Jyllands-Posten

Strejke kan blive saerdeles kostbar for SAS

Meget er på spil for begge parter, og analytiker vurderer, at der kan findes en løsning, så man undgår en strejke.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Strejkevar­slet fra piloterne i SAS kan blive en kostbar affaere for SAS, hvis det ender med en arbejdsned­laeggelse, så flyene står stille i en periode.

»Hvis strejken kommer, så kan det koste flyselskab­et mellem 80 og 100 mio. svenske kr. om dagen,« siger Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank.

Han er dog ikke overbevist om, at det reelt ender med en arbejdsned­laeggelse, da der er meget på spil for begge parter.

»Mit bedste bud er, at der findes en løsning, så man undgår en strejke,« siger Jacob Pedersen.

Han vurderer, at piloterne har strakt sig meget langt for at imødekomme SAS, når der gaelder fleksibili­tet og besparelse­r.

Ifølge Henrik Thyregod er piloterne i SAS pilot Group, SPG, villige til at levere besparelse­r på 25 pct. svarende til 500 mio. svenske kr.

Til gengaeld skal SAS ansaette piloter, som er medlem af SPG, i de ledige job i de nye produktion­sselskaber SAS Connect og SAS Link, som SAS har etableret for at spare omkostning­er.

Den svenske regering meddelte tirsdag, at man ikke ville skyde flere penge i SAS. Den melding lagde pres på medarbejde­rne for at levere de nødvendige løsninger.

»Nu er presset flyttet til ledelsen i SAS,« siger Jacob Pedersen.

Han fremhaever, at truslen om strejke rammer SAS hårdt.

»Når et selskab er truet af strejke, så rammer det billetsalg­et. Dermed får SAS faerre penge i kassen,« siger Jacob Pedersen.

Samtidig er en trussel om strejke en stor ulempe i forhandlin­gerne med leasingsel­skaber, långivere og eventuelle investorer om at få reduceret gaeld og tilført ny kapital.

»SAS’ mulighed for at sikre fremtiden er markant ringere, hvis man ikke når en aftale med piloterne,« siger Jacob Pedersen.

SAS skal genfødes med nye ejere

OPINION, side 17

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark