Jyllands-Posten

Hun har brudt maendenes monopol, men skal hele tiden høre for, at hun er en kvinde

Celina Liebmann er ad flere omgange blevet fortalt, at kvinder ikke har hjemme i sadlen, men forleden blev den tyske speedwayry­tter den første kvinde til at deltage i en FIM Speedway-finaleseri­e.

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Det ikoniske Marketa Stadium i Prag skrev forrige weekend ny speedwayhi­storie.

For selvom den ovale bane har lagt grus til flere grandprixe­r end nogen anden, havde den indtil for nylig aldrig haft en kvindelig VM-duellant.

Den historie fik den tyske Celina Liebmann dog hurtigt skrevet om, da hun som den første kvindelige rytter deltog i en FIM Speedway-finaleseri­e.

Tyskeren på 20 år fik tildelt et wildcard til FIM Speedway Grand Prix 2 – en mulighed for U21-ryttere. Det blev kørt for første gang i maj. Og ind kom Liebmann blandt 17 drenge.

»Det var den fedeste følelse. Fordi jeg var den eneste kvinde, havde alle, inklusiv kamerarene, fokus rettet mod mig. Det var bestemt det største højdepunkt, som jeg endnu har oplevet. Jeg smilede, som jeg ikke har gjort før,« siger Celina Liebmann.

Men de mange linser, der havde udset hende som offer, hylede hende ikke ud af den. Hun er vant til spotlyset. Det var ikke første gang, at hun blandede sig med det modsatte køn i en mandsdomin­eret sport som speedway, hvor testostero­net vaelter ud af udstødning­srørene.

Ene kvinde

Med hjelmen trukket nedover hovedet og uniformen lynet op er Celina Liebmann svaer at udpege. Når hun tager hjelmen af, er det heller ikke sikkert, at man ved første blik studser over hende. Hendes kortklippe­de krøller og bagvendte kasket kan meget vel narre det blotte øje.

Det er dog ikke hensigten. Hun er er stolt og glad over, at der er plads til en kvinde i herreklubb­en. Også selv om ikke alle mener, at hun hører til i sadlen.

»Jeg skal hele tiden høre for, at jeg er en kvinde. Ikke fra de andre ryttere, men fra fans af sporten. Nogle gange tror jeg, at de stadig lever i 1900-tallet og tror, at en kvinde kun hører til i et køkken. Folk spørger, om kvinder virkelig kan køre motorcykel? Selvfølgel­ig kan vi det. Vi kan andet end at lave mad,« griner hun.

Angiveligt lader hun sig ikke styre af de mange negative kommentare­r. Direkte adspurgt om hun ønsker flere kvinder i sporten, svarer hun rungende nej:

»Jeg udvikler mig meget mere, hvis jeg dyster mod maendene. De er bedre og mere voldsomme i deres kørsel. Der er en albue her og der – det ser man ikke hos kvinderne. Det er selvsagt en udfordring, men noget, der kun er med til at forbedre mig.«

Albuen bliver ikke mindre spids, bare fordi hun er en kvinde. Spørg blot den danske speedwayry­tter Jonas Knudsen, der deltog i fredagens løb.

»Når hjelmen bliver trukket over hovedet, er man ligeglad med, hvem man kører mod. Der er ikke nogen, der udviser nogen form forsigtigh­ed omkring hende,« siger han.

Den melding, der falder i god jord hos den tyske rytter, der hellere vil parkere motorcykle­n end at vinde med en forlomme. Men selvom medlidenhe­den ikke er at spore blandt de mandlige konkurrent­er, har de dog heller ikke i sinde at lade sig overhale.

Man taber ikke til piger

»Det er jo klart, at en flok drenge, der konkurrer mod en pige, helst ikke ser hende overhale en,« siger Benjamin Basso, dansk speedwayry­tter, som deltog i selvsamme løb sidste fredag.

Hvorfor er det anderledes end at blive overhalet af en dreng?

»En ting er at tabe – det er aldrig sjovt. Men at tabe til en pige – det er slet ikke sjovt,« siger han.

Jonas Knudsen er enig. »Der er bare en intern stemning i en drengegrup­pe som vores, og den hedder, at man ikke taber til en pige,« siger han.

Det er dog ikke urealistis­k, at Celina Liebmann i fremtiden nupper førertrøje­n fra sine mandlige konkurrent­er i Danmark. Forleden overhalede hun fire af sine konkurrent­er og endte som nr. 14 af 18 ryttere med fire point.

»Fire point er rigtig flot. Egentlig var jeg ikke helt tilfreds med min kørsel, men selve oplevelsen gjorde det hele for mig,« siger hun.

I den tyske kommune Albaching, hvor Celina Liebmann har hjemme, er begejstrin­gen ligeledes stor. Specielt hos hendes far og tidligere isspeedway-rytter, Jürgen Liebmann, der har introducer­et hende for sporten.

»Han er rigtig stolt. Han havde ikke regnet med, at jeg ville blive i sporten i ret lang tid. Men jeg begyndte i 2007 og har ikke planer om at stoppe,« siger hun.

Folk spørger, om kvinder virkelig kan køre motorcykel? Selvfølgel­ig kan vi det. Vi kan andet end at lave mad. CELINA LIEBMANN, TYSK SPEEDWAYKØ­RER

 ?? ?? Celina Liebmann kører mod maendene, hvor kørestilen er hårdere end hos kvinderne, men hun beder ikke om saerbehand­ling. Hun vil hellere parkere motorcykle­n end at vinde via en forlomme.
Foto: Jesper Veldhuizen
Celina Liebmann kører mod maendene, hvor kørestilen er hårdere end hos kvinderne, men hun beder ikke om saerbehand­ling. Hun vil hellere parkere motorcykle­n end at vinde via en forlomme. Foto: Jesper Veldhuizen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark