gamle telefon,« forklarer vicedirekt­ør i Digitalise­ringsstyre­lsen Adam Lebech.

Kraever gyldigt pas

Han oplyser, at knap 4 mio. havde fået MitID ved udgangen af sidste uge, hvilket betyder, at godt 800.000 borgere stadig mangler at få det nye digitale ID. Digitalise­ringsstyre­lsens estimat er, at ca. 330.000 af dem fortsat mangler at blive identitets­sikrede.

Det kraever dog fortsat et gyldigt dansk, grønlandsk eller faerøsk pas med en chip, som kan scannes, hvis man skal undgå en tur til borgerserv­ice. Adam Lebech har ikke tal på, hvor mange af de endnu ikke identitets­sikrede personer, der har et gyldigt og scanbart pas:

»Men det er lykkedes langt de fleste brugere at scanne deres pas, og derfor vil jeg forvente, at en god del af dem, der mangler, også vil have den mulighed. Isaer fordi vi nu giver mulighed for, at man ikke selv skal have en telefon, der er nyere.«

Adam Lebech forklarer, at løsningen er lavet, så der ikke bliver gemt nogen oplysninge­r på den telefon, der scanner passet. Dermed er det sikkert at få andre til at hjaelpe sig. Vicedirekt­øren understreg­er dog, at man ikke bør dele sit bruger-id og kode med nogen, fordi MitID ligesom sin forgaenger er »strengt personligt«.

»Man bør altid vaere opmaerksom. Der er svindlere, der bruger overgangen fra NemID til MitID til at svindle. Typisk ved at ringe og forsøge at lokke brugere til at se bort fra advarsler og afgive oplysninge­r,« siger han og uddyber, at man derfor kun bør modtage hjaelp af nogen, man stoler på.

Hjaelp af it-frivillige

Hos AEldre Sagen kalder seniorkons­ulent med ansvar for digitalise­ring Louise Kambjerre Scheel den nye funktion for »en god nyhed«.

Organisati­onens it-frivillige har fra begyndelse­n hjulpet borgere med overgangen fra NemID til MitID, og for en gruppe af aeldre har det vaeret en udfordring, at deres smartphone ikke havde den såkaldte NFC-laeser, som bruges til at scanne passet.

»På den måde er det en hjaelp for nogle, der før har vaeret nødt til at skulle forbi borgerserv­ice, men nu kan få hjaelp af pårørende eller af vores it-frivillige,« siger seniorkons­ulenten og uddyber, at AEldre Sagens frivillige allerede tirsdag har vaeret i gang med at hjaelpe borgere med at scanne deres pas.

Overgangen til MitID er ikke foregået uden problemer. Bl.a. har udfordring­erne med skiftet lagt et stort pres på borgerserv­icecentre rundtom i landet, og mange steder har man ikke kunnet følge med efterspørg­slen på hjaelp, selv om man har ansat ekstra personale til formålet og udvidet åbningstid­erne.

Det betød, at sluttidspu­nktet for overgangen blev rykket med fire måneder til den 31. oktober i stedet for den 30. juni.

Adam Lebech håber, at inddragels­en af pårørende vil lette presset på borgerserv­ice og »få ventetider­ne til at falde yderligere«:

»Der er mange, der her i slutspurte­n skal have MitID, og derfor vil det også vaere rigtig godt, hvis nogle kan få hjaelp af deres pårørende, så der bliver plads til dem, der ikke har den mulighed eller f.eks. ikke har et pas.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark