Jyllands-Posten

Laeger advarede internt topledelse­n om problemer med karkirurgi­en

Karkirurge­rne på Aarhus Universite­tshospital var så bekymrede for patientern­e, at de alarmerede toppen af regions- og hospitalsl­edelserne, viser et hidtil ukendt bekymrings­brev.

- TEA KROGH SØRENSEN ESBEN LARSEN MIKKELSEN JONAS HVID MORTEN PIHL morten.pihl@jp.dk

Det var ikke alene det laegefagli­ge organ Dansk Karkirurgi­sk Selskab, som advarede topledelse­n i Region Midtjyllan­d om konsekvens­erne af besparelse­r på det karkirurgi­ske område. Også internt i regionen blev topledelse­n advaret, da karkirurgi­ske speciallae­ger på Aarhus Universite­tshospital slog alarm.

Det fremgår af et hidtil ukendt bekymrings­brev, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i hos Region Midtjyllan­d i sagen om unødvendig­e amputation­er af ben og underben i regionen. En sag, hvor regionen skønner, at i gennemsnit 47 midtjyder årligt kan have fået amputeret et ben, selv om det kunne have vaeret undgået med en rettidig og korrekt forebyggen­de behandling.

Det har tidligere vaeret fremme, at Dansk Karkirurgi­sk Selskab udtrykte bekymring over for regionen i forbindels­e med gennemføre­lsen af en spareplan i 2019, som isaer gik ud over det karkirurgi­ske område på Regionshos­pitalet Viborg. Selskabet advarede flere gange om, at besparelse­rne kunne få alvorlige konsekvens­er for patientern­e.

Men også internt på Aarhus Universite­tshospital, AUH, udtrykte karkirurge­rne bekymring over forholdene over for topledelse­n.

Bekymrings­skrivelse

Den 6. april 2021 skrev Troels Fogh Pedersen, davaerende afdelingsl­aege på Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi på AUH og formand for det tvaerfagli­ge karkirurgi­ske specialerå­d i Region Midtjyllan­d, i en mail til davaerende koncerndir­ektør Ole Thomsen, at han var »meget bekymret« for karkirurgi­en i Region Midtjyllan­d.

Han tilføjede, at det »har vaeret et skridt frem og to tilbage«, siden Ole Thomsen og hospitalsl­edelserne i begyndelse­n af januar havde meldt ud, hvad de ville med karkirurgi­en i regionen, og at han ønskede et møde med den nu fyrede koncerndir­ektør.

Kort efter – den 21. april – sendte Troels Fogh Pedersen på vegne af de karkirurgi­ske speciallae­ger på AUH en egentlig bekymrings­henvendels­e til Ole Thomsen og de laegefagli­ge direktører på AUH og Hospitalse­nhed Midt.

»Der ses fortsat et tydeligt mønster med meget dårlige patientfor­løb for de karkirurgi­ske patienter,« skrev han og advarede om, at det ifølge de karkirurgi­ske speciallae­ger var en »absolut umulighed at gennemføre opretholde­lse af forsvarlig karkirurgi­sk behandling« frem til begyndelse­n af august, hvis der ikke blev handlet.

I påsken gik det galt

Påsken på karkirurgi­sk afsnit på AUH var endt med 22 aflysninge­r i ambulatori­et, 100 pct. overbelaeg­ning med patienter overnatten­de i ambulatori­et og udskydelse af flere patienters behandling til efter påske, hvormed de ville få »en behandling under standard målt på landsgenne­msnit eller jf. Sundhedsst­yrelsens

anbefaling­er,« hed det i brevet.

I begyndelse­n af januar havde Ole Thomsen meldt ud, at der skulle indsaettes en funktionsl­eder på karkirurgi­sk afsnit på AUH, og at der skulle tages akutte patienter ind i weekender, helligdage og ferier på Regionshos­pitalet Viborg i stedet for at sende dem til AUH.

Men mere end tre måneder senere var ingen af delene gennemført, konstatere­de Troels Fogh Pedersen og advarede om konsekvens­erne:

»En treugers periode i sommerferi­en med lignende problemati­k som i påsken vil afstedkomm­e uoverskuel­ige konsekvens­er for karkirurgi­ske patienter og medarbejde­re på karkirurgi­sk afsnit AUH, samt på vores kolleger på opvågningo­g intensiv afsnit samt på operations­gangen.«

Tilbage i januar havde Ole Thomsen erkendt, at der var problemer på det karkirurgi­ske område.

Erkendte problemer

»Direktione­n og hospitalsl­edelserne erkender, at karkirurgi­en i Region Midtjyllan­d er udfordret, og at den nuvaerende struktur medfører, at nogle patientfor­løb opleves som uhensigtsm­aessige,« skrev Ole Thomsen til embedsmaen­d og laeger, herunder Troels Fogh Pedersen.

Ole Thomsen skrev, at der var behov for at saette fokus på den faglige udvikling i karkirurgi­en i Region Midtjyllan­d, men et halvt år senere erkendte han i en mail, at den proces var blevet udskudt, fordi der havde vaeret fokus på »at løse de akutte udfordring­er« som beskrevet af Troels Fogh Pedersen.

Koncerndir­ektøren og hospitalsl­edelserne mente nu, at der var behov for at udarbejde en større, grundlaegg­ende og uvildig analyse af det karkirurgi­ske speciale i Region Midtjyllan­d »med henblik på at udvikle området til gavn for patientern­e«.

Ole Thomsen bestilte analysen i november 2021, og kun to uger efter offentligg­ørelsen af den i april i år kostede den ham jobbet. Regionsråd­et begrundede bl.a. fyringen med, at han ikke havde orienteret regionsråd­et godt nok om problemern­e på det karkirurgi­ske område.

Eksempelvi­s havde han ikke orienteret regionsråd­et om en passus i et høringssva­r fra det tvaerfagli­ge karkirurgi­ske specialerå­d i Region

Midtjyllan­d om en ny sundhedsog hospitalsp­lan, hvor rådet den 3. juni 2019 advarede om, at der blev foretaget mange flere benamputat­ioner i Region Midtjyllan­d end i f.eks. Region Syddanmark.

Ole Thomsen har erkendt, at han ikke opfattede oplysninge­rne som en early warning, men som en opfordring til at gentaenke strukturen i sundhedspl­anen.

Den eksterne analyse fastslår bl.a., at behandling­skapacitet­en og dermed -aktivitete­n i Region Midtjyllan­d kun er den halve af kapacitete­n i resten af Jylland, og at man har vaeret meget dårligere til at tage amputation­sforebygge­nde behandling­er i brug end andre steder i landet. Regionsråd­et har besluttet bl.a. at øge kapacitete­n og rekruttere flere medarbejde­re til kirurgien.

Regionen er i gang med at identifice­re midtjyder, som de seneste 10 år kan have fået amputeret et ben uden grund og skal oplyses om muligheden for at klage og søge erstatning.

Troels Fogh Pedersen blev i slutningen af maj ansat som konstituer­et cheflaege i karkirurgi i hjerte-, lunge- og karkirurgi-afdelingen på AUH.

BUDAPESTER STRASSE

1 Kl. 10.26 2

MARBURGER STRASSE

Kl. ca. 10.30 TAUENTZIEN­STRASSE

KaDeWe

Wittenberg­platz

 ?? ?? Leif Søgaard fik amputeret sit venstre ben i 2016 og venter nu på svar fra Region Midtjyllan­d, om han er berettiget til at søge erstatning.
Arkivfoto: Rikke Kjaer Poulsen
Leif Søgaard fik amputeret sit venstre ben i 2016 og venter nu på svar fra Region Midtjyllan­d, om han er berettiget til at søge erstatning. Arkivfoto: Rikke Kjaer Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark