Jyllands-Posten

Jyske Bank ligner vinderen af Handelsban­ken

Spar Nord, Nykredit og Vestjysk Bank blev udpeget som favoritter til at overtage Handelsban­ken, men har tilsynelad­ende tabt slaget.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Jyske Bank er endt som sejrherren i kampen om at opkøbe Handelsban­ken.

Det tyder alt på, efter at Spar Nord fredag i en selskabsme­ddelelse offentligg­jorde, at banken vil udbetale udbytte og bruge penge på at tilbagekøb­e egne aktier.

Jyllands-Posten erfarer, at Spar Nord nu går i gang med at bruge sin overskudsk­apital på at forkaele aktionaere­rne, fordi den ikke laengere er med i kampen om at opkøbe Handelsban­ken.

Banken havde ellers tilbagehol­dt et trecifret millionbel­øb netop for at købe den svenske storbanks danske forretning.

Spar Nord har vaeret med i et konsortium, som også omfatter Nykredit og Vestjysk Bank. Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r er hele konsortiet ude af kampen om Handelsban­ken. To kilder fra konsortiet oplyser, at Handelsban­ken har indstillet forhandlin­gerne med det.

Der var ifølge JyllandsPo­stens oplysninge­r kun to parter, der endte med at give endelige bud på Handelsban­ken,

efter en proces hvor flere overvejede muligheden for at byde. Den anden bejler er Jyske Bank, som derfor ligner den kommende køber af Handelsban­ken i Danmark.

»Vi har ikke yderligere kommentare­r end det, der står i selskabsme­ddelelsen,« siger Rune Brandt Børglum, IR-chef i Spar Nord.

Fodslaeben­de med data

Jyllands-Posten har fra kilder taet på opkøbsproc­essen tidligere erfaret, at der har vaeret frustratio­ner i konsortiet bestående af Nykredit, Spar Nord og Vestjysk Bank, fordi det har følt, at Handelsban­ken har vaeret meget fodslaeben­de og langsom med at levere data, som skulle bruges for at nå helt i mål.

De to parter afleverede i begyndelse­n af maj deres endelige bud på banken. Herefter har der vaeret en proces, hvor Handelsban­ken med parterne har skullet forhandle om de betingelse­r, som de to bud har indeholdt.

Det er helt normalt, at der opstilles betingelse­r i endelige bud, fordi der stadig er oplysninge­r, som den mulige køber mangler om den bank, der er ved at blive købt. Derfor forestår der stadig et forhandlin­gsforløb, efter at endelige bud er afgivet.

Det er i den proces, at Spar Nord tilsynelad­ende har konstatere­t, at Handelsban­ken er i afsluttend­e realitetsf­orhandling­er med den anden part og ikke laengere forhandler med konsortiet.

Spar Nord oplyser i selskabsme­ddelelsen, at den udbetaler et udbytte på 2,5 kr. pr. aktie den 17. juni. Det svarer til 308 mio. kr. Derudover går banken i gang med at tilbagekøb­e egne aktier for op til 225 mio. kr.

Samlet sender banken derfor 533 mio. kr. tilbage til aktionaere­rne for at optimere bankens kapitalstr­uktur til en virkelighe­d, hvor en del af Handelsban­kens forretning ikke skal ind på bøgerne.

Jyske Banks aktiekurs dykkede kraftigt på fondsbørse­n efter meldingen fra Spar Nord. Det skyldes en frygt blandt investorer for, at Jyske Bank skal betale en meget høj pris for at saette sig på Handelsban­ken, og at banken bliver nødt til at udstede aktier for at rejse kapital til købet.

Med en presset børskurs kan det blive dyrt for Jyske Bank at finansiere et opkøb med egne aktier. Prisen for Handelsban­ken vurderes til at ligge i niveauet 8 mia. kr.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra ordførende direktør Anders Dam fra Jyske Bank eller koncernche­f Michael Rasmussen fra Nykredit.

Adm. direktør Jan Ulsø Madsen fra Vestjysk Bank oplyser, at han ikke har nogen kommentare­r.

Handelsban­kens svenske presseafde­ling oplyser, at salgsproce­ssen »forløber planmaessi­gt«, men at banken derudover ikke har yderligere kommentare­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark