Jyllands-Posten

Partykonge med tømmermaen­d

-

Partykonge­n Boris Johnson, der har en sidebeskae­ftigelse som britisk premiermin­ister, har overlevet endnu et forsøg på at saette en stopper for sine eskapader. Om det så betyder, at han har stået stormen igennem og kan blive siddende indtil naeste faux pas, må dog kaldes et åbent spørgsmål. Mange partifaell­er vil af med ham, og han er selv mand for hele tiden at laegge sig nye vanskeligh­eder i vejen.

148 konservati­ve parlaments­medlemmer udtalte mistillid til ham, mens 211 stadig støtter ham – formentlig af forskellig­e grunde. Mange af dem skylder Johnson deres lukrative positioner i regeringsa­pparatet og må frygte en udrensning, hvis en ny leder tager over. Andre lader til at vaere overtalt med alle hånde løfter. Mange vil have støttet ham i en personlig kalkule mere end af overbevisn­ing om, at Boris Johnson er den bedste for Storbritan­nien.

Hele partygate-affaeren er en fuldtonet uvaerdig farce, der kun har én årsag: Boris Johnson og hans excesser. Hans haemningsl­øse omgang med magten og totale mangel på personlige bremsemeka­nismer har gjort hans foreløbige regeringsp­eriode til en prøvelse for alle Storbritan­niens venner – også for alle, der efter brexit har ønsket det bedste for Det Forenede Kongerige. Johnson står i politiske og økonomiske problemer til halsen, men viser sig løbende ude af stand til at praestere den nødvendige dømmekraft, der burde vaere en forudsaetn­ing for jobbet. I andre sammenhaen­ge ville man minde om, at Boris Johnson faktisk har fingeren på den britiske atomknap, og at det må føles urovaekken­de. Det undlader man nådigt hér, men det er af respekt for det civilisere­de Storbritan­nien, ikke af overbevisn­ing om regeringsc­hefens selvkontro­l.

Det kan blive en meget lang nedtaellin­g til naeste ordinaere parlaments­valg, senest i januar 2025. Der er masser af supplering­svalg undervejs, og Johnson er så hårdt ramt rent på kaeben, at allerede naeste dårlige meningsmål­ing kan traekke taeppet endegyldig­t vaek under ham. Hvis han tror, at han nu har fået en frist på 12 måneder, hvor han vil vaere skånet for nye mistillids­afstemning­er, kan han roligt tro om. Hvis en ofring af Johnson er, hvad der skal til for at redde de konservati­ve udsigter, vil et flertal i partiet ikke tøve med at aendre de interne partiregle­r.

Johnsons store argument for sig selv har vaeret, at han har givet partiet den største valgsejr i 40 år, og det er bestemt også vaerd at fastholde. Han var oprindelig en vindertype med en betydelig folkelig karisma, hvilket så også gjorde ham anløben i visse kredse. Han kørte brexit igennem, og hvad man end mener om det, så er idéen om, at han skulle have manipulere­t de britiske vaelgere til at stemme sig ud af EU, lige så meget en konspirati­onsteori som så meget andet for tiden. Nej, de fulgte ham, fordi han overbevist­e dem. En overgang gik Johnson for at vaere selve svaret på en ny tids krav til politikere som typer. Desto mere pinagtigt har det vaeret at følge, hvordan han har sat opbakninge­n over styr i rekordtemp­o. Afstanden fra komet til klovn er ingen steder kortere end i politik.

Johnson skal nu samle stumperne. Han personific­erer alt det modsatte af, hvad Storbritan­nien har brug for, hvilket er ro, omtanke, bundtraek og fokus på de store udfordring­er på alle vigtige fronter. Hans største force er lige nu, at heller ikke de potentiell­e afløsere står staerkt blandt vaelgerne. Det vil vaere skaebnens ironi, hvis netop den populistis­ke Johnson redder sig ved at vaere den mindst upopulaere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark