Jyllands-Posten

Bildrab i det centrale Berlin vaekker grimme minder om terroransl­ag

En 29-årig bilist draebte onsdag mindst en og sårede flere andre livsfarlig­t i det centrale Berlin taet på åstedet for en blodig terrorhand­ling mod et julemarked i 2016.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Det mest slående var stilheden på det, der plejer at vaere en af Berlins travleste pladser, kun afbrudt af sirener fra køretøjer med udrykning på vej til og fra området.

Breitschei­dplatz i Vestberlin ligger mellem den travle banegård ved Zoologisch­er Garten, byens zoo, og de store forretning­sgader Kurfürsten­damm og Tauentzien­strasse.

På en god sommerdag er der altid fuld gang i udendørsse­rveringen her, og ved middagstid traeffer man både dem, som drikker kaffe, spiser frokost eller er i gang med dagens formentlig første fadøl.

Men onsdag var anderledes.

Lidt før kl. 10.30 var en bilist med stor fart kørt ind på et fortov ved pladsen, hvor der bl.a. befandt sig en gruppe skoleeleve­r med to laerere fra delstaten Hessen på studietur i hovedstade­n.

En af laererne blev draebt, mens i alt seks forbipasse­rende meldtes livsfarlig­t såret, skrev lokale medier.

Chaufføren, der siden blev identifice­ret som en 29-årig tysk-armenier med bopael i Berlin, fortsatte sin vanvidskør­sel og smadrede kort tid efter sin sølvgrå Renault Clio ind i en butiksrude i et parfumeri lidt laengere nede ad gaden.

»Jeg så en bil komme raesende, og så hørte jeg lyden af glas, der blev knust,« forklarede Jörg, der ikke ønskede sit efternavn i avisen, men er ansat på en lokal café.

Gerningsma­nden forsøgte at stikke af til fods, men blev pågrebet af folk på stedet.

Episoden udløste storalarm i hovedstade­n med både politi og redningstj­enester massivt til stede i området ved den markante Gedächtnis­kirche, der har henstået som en ruin siden Anden Verdenskri­g.

Ifølge lokale medier var der indsat 60 redningskø­retøjer, inklusive ambulancer, og der var også et stort politiopbu­d på stedet, herunder mindst én helikopter.

Området ved Breitschei­dplatz alting

er ikke et sted, hvor man kan køre med stor hastighed, og sandsynlig­heden for, at føreren havde mistet kontrol over sit køretøj, kunne relativt hurtigt udelukkes.

Terrorfryg­t og amokløb

Motivet bag den voldsomme kørsel var ikke officielt fastslået onsdag ved avisens deadline, men en raekke lokale medier talte om »et amokløb« fra den 29-åriges side.

»Efterforsk­erne vil efter sigende gå ud fra, at der er tale om en person, som er gået amok, og ikke om et politisk motiveret terrorangr­eb,« skrev lokalavise­n Berliner Zeitung.

Ifølge flere medier havde den 29-årige chauffør, der angiveligt tidligere er straffet for berigelses­kriminalit­et, efterladt et tilståelse­sbrev i bilen. Nogle medier skrev, at der var fundet plakater med antityrkis­ke paroler i den anholdtes bil, og et politisk motiv kan derfor ikke udelukkes.

Hverken eksistense­n af brevet og plakaterne eller motivet bag haendelser­ne var sent onsdag endeligt bekraeftet fra myndighede­rnes side.

Det vakte straks efter meldingen om begivenhed­erne onsdag formiddag bange anelser, at de fandt sted netop ved Breitschei­dplatz, der i december 2016 var skueplads for det blodigste terrorangr­eb i nyere tysk historie.

Dengang kørte en 23-årig tunesisk terrorist med forbindels­er til Islamisk Stat en lastbil ind i et julemarked i området efter forudgåend­e at have myrdet lastbilens chauffør. I alt 13 blev draebt og 54 såret i forbindels­e med denne udåd.

Efterfølge­nde flygtede terroriste­n, men blev få dage senere skudt af italiensk politi i naerheden af Milano.

Navnene på de draebte i 2016 kan ses på en trappe ved siden af kirken på Breitschei­dplatz, hvor der også står billeder af ofrene. Onsdag stoppede en del forbipasse­rende op og tog sig tid til at mindes ofrene, der ud over tyskere også omfattede borgere fra Ukraine, Israel og Tjekkiet.

Islamister og højreradik­ale

Mens Tyskland i 1970’erne og 1980’erne oplevede en bølge af venstreeks­tremistisk terror, bl.a. fra gruppen Rote Armé Fraktion, har der i de senere år vaeret voldsomme anslag både fra islamistis­ke og højreradik­ale grupper.

I de senere år har der vaeret islamistis­k inspirered­e knivoverfa­ld på tilfaeldig­e forbipasse­rende i Dresden og Hamborg.

Højreradik­ale miljøer og individer har også stået bag flere blodige terroransl­ag, herunder et angreb, der kostede ni mennesker livet, i München 2016 og et masseskyde­ri med 10 ofre i 2020.

Siden angrebet i 2016 er der opsat forskellig­e former for terrorsikr­ing ved selve pladsen i det centrale Berlin, og det kan have medvirket til at begraense antallet af ofre under onsdagens voldsomme begivenhed­er.

Men flere lokale iagttagere pegede onsdag på, at den tyske hovedstad ikke i tilstraekk­eligt omfang har udnyttet erfaringer­ne fra 2016.

»Et står klart: Berlin forstår ikke at beskytte sig der, hvor man allerede har vaeret ramt,« skrev en kommentato­r i det lokale dagblad Berliner Zeitung.

Specifikt burde området ved Breitschei­dplatz have vaeret bedre sikret, vurderede avisen:

»Netop dette sted tiltraekke­r vel siden 2016 som intet andet sted i Berlin terroriste­r, vanvittige eller amokløbere. Her skulle vaere gjort mere. Det har man forsømt.«

 ?? ?? Efter de voldsomme påkørsler onsdag i det centrale Berlin endte bilen i et naertligge­nde parfumeris udstilling­svindue. Foto: Annegret Hilse/Reuters
Efter de voldsomme påkørsler onsdag i det centrale Berlin endte bilen i et naertligge­nde parfumeris udstilling­svindue. Foto: Annegret Hilse/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark