Jyllands-Posten

Borgmester efter ny aftale: Det kan blive svaerere at hjaelpe børn og aeldre

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) forventer, at »den markant stramme« nye økonomiaft­ale mellem regeringen og kommunerne­s forening, KL, vil ramme velfaerdso­mråder.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Børn med saerlige behov i folkeskole­n. Voksenhand­icappede og borgere med psykiske lidelser. AEldre.

Dem fremhaever Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus som eksempler på grupper, som han forventer kommer til at blive ramt af »den markant stramme« aftale som regeringen og kommunerne­s forening, KL, indgik onsdag aften om kommunerne­s økonomi for naeste år.

»Desvaerre er der ikke tvivl om, at den stramme økonomiaft­ale vil betyde, at vi ikke vil have råd til at finansiere de store udfordring­er, vi ser ind i på f.eks. det specialise­rede socialområ­de, i de naere sundhedsin­dsatser, i forhold til børn med saerlige behov i folkeskole­n samt på aeldreområ­det, medmindre vi selv sikrer finansieri­ngen. Vi ser ind i en svaer opgave med nogle meget begraensed­e rammer,« udtaler borgmester­en i en pressemedd­elelse, hvori han forudser, at en sparerunde er i vente:

»På nuvaerende tidspunkt vurderer jeg det som sandsynlig­t, at vi kigger ind i en sparerunde under en eller anden form.«

De praecise tal og økonomiske konsekvens­er af økonomiaft­alen for Aarhus Kommune er først er helt afklaret til august, oplyser Borgmester­ens Afdeling.

Den kommunale serviceram­me bliver haevet med 1,3 mia. kr., der blandt andet skal daekke udgifter til, at der bliver flere børn og aeldre. Men ifølge professor Kurt Houlberg fra Det Nationale Forsknings­og Analysecen­ter for Velfaerd, Vive, går denne sum primaert til at daekke befolkning­sudvikling­en, og derfor vil kommunerne i 2023 blive tvunget til at prioritere i større omfang end før.

Fodslag på tvaers

»Selv om kommunerne har fået penge til de flere børn og aeldre, så stiger udgifterne samtidig ganske meget til det specialise­rede socialområ­de,« siger han til Ritzau.

Ifølge borgmester­en vil denne nye økonomiske situation kraeve både nye løsninger og faelles fodslag på tvaers. Således glaeder han sig over, at både Aarhus Byråd og direktørgr­uppen i Aarhus Kommune, er rykket taettere sammen:

»Vi bliver heldigvis bedre og bedre til at arbejde sammen i Aarhus Kommune, og det får vi brug for i den nye økonomiske situation. Med den kriseaftal­e, der nu er indgået, får vi brug for at stå sammen og hjaelpe hinanden – og kigge på tvaers for at finde de nye løsninger, der mest skånsomt kan afbøde konsekvens­erne for vores sårbare grupper og borgere,« siger han i pressemedd­elelsen og fortsaette­r:

»Men realistisk set får vi nok også brug for mere klassiske besparelse­r.«

Hvordan situatione­n skal gribes an, vil borgmester­en laegge op til en diskussion af i Magistrate­n om et par uger, fortaeller han.

I Magistrate­n sidder også kommunens rådmand og tre byrådsmedl­emmer. Bl.a. Thomas Medom (SF), børneog ungerådman­d, og han er langtfra begejstret for aftalen.

»Deprimeren­de aftale om kommunerne­s økonomi. Det er virkelig ikke besparelse­r, vi har brug for lige nu,« skriver han på Twitter. I en pressemedd­elelse haefter han desuden ved, at aftalen betyder, at kommunerne må bygge for mindre – ifølge aftalen er deres samlede samlede anlaegsudg­ifter 18,5 mia. kr., hvilket er 1,4 mia. kr. mindre end i 2022.

»Med den nye aftale bliver det svaerere at skabe gode vilkår for udvikling og trivsel for børn og unge i Aarhus Kommune. Det er ikke den vej, jeg har lyst til, at vi skal gå. Men det er den vej, vi risikerer at blive tvunget ned ad,« siger Thomas Medom og uddyber, hvor aftalen kan ende med at gøre »rigtig ondt for børn og unge« i Aarhus:

»Gamle vuggestuer, børnehaver og skoler, som traenger til ud- og ombygning, risikerer at stå hen, og vigtigst af alt risikerer vi, at vi ikke kan tilbyde det stigende antal børn og unge i mistrivsel den hjaelp, de har behov for.«

Socialt udsatte efterladt

Aftalen bekymrer også socialog beskaeftig­elsesrådma­nd Anders Winnerskjo­ld (S), da han mener, at »de massive« strukturel­le udfordring­er på det specialise­rede socialområ­de ikke er adresseret, fremgår det af en pressemedd­elelse.

»Det efterlader mennesker med handicap og socialt udsatte børn, unge og voksne i usikkerhed. Der er ingen tvivl om, at de økonomiske udfordring­er på socialområ­det kraever strukturel­le løsninger fra centralt hold. Men økonomiaft­alen kaster ingen redningskr­ans til kommunerne. Den saetter derimod velfaerden yderligere under pres. Derfor bliver det helt nødvendigt, at Christians­borg prioritere­r socialområ­det ved efterårets finanslovs­forhandlin­ger,« siger Anders Winnerskjo­ld og understreg­er, at det er en stor opgave, der nu er lagt ud til kommunerne.

»Derfor er det helt afgørende, at regeringen anerkender, at aftalen kommer til at betyde hårde beslutning­er i kommunerne – også på kernevelfa­erden.«

Bekymret for fremtiden

Hos paraplyorg­anisatione­n DH Aarhus, Danske Handicapor­ganisation­er, er formand Mogens Toustrup bekymret for fremtiden.

»Det er forfaerdel­igt, fordi der mangler rigtig mange penge specielt her i Aarhus. Man forventer et underskud på socialområ­det på ca. 160 mio. kr. Der er to muligheder. Man kan spare, og det, mener vi ikke, kan lade sig gøre, fordi loven tilsiger, at der skal laves individuel­le løsninger for borgerne. Alternativ­t må man finde pengene et andet sted,« siger han.

Mogens Toustrup mener, at det kan blive »katastrofa­lt« for handicapom­rådet i Aarhus, hvis ikke lokalpolit­ikerne til budgetforh­andlingern­e finder flere penge til området.

»Der stort behov for midler til at passe folk med kognitive handicap, til BPA (borgerstyr­et personlig assistance), til svagsynede, sikre tilgaengel­ighed i byen og meget mere. Det er politikern­es ansvar at finde en løsning, vi siger, at man ikke kan spare sig ud af problemet,« siger han.

På nuvaerende tidspunkt vurderer jeg det som sandsynlig­t, at vi kigger ind i en sparerunde under en eller anden form. JACOB BUNDSGAARD (S), BORGMESTER I AARHUS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark