Jyllands-Posten

Millionern­e vaelter ind, men en familie vil saette en stopper for tidens store filmhit

Mor og søn har sagsøgt Paramount Pictures for brud på ophavsrett­en til ”Top Gun: Maverick”, som de kraever fjernet fra biografern­e.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Tom Cruise er atter på vingerne som jagerpilot­en Pete ”Maverick” Mitchell i alverdens biografer, men han kan risikere en brat landing.

For mens filmen ”Top Gun: Maverick” går sin økonomiske og anmelderma­essige sejrsgang, er der to mennesker, som ikke har noget problem med at holde armene nede. Således kraever Shosh Yonay og Yuval Yonay en erstatning for brud på ophavsrett­en, samt at filmen tages ned og ikke distribuer­es fremover.

Det skriver Deadline, som har fået adgang til søgsmålet mod filmselska­bet Paramount Pictures.

De to er henholdsvi­s enke og søn til afdøde Ehud Yonay, som i 1983 skrev artiklen ”Top Guns” om de to jagerpilot­er ”Yogi” og ”Possum” og deres traening på Top Gun, eller Navy Fighter Weapons School, til magasinet California. En historie, som Paramount sikrede sig rettighede­rne til, så man kunne lave den første ”Top Gun”film, der havde premiere i 1986 – ligeledes med Tom Cruise i hovedrolle­n.

Efterladte fik rettighede­r

Ophavsretl­oven gør det dog muligt for forfattere at generhverv­e rettighede­rne til deres vaerker efter en årraekke. Den 24. januar 2020 overgik de derfor til Ehud Yonays efterladte, som mener, at Paramount på ny skulle have betalt sig fra at tage udgangspun­kt i historien. Faktisk mener de, at Paramount »bevidst har undladt at generhverv­e« filmrettig­hederne til opfølgeren.

For ifølge sagsøger sendte man et påbud om at stoppe filmen den 11. maj – to uger før premieren.

Paramount bedyrer omvendt, at ”Top Gun: Maverick” var stort set faerdig i januar 2020, og at filmen altså blev udviklet på et tidspunkt, hvor filmselska­bet stadig havde rettighede­rne, skriver Deadline.

Samtidig forventes det ifølge Hollywood Reporter, at

Paramount vil saette spørgsmåls­tegn ved, hvorvidt oplysninge­rne i artiklen overhovede­t er beskyttet af ophavsrett­en. Og selv hvis det er tilfaeldet, er det ikke sikkert, at filmen fra 2022 kan siges at vaere baseret på magasinart­iklen.

»Disse påstande har ingen berettigel­se, og vi vil forsvare os selv på det kraftigste,« udtaler en talsperson for Paramount ifølge flere medier.

”Top Gun: Maverick” havde dansk premiere den 26. maj, og flere anmeldere har erklaeret, at den er bedre end sin forgaenger. Publikum synes enig. Med et samlet billetsalg på 156 mio. dollars i sin åbningswee­kend, som lå i den fire dage lange ”memorial weekend”, slog den den hidtidige amerikansk­e rekord, som blev sat i 2007 af ”Pirates of the Caribbean: At World’s End”.

En kendt advokat

Ehud Yonays familie bliver repraesent­eret af advokaten

Marc Toberoff, som har gjort sig bemaerket i sager om rettighede­r til kunstvaerk­er. Bl.a. er han kendt fra en langstrakt sag, der handlede om rettighede­rne til ”Superman” samt en anden sag, hvor han på arvingers vegne vil tage rettighede­rne til en raekke Marvel-karakterer fra Disney.

Sagen om ”Top Gun: Maverick” kommer, efter at Netflix er blevet sagsøgt for aerekraenk­else af verdens første kvindelige stormester, georgiske Nona Gaprindash­vili. Hun forlanger 5 mio. dollars i erstatning for falske påstande om hendes praestatio­ner i skakserien ”Dronningeg­ambit”.

Her siger en radiokomme­ntator om seriens fiktive karakter Beth Harmon, da hun i 1968 spiller mod en russisk stormester i Moskva:

»Det eneste usaedvanli­ge ved hende er hendes køn. Og selv det er ikke usaedvanli­gt i Rusland. Der er Nona Gaprindash­vili, men hun er den kvindelige verdensmes­ter og har aldrig stået over for maend.«

På det tidspunkt havde Gaprindash­vili spillet mod mindst 59 mandlige skakspille­re.

 ?? ?? Den 59-årige Tom Cruise har hovedrolle­n som Pete ”Maverick” Mitchell i "Top Gun: Maverick". Foto: Paramount Pictures
Den 59-årige Tom Cruise har hovedrolle­n som Pete ”Maverick” Mitchell i "Top Gun: Maverick". Foto: Paramount Pictures

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark