Jyllands-Posten

ECB tog pynten af markedet

-

DSV fortsatte ned torsdag, hvor markedet led under eftermidda­gens meldinger fra Den Europaeisk­e Centralban­k, ECB, om tårnhøj inflation og kommende rentehop. Også SAS kom i fokus og satte bundrekord oven på et strejkevar­sel fra piloterne her kort før sommerferi­en.

Overordnet var det dog ECB’s rentemedde­lelse, der spillede markedet et puds.

»Der er ikke rigtigt noget i meddelelse­n, som kan tolkes positivt,« siger chefhandle­r i Danske Bank Mads Zink til Marketwire.

Banken haevede sit estimat for inflatione­n i år til omkring 7 pct. og annoncered­e, at den har til hensigt at haeve renten med 25 basispoint til juli. Desuden åbnede ECB døren for en endnu større renteforhø­jelse til september. C25-indekset lukkede i et minus på 1,85 pct. til 1.651,14 efter nye fald i transporta­ktierne A.P. Møller-Maersk og DSV. Maersks Baktie tabte 0,9 pct. til 19.030 kr., mens DSV bakkede hele 3,3 pct. til 1.038 kr.

Onsdag var nedturen endnu mere opsigtsvae­kkende i Maersk og fulgte i kølvandet af blandt andet en analyse fra JPMorgan, der spår en opbremsnin­g i transports­ektoren.

Baggrunden er den tårnhøje inflation, der nu ser ud til at saette sig i forbrugern­es efterspørg­sel og derfor også i behovet for fragt.

En nedjusteri­ng fra Boozt, der saelger tøj over nettet, talte torsdag lige ind i det tema.

Selskabet skar en paen luns af sin prognose og venter nu en salgsvaeks­t på 10-15 pct. i 2022 mod en tidligere forventnin­g om en vaekst på 20-25 pct. Forventnin­gerne til driftsresu­ltatet, ebit, blev skåret til 235-285 mio. svenske kr. fra 365-420 mio. svenske kr.

Nedjusteri­ngen er ikke helt overrasken­de, men alligevel større end ventet, mener portefølje­forvalter Johannes Møller fra investerin­gsforening­en MW Compounder­s, som blandt andet har Boozt-aktier i portefølje­n.

»Vores estimater lå under selskabets prognose før nedjusteri­ngen, men størrelsen af nedjusteri­ngen er skuffende. Forbrugert­illiden er påvirket af stigende leveomkost­ninger, og det giver en afmatning i onlinesalg­et, hvilket vi også har set fra andre aktører på markedet, herunder Zalando,« siger Johannes Møller til MarketWire. Boozt faldt 18 pct. til 51,50 kr.

SAS-piloter truer med strejke

For SAS bød torsdagen igen på dårligt nyt og et fald på 7,4 pct. til 43,9 øre. Det er laveste lukkenivea­u nogensinde.

Torsdag varslede omkring 1.000 SAS -piloter, at de går i strejke, hvis ikke en overenskom­st findes. Piloternes seneste overenskom­st udløb 1. april, så piloterne kan med 14 dages varsel gå i strejke.

Meldingen kommer, netop som SAS er faerd med at arbejde på en gennemgrib­ende rekonstruk­tion af flyselskab­et, og SAS er langtfra fornøjet.

»Pilotforbu­ndenes varsel er skødesløs og viser en chokerende mangel på forståelse for den kritiske situation, som SAS befinder sig i, skriver SAS’ danske pressechef, Alexandra Lindgren Kaoukjihu, i en kommentar.

Ender det med strejke, kan det ifølge analyseche­f i Sydbank, Jacob Pedersen, komme til at koste SAS 80-100 mio. svenske kr. om dagen i højsaesone­n.

Banker steg

Tilbage i C25-indekset steg de to bankaktier, Danske Bank og Jyske Bank, begge 0,9 pct. til 116,15 kr. og 411,50 kr. De kommende renteforhø­jelser fra ECB vil sandsynlig­vis kaste gode penge af sig til banksektor­en, der typisk får nemmere ved at tjene penge, når renterne stiger.

Fra børshusene var der rygklap til ISS og Royal Unibrew.

ISS fik løftet sin anbefaling til køb fra neutral af finanshuse­t Bryan Garnier, der satte kursmålet til 160 kr. Og bryggeriak­tien fik løftet kursmålet til 1.030 kr. fra 1.000 kr. af SEB Bank, der gentog anbefaling­en køb .

ISS steg 0,9 pct. til 126,35 kr., og Unibrew endte 1,3 pct. højere i 614 kr.

Helt i bunden af C25 faldt Ambu 8 pct. til 86,32 kr. uden bagvedligg­ende nyt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark