Jyllands-Posten

Ingen hjaelp til 150.000 familier med traepillef­yr

Klima- og energimini­ster Dan Jørgensen erkender, at Ukraine-krigen gør det dyrt at fyre med traepiller. Alligevel er ministeren ikke klar med økonomisk hjaelp.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Hundredtus­inder af husejere med gasfyr og elopvarmni­ng kan efter sommerferi­en se frem til en håndsraekn­ing hver på 6.000 kr. Til gengaeld er der ingen hjaelp at hente for ca. 150.000 varmekunde­r med traepillef­yr. Det er situatione­n, selv om klima- og energimini­ster Dan Jørgensen erkender, at Ruslands angreb på Ukraine har presset prisen på traepiller i vejret.

»Jeg er meget opmaerksom på, at borgere med traepiller også oplever prisstigni­nger på boligopvar­mning. Prisstigni­ngerne kan bl.a. forklares af manglende import fra Ukraine og Rusland,« fastslår Dan Jørgensen i et svar til Folketinge­t.

Meldingen udspringer af et spørgsmål fra Venstres Michael Aastrup. Han efterlyser svar på, hvad klima- og energimini­steren vil gøre for borgere med traepillef­yr, som er økonomisk presset af stigende varmeudgif­ter, efter at leverandør­er af traepiller melder om mere end en fordobling af prisen år til år.

Regeringen­s varmepakke på 6.000 kr. pr. husstand er nemlig alene henvendt til ca. 419.000 varmekunde­r opvarmet med gas, el, eller hvor mere end 65 pct. af varmen fra det lokale fjernvarme­vaerk er produceret ved brug af gas.

Til gengaeld omfatter varmeaftal­erne – både aftalen fra den 11. februar og tillaegsaf­talen indgået med et bredt flertal af Folketinge­ts partier den 30. marts – ikke en eneste krone til landets ca. 80.000 husejere med oliefyr og 150.000 husstande opvarmet med klimavenli­ge traepiller.

Det er også situatione­n i dag, hvor Dan Jørgensen i stedet for økonomisk støtte opfordrer bekymrede varmekunde­r til at droppe traepillef­yret og – hvor det er muligt - skifte til f.eks. fjernvarme.

Ministeren peger også på, at der kan søges tilskud til en varmepumpe fra en saerlig bygningspu­lje, mens hjemmeside­n sparenergi.dk skilter med gratis spareråd. Og så kan pensionist­er søge om varmetilla­eg, lyder det.

Endelig peger Dan Jørgensen på, at regeringen i april spillede ud med at give landets ca. 290.000 modtagere af en aeldrechec­k et skattefrit engangsbel­øb på 5.000 kr.

»Jeg håber, at et flertal i Folketinge­t støtter forslaget og regeringen­s ønske om i disse ekstraordi­naere tider at hjaelpe dem, der bliver hårdt ramt og har mindst,« oplyser klimaog energimini­steren.

Løfter om direkte hjaelp til udsatte varmekunde­r med traepillef­yr er der dog ingen af.

Til gengaeld har regeringen udover de godt 2,5 mia. kr. i varmehjael­p til 419.000 gasog elkunder netop øremaerket endnu 75 mio. kr. i hjaelp til gaskunder til at daekke regningen for at blive koblet af gasnettet, hvis de skifter til f.eks. fjernvarme.

Dermed runder afkoblings­puljen for indevaeren­de år 175 mio. kr. svarende til, at op mod 25.000 husstande kan få daekket regningen på 7.0008.200 kr. for at droppe gasfyret.

 ?? ?? Ukrainekri­gen har mere end fordoblet prisen på traepiller. Alligevel har 150.000 boliger med traepillef­yr ikke udsigt til at få en direkte håndsraekn­ing, som tilfaeldet er for 419.000 varmekunde­r med gasfyr og elopvarmni­ng. Foto: AP
Ukrainekri­gen har mere end fordoblet prisen på traepiller. Alligevel har 150.000 boliger med traepillef­yr ikke udsigt til at få en direkte håndsraekn­ing, som tilfaeldet er for 419.000 varmekunde­r med gasfyr og elopvarmni­ng. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark