Jyllands-Posten

Anklager i sag om vanvidskør­sel: »Han valgte at saette sig selv langt over andres sikkerhed«

Både anklager og forsvarer i omtalt sag om påkørsel af betjent Stefan Nymann skulle onsdag føre proces i retten.

- SOFIE AMALIE SKOVSAGER STEN BRØGGER sofie.a.l.skovsager@lokalavise­n.dk sten.brogger@lokalavise­n.dk Lokalavise­n Aarhus

Onsdag var en vigtig dag i den langvarige retssag mod flugtbilis­ten, der sidste år kørte ind i betjent Stefan Nymann, mens betjenten var i faerd med at laegge sømmåtter ud for at stoppe ham. Ved dagens retsmøde skulle anklager og forsvarer procedere om, hvordan de vurderer skyldsspør­gsmålet.

Den 31-årige betjent kom ved påkørslen alvorligt til skade og endte i laengereva­rende koma. Tre måneder efter var han fortsat ikke ved fuld bevidsthed. Skaderne har invalidere­t ham for livet.

Stefan Nymanns hustru overvaered­e dagens retsmøde. Der var ingen pårørende til tiltalte.

Kører frem trods fare

Anklageren har onsdag blandt andet afspillet nogle videoklip, der viser påkørslen af Stefan Nymann. Anklageren påpeger, ikke overrasken­de, at sagen er af alvorlig karakter.

Tiltalte har forklaret, at han ikke var klar over, at politiet ville i kontakt med ham, og at det var grunden til, at han fortsatte sin kørsel.

»Det er saerlig hensynsløs fareforvol­delse. Han må have indset, at der var en mulighed for, at der kunne opstå fare for alvorlig skade, når han kører frem. Han kører frem på trods af faren,« siger anklager Bjørn Fogh Sørensen i retten.

Han har i retten henvendt sig til de seks naevninge, som hver har en stemme, når der skal tages stilling til skyldsspør­gsmålet.

»Han havde mulighed for at standse. Han kunne have trukket ind til siden og afsluttet det, før det gik for vidt. Han valgte at saette sig selv langt over andres sikkerhed, ve og vel. Det fik store konsekvens­er for Stefan Nymann,« siger Bjørn Fogh Sørensen.

Halvt skyldig

Den tiltalte naegter sig skyldig i mere end halvdelen af det otte sider lange anklageskr­ift. Det omfatter ikke faerre end 38 forhold omkring den aften, hvor den tragiske påkørsel fandt sted.

Forsvarer, Tobias Engby, vil have sin klient frifundet i de forhold, tiltalte ikke har erkendt.

Det er forsvarere­ns opfattelse, at den tiltalte ikke vidste, at politiet var efter ham.

»Politiet tilkendega­v hverken med lys eller sirene, at de ønskede at bringe ham til standsning. Det kan derfor ikke bevises, at han (red. tiltalte) vidste, at politiet var efter ham,« siger han.

Forsvarere­n mener endvidere ikke, at der var tale om hensynsløs kørsel, da politiet forgaeves forsøgte at standse ham i Åbyhøj.

Her fik en betjent sit ben i klemme mellem to biler, da den tiltalte påkørte patruljen i forbindels­e med, at de prøvede at stoppe ham.

»Der er ikke tale om saerlig hensynsløs kørsel, når en person saetter i gang i et kryds. Han opfylder ganske enkelt ikke kriteriern­e for hensynsløs kørsel,« lyder det fra Tobias Engby.

»Kalder mig vanvidsbil­ist«

Under eftersøgni­ngen af sagen, hvor den nu 21-årige mand efter påkørslen den 18. juni 2021 formåede at slippe vaek fra politiet, kom det i medierne frem, at den 20-årige tidligere har optrådt i et tv-indslag på TV2 Østjylland, hvor han naermest blaerer sig med at vaere vanvidsbil­ist.

»Jeg er kendt som vanvidsbil­ist her rundtomkri­ng. Jeg kører over for rødt hele tiden. Det er ikke fordi, en rød lygte skal forhindre mig i at køre over. Hvis der er frit, så kører jeg jo bare,« sagde han.

Såvel politi som den 20åriges familie opfordrede i medierne ham til at melde sig selv. Det gjorde han to dage senere, hvor han blev anholdt på en adresse i Brabrand. Han har siddet varetaegts­faengslet siden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark