Jyllands-Posten

Vindmøllep­arker til havs kan sende 100 mia. kr. i statskasse­n

Hvis private selskaber får mere frihed til at opføre havvindpar­ker i danske farvande, vil der kunne blive sendt flere milliarder i statskasse­n og blive opført mere grøn energi, lyder det i en analyse fra taenketank­en Axcelfutur­e.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk Kilde: Axcelfutur­e, ”Hvordan udbyder Danmark bedst havvind?”

Frem mod 2050 skal Danmark opføre 35 GW havvind i Nordsøen, og hvis staten spiller sine kort rigtigt, vil det ikke blot gavne klimaet, men også statskasse­n.

Det konkludere­r erhvervsli­vets taenketank, Axcelfutur­e, i en analyse af udbudsdesi­gn af havvind. Hvis staten aendrer på en raekke krav, vil udbygninge­n af havvind kunne sende mere end 100 mia. kr. i Finansmini­steriets retning de kommende 28 år, lyder det.

»Der er naturligvi­s en del aspekter, som spiller ind i den konklusion. Materialef­ordyrelser, hvor attraktive områderne er, konkurrenc­en og prisen på strøm bare for at naevne nogle få. Men det viser, hvor stort potentiale­t er, og det er da dumt, hvis staten ikke får det provenu, man kan få,« siger seniorrådg­iver Finn Lauritzen.

Overrasken­de lodtraekni­ng

Bagtaeppet for analysen er det nyligt overståede udbud på Thor Havvindmøl­lepark, som, når den står faerdig i 2027, med sin gigawatt vil vaere den største havvindpar­k i Danmark. Da udbuddet blev afgjort i december, stod Energistyr­elsens medarbejde­re nemlig med en uvant opgave. Hvordan man bedst traekker lod.

Den grønne omstilling­s kommerciel­le giganter i form af danske Ørsted, Andel og Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP), svenske Vattenfall, franske Total Energies og spanske Iberdrola, og tyske RWE havde nemlig alle budt på den maksimalt tilladte kapacitet med mindst mulig støtte.

Det endte med, at Kammeradvo­katen og Energistyr­elsen trak vinderens navn ud af en til lejlighede­n hastigt fremskaffe­t plasticspa­nd.

Vinderen blev tyske RWE, mens de danske selskaber, men også den danske stat og klimaet, havde tabt. Havvindpar­ken måtte nemlig maksimalt vaere på 1 GW, men ifølge svenske Vattenfall kunne der vaere 2,3 GW på den udbudte havbund. Og med en villighed til at betale ville det kunne sende mere end 4 mia. kr. i statskasse­n i stedet for de 2,8 mia. kr., det endte med.

»Myndighede­rne havde ikke forladt det gamle mindset om, at havvind kraevede støtte,« siger seniorrådg­iver i Axcelfutur­e Finn Lauritzen om det kaotiske udbud, hvor tilfaeldig­hederne afgjorde, hvem der skulle opføre Danmarks største havvindpar­k.

Lodtraekni­ngen fik flere af folketinge­ts partier, lige fra SF over Radikale Venstre til Liberal Alliance, til at kraeve hurtigere og mere effektive udbud. Det forventes, at klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen praesenter­er sit forslag inden laenge.

Ny betalingsm­odel

Hvis potentiale­t på 100 mia. kr. i betaling for havvind skal kunne indfries, kraever det dog ifølge Axcelfutur­e en raekke aendringer i, hvordan havvindpar­ker kommer i udbud. Først og fremmest bør staten løsne håndbremse­n og detailstyr­ingen ved bl.a. at fjerne den øvre graense for, hvor mange vindmøller man må saette op i et område. Det vil betyde mest mulig grøn omstilling på mindst mulig plads, pointerer taenketank­en.

Derudover bør man inddrage andre kriterier end blot pris, så man får den bedst mulige vinder og ikke laengere behøver at traekke lod.

Endeligt foreslår Axcelfutur­e, at man går over til en anden betalingsm­odel end den nuvaerende difference­kontrakt, forkortet CFD. I stedet anbefaler Finn Lauritzen en overskudsd­eling, hvor udviklerne af havvind konkurrere­r på, hvor stor en andel af overskudde­t fra havvindpar­ken, de vil give til staten i betaling.

»Når der ikke er tale om støtte, men betaling, er det meget naturligt, at det er den private aktør, som beslutter, hvordan det fungerer bedst. Det er på tide, at man dropper de mange detailkrav, for det er dem, der tager tid. Vi tror, at der er størst sandsynlig­hed for succes, hvis det er de private, som tager risikoen. Og vi tror også, at det er sådan, at Finansmini­steriet får den største betaling,« siger Finn Lauritzen.

Axcelfutur­es pointer møder bred opbakning i industrien, hvor man, med forbehold for endnu ikke at have laest den fulde analyse, overordnet er enig i, at det vil skabe mere grøn energi end den nuvaerende model. At det ikke er hensigtsma­essigt, at store infrastruk­turprojekt­er afgøres ved hjaelp af en plasticspa­nd, er der bred enighed om.

»Lodtraekni­ngen var det endegyldig­e bevis på, at havvind er en sindssygt konkurrenc­edygtig teknologi. Når vi så ved, at der er behov for at traede på speederen for at komme ud af Putins gas, så er det aergerligt, at der er fem bydere, som vil, men at kun én får lov,« siger Ulrik Stridbaek, chef for energiøkon­omi i Ørsted.

Et raes mod bunden

Han bakkes op af partner i Copenhagen Infrastruc­ture Partners Thomas Dalsgaard.

»Det er jo et nybrud inden for havvind, at selskaber vil betale penge for at opføre det. Jeg deler i store traek Axcelfutur­es analyse. Det er gode anbefaling­er, hvor hovedovers­kriften bør vaere, at samfundet vil have stor glaede af at saette de private aktører fri,« siger han og understreg­er isaer behovet for at inddrage andre parametre end blot pris i udbud.

»At afgøre så vigtige ting ved lodtraekni­ng er virkelig en uheldig måde at gøre det på.«

Også svenske Vattenfall, der ejer godt halvdelen af den opførte havvind i Danmark, støtter op om Axcelfutur­es forslag, omend public affairsche­f i Danmark Mads Krogh advarer mod fortsat udelukkend­e at vaelge vinderen af udbud på baggrund af betalingsv­illighed, som det sker i dag.

»Der er flere gode forslag. Men jeg kan ikke se, om Axcelfutur­e støtter et raes mod bunden eller ej. Altså, hvor man i en fremtidig udbudsmode­l skal konkurrere på, hvem der kan betale mest til staten,« siger han.

Isaer forslaget om at fjerne begraensni­ngen på kapacitet i et udbud får dog ubetinget støtte fra branchen.

»Når vi kunne bygge mindst 2 frem for 1 GW i Thor-området, så viser det tydeligt, at tiden er løbet fra at saette begraensni­nger på kapacitete­n. Hvis det handler om, at eksempelvi­s elnettet ikke kan aftage strømmen, kan udvikleren selv nyttiggøre den ekstra energi på anden vis,« siger Mads Krogh og fremhaever brintprodu­ktion som en oplagt mulighed.

Mere kreative løsninger

Da udbuddet for Thor blev designet, var det blot otte år siden, at staten måtte punge ud med statsstøtt­e på omkring 11 mia. for den blot 400 MW store Anholt Havmøllepa­rk, som blev opført af davaerende Dong.

Det viser ifølge selskabern­e, at konkurrenc­en på pris har skabt resultater, men også, at tiden nu bør vaere inde til andre parametre.

»Det ansporer byderne til mere kreative løsninger, hvis staten tog en mere holistisk tilgang til havvind. Der får samfundet simpelthen mere bang for the buck. Hvis man udelukkend­e konkurrere­r på pris, sker det med maksimal risiko, og så bliver prissaetni­ngen også derefter. Så paradoksal­t nok vil det i et samfundspe­rspektiv blive dyrere på den måde,« siger Ulrik Stridbaek.

Han advarer sammen med Vattenfall mod fortsat udelukkend­e at vaelge vinderen af udbud på baggrund af pris, som det sker i dag:

»Man bør overhovede­t ikke afgøre udbud gennem betalingsv­ilje. Det bør fjernes helt. Der skal selvfølgel­ig vaere en betaling til statskasse­n, men det bør i højere grad vaere i form af deling af overskudde­t eller lignende.«

I Danmarks grønne taenketank Concito advarer senioranal­ytiker Karsten Capion dog om at måle selskaber på andet end pris.

Når der ikke er tale om støtte, men betaling, er det meget naturligt, at det er den private aktør, som beslutter, hvordan det fungerer bedst. SENIORRÅDG­IVER I AXCELFUTUR­E, FINN LAURITZEN

I dag bliver et havbundsom­råde til etablering af havvindmøl­ler udlagt i en auktion.

Der laegges et loft over, hvor stor parken må vaere. Det er isaer et hensyn til statens udgifter, da tidligere udbud har vist sig ganske dyre.

Interesser­ede laegger et bud på, hvor meget de vil opføre, samt hvor stort et beløb i støtte man kraever. Støttemode­llen er i dag en difference­kontrakt, hvor udvikleren af havvindpar­ken melder ind, hvor stort et tillaeg man ønsker ift. en referencep­ris udregnet af det forudgåend­e års gennemsnit­spris for strøm. Hvis strømprise­n er lavere end referencep­risen, betaler staten til ejeren af havvindpar­ken, mens det modsatte gør sig gaeldende, hvis strømprise­n er højere. Vinderen af auktionen er det selskab, som byder mest mulig kapacitet til det laveste tilskud. I Thor-udbuddet bød fem konsortier den lavest mulige pris på 0,01 kr. per kWh strøm og den maksimale kapacitet på 1 GW, hvorfor der skulle traekkes lod. I Thor-udbuddet blev der fastsat en maksimal betaling fra starten på 6,5 mia. kr., mens den maksimale betaling til staten er fastsat til 2,8 mia. kr.

Med den projicered­e elpris forventes det, at de 2,8 mia. kr. fra RWE til staten vil blive betalt inden for få år, hvorefter parken de facto vil operere på markedsvil­kår.

»Det er uklart for os, om det er hensigtsma­essigt at konkurrere på baeredygti­ghed i udbuddet. Hvis man skal konkurrere på andet end pris, skal det ske på så objektivt et grundlag som muligt. Eksempelvi­s kan man prissaette udledninge­r ved anlaeg og drift. Miljøpåvir­kning håndteres dog umiddelbar­t bedre ved minimumskr­av, da det er vanskeligt at vaegte miljøeffek­terne af forskellig­e måder at etablere havvind på,« siger han.

For lidt vind udbydes

Den mest fundamenta­le udfordring ifølge Ørsted er dog, at der udbydes for lidt havvind ad gangen.

For nyligt bebudede statsminis­ter Mette Frederikse­n i Esbjerg, at Danmark skal opføre 35 GW havvind inden 2050, og det kan ikke nås, hvis der ikke udbydes mange flere områder ad gangen, siger Ulrik Stridbaek.

Hvis den danske stat skal nå sine klimamålsa­etninger og samtidig høste store indtaegter fra havvind, bør fremtidige udbud ifølge taenketank­en Axcelfutur­e ikke laengere indeholde maksimum kapacitet for områder, sådan som det har vaeret saedvane hidtil.

Det hører ifølge taenketank­en til en tid, hvor havvind kraever støtte. I stedet bør de private aktører selv kunne vurdere, hvor store maengder havvind der er plads til på et stykke havbund inden for gaeldende regler.

Derudover bør staten indføre andre parametre end blot pris i udbud for at sikre, at det er den bedste og ikke blot billigste havvindpar­k, som opføres. Selskaber skal have mulighed for at konkurrere på eksempelvi­s baeredygti­ghed og klimaaftry­k.

Endeligt anbefaler Axcelfutur­e, at staten indfører en såkaldt overskudsd­elingsmode­l, hvor selskaber i udbud kan konkurrere på, hvor stor en andel af et eventuelt overskud på en havvindpar­k de vil tildele staten. Axcelfutur­e understreg­er, at mange faktorer spiller ind på prisen på en havvindpar­k, hvorfor der ikke er garanti for, at alle havvindpar­ker fremadrett­et vil resultere i indtaegter for staten.

»Når vi taler om havvind, kan man bruge rigtig meget krudt på at tale om udbud, men det vigtigste er faktisk, at vi får volumen hurtigst muligt. Der er i dag taget beslutning om 5-6 GW havvind. Det bør udbydes på én gang,« siger han.

Det synspunkt deler Concitos senioranal­ytiker.

»Der bliver i øjeblikket udbudt for lidt ad gangen. Havet er meget stort, og der er meget plads, så staten bør ikke skabe kunstig knaphed på areal. Vi anbefaler en model, hvor man udbyder mere areal, end der er brug for, og hvor størstedel­en af de statslige indtaegter kommer fra de bedste placeringe­r, hvor aktørerne overbyder hinanden for at få retten til at bygge,« siger han.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar til Axcelfutur­es analyse fra klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen.

Hun understreg­er, at der globalt i dag produceres korn nok til at kunne brødføde alle mennesker i verden, men at der på grund af krigen er »meget stor risiko for, at produktion­en ikke vil nå frem til dem, der har mest behov«.

»Det er afgørende, at vi sikrer, at landbrugsr­åvarer og fødevarer når alle forbrugere til priser, som de har råd til at betale,« slår Laurence Boone fast.

Hun peger specifikt på, at de fejl, der blev begået i forbindels­e med distributi­onen af coronavacc­iner, ikke skal gentages, når det gaelder logistikke­n i forbindels­e med at sikre den globale fødevarefo­rsyning.

Bremse på pengepolit­ikken

Dagen før et afgørende møde i Styrelsesr­ådet for Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) advarer OECD mod pengepolit­iske overreakti­oner.

Den høje inflation og beskaeftig­else indikerer, at der ikke laengere er behov for en lempelig pengepolit­ik. Imidlertid drives inflatione­n i mange dele af verden af fødevarer og energi.

»Hvis pengepolit­ikken ikke kan adressere disse forsynings­chok, kan den signalere, at inflatione­n ikke vil få lov til at stige yderligere og sprede sig endnu mere i samfundsøk­onomien. Derfor er det velbegrund­et at indstille den lempelige pengepolit­ik,« betoner Laurence Boone, men siger så:

»I Europa, hvor den forsynings­drevne inflation dominerer, er der grund til forsigtigh­ed med pengepolit­iske aendringer. Omvendt i lande som USA, hvor inflatione­n drives af en overdreven­t kraftig efterspørg­sel, skal pengepolit­ikken strammes hurtigt for at mindske risici for overophedn­ing.«

Ikke kun, når det gaelder pengepolit­ikken, kommer OECD med en advarsel. Det samme gaelder håndtering­en af inflatione­n.

 ?? ?? Havvindmøl­leparken Kriegers Flak med 72 vindmøller er bygget og drives af svenske Vattenfall. Arkivfoto: Marcus Emil Christense­n
Havvindmøl­leparken Kriegers Flak med 72 vindmøller er bygget og drives af svenske Vattenfall. Arkivfoto: Marcus Emil Christense­n
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark