Jyllands-Posten

Overfyldte lagre kan udløse udsalg

Overfyldte lagre kan laegge en daemper på prispresse­t den kommende tid, mener nogle økonomer. Det falder sammen med en udfladning i energipris­erne.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Mange virksomhed­er melder nu om stigende lagre og en afmatning i efterspørg­slen. Det kan de kommende måneder skabe en velkommen modvaegt til inflations­presset, mener økonomer.

»Hvis lagrene begynder at blive overfyldte, og kombinerer man det med, at forbrugern­e kommer til at holde lidt igen, så kan vi godt se, at situatione­n bliver vendt på hovedet på dele af inflations­problemet i det kommende års tid,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Niels Rønholt regner med, at vi med de danske inflations­tal for maj ser en inflations­top på omtrent 6,7 pct. Det skyldes ikke mindst, at energipris­erne snart holder op med at presse inflatione­n yderligere op.

En stigning i benzinpris­erne i maj modsvarede­s således af et fald i priserne på bl.a. naturgas.

Prispres kan aftage

Undgår vi en total nedsmeltni­ng på energimark­edet, så venter han, at prispresse­t fra den kant vil aftage i løbet af 2022.

Prisstigni­nger på varer kan dog fortsat holde inflations­presset oppe, med mindre mange detailvirk­somheder bliver nødt til at saenke deres priser for at rydde op i propfyldte lagre, mener Niels Rønholt.

»Det er for tidligt at aflyse den høje inflation, men det er klart, at lavere efterspørg­sel og større lagre skal give et prispres nedad og på nogle områder endda også prisfald,« siger Niels Rønholt.

Problemet er indtil videre størst i USA, hvor den amerikansk­e detailgiga­nt Target forleden meddelte, at selskabets lagre er ved at flyde over. Der er nu så mange varer, at man bliver nødt til at skrue op for udsalgskna­ppen, meddelte selskabet.

Lignende

udmeldinge­r er også kommet fra verdens største detailvirk­somhed, amerikansk­e Wal-Mart.

Begge selskabers aktiekurse­r er styrtdykke­t den seneste måned.

Vaerdien af lagrene i amerikansk­e detailvirk­somheder, korrigeret for saeson, oversteg allerede i marts toppen før pandemien, ifølge tal fra den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve.

Herhjemme ser supermarke­dskaeden Coop det samme mønster vise sig inden for nogle af de varer, der ikke er fødevarere­lateret. Men det er for tidligt at tale om udsalg.

»Vi har også lidt store lagre øjeblikket, fordi varerne nu er kommet, og afsaetning­en er lidt mindre end sidste år. Det er f.eks. på havemøbler. Men det påvirker ikke vores prissaetni­ng,« siger Jens Juul Nielsen, informatio­nsdirektør hos Coop.

Siden pandemiens start har mange virksomhed­er haft svaert ved at skaffe de fornødne varer, samtidig med at efterspørg­slen eksplodere­de.

Det er for tidligt at aflyse den høje inflation, men det er klart, at lavere efterspørg­sel og større lagre skal give et prispres nedad og på nogle områder endda også prisfald. NIELS RØNHOLT, CHEFØKONOM, JYSKE BANK

Bedre forsynings­kaeder

Dertil ankom varerne ofte med stor forsinkels­e bl.a. på grund af nedlukning­er hos producente­r eller flaskehals­e i de internatio­nale transportn­etvaerk. Så man bestilte mange af dem.

Men nu er forsynings­kaederne begyndt at fungere bedre.

Ifølge amerikansk­e Citigroup lå der i starten af januar i år hele 109 containers­kibe ud for havnene Los Angeles og Long Beach i USA og afventede en plads. I sidste uge var tallet nede på 25.

Prognosema­gerne er meget uenige om, hvor hurtigt inflatione­n falder tilbage, og hvor langt den når ned, før den flader ud.

Det afhaenger bl.a. af, hvor hurtigt økonomien taber fart det kommende år, og af forbrugern­es forventnin­ger til de fremtidige prisstigni­nger.

Industrila­ndenes økonomiske samarbejds­organisati­on OECD regner f.eks. med, at inflatione­n i medlemslan­dene når op på 8,5 pct. i år. Naeste år bliver den hele 6 pct. – i Danmark på omtrent 4 pct.

Den Europaeisk­e Centralban­ks nye prognose peger på en inflation i eurozonen på naesten 7 pct. i år og 3,5 pct. naeste år. De Økonomiske Vismaend venter derimod en inflation på kun 2,5 pct. herhjemme naeste år.

»Vi forventer, at inflatione­n topper i år, men det afhaenger af, at forventnin­gerne til den fremtidige inflation ikke stiger,« siger overvisman­d Carl-Johan Dalgaard.

 ?? ?? Overvisman­d Carl-Johan Dalgaard forventer, at inflatione­n topper i år.
Overvisman­d Carl-Johan Dalgaard forventer, at inflatione­n topper i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark