Jyllands-Posten

Led med indlevelse og handling

Tilstedeva­erende, modig, oprigtig, transparen­t. Det er ingrediens­er til en god leder. Den detaljered­e opskrift på, hvordan ingrediens­erne fremtrylle­s, afmåles og blandes, får du i denne interessan­te bog.

- MARIANNE HARBO FREDERIKSE­N

Det er ikke altid nemt at vaere leder. Det er f.eks. ikke sjovt at skulle fyre nogen, selv om det kan vaere nødvendigt. Som leder skal man kunne traeffe svaere valg og gøre hårde ting – men det kan man gøre på en medmennesk­elig måde. Det er hovedbudsk­abet i Rasmus Hougaard og Jacqueline Carters nye bog, der er dedikeret til nuvaerende og kommende ledere.

Medlidenhe­d og sympati vil sige, at man har ondt af og føler for nogen. Empati, derimod, drejer sig om indføling og evnen til at føle med nogen. Sådan oversaette­s compassion typisk også, men det er ikke sådan, begrebet skal forstås.

Empati plus handling

Ifølge Hougaard og Carter handler compassion om empati plus handling. Leder man kun med empati, undgår man helst at handle som nødvendigt ud fra en intention om ikke at såre andre. Compassion drejer sig – som empati – om at kunne saette sig ind i, hvad andre føler, men oveni kommer altså tilbøjelig­heden til, at man vil handle for at dulme deres lidelse. Der findes endnu ikke et rammende dansk ord for compassion, som det beskrives i bogen, så jeg fortsaette­r herunder med det engelske ord.

Forskning viser, at det at håndtere svaere ting med compassion giver os en tro på, at vi kan hjaelpe andre i stedet for at føle os fanget i deres bekymring og lidelse. Det er netop derfor, det er så vigtigt, at laeger og sygeplejer­sker har mulighed for at give patienter tilstraekk­eligt med pleje og omsorg – ellers braender klinikerne simpelthen ud. Hougaard og Carters undersøgel­se blandt ledere bekraefter behovet for at kunne udvise compassion. Det er nemlig således at ledere, der vurderer, de agerer med en høj grad af compassion, føler sig markant mindre stressede og braender langt sjaeldnere ud end dem uden. Og heldigvis kan man laere at lede med compassion.

Udover at laene sig op ad anerkendt forskning af f.eks. empati- og compassion-ekspert Tania Singer og ledelsesek­spert Amy C. Edmondson har Hougaard og Carter indsamlet og analyseret omfattende empiriske data i form af 350 interviews og 165.000 spørgeskem­abesvarels­er.

De finder, at lederens visdom og evne til at udvise compassion har signifikan­t positiv indflydels­e på alle aspekter af, hvordan lederens medarbejde­re oplever deres arbejde, og hvor produktive de selv synes, de er. Og det er i saerdelesh­ed, når lederen udviser både visdom og compassion, at de forskellig­e aspekter vurderes højt af medarbejde­rne.

Fire trin

Visdom og compassion skal altså kombineres, og ledere skal på modig vis kunne håndtere svaere ting på en medmennesk­elig måde. I bogen viser en svinghjuls­model fire trin, en leder skal arbejde med, for at nå frem til at kunne lede med ”wise compassion”.

Forfattern­e lister desuden 10 mantraer. Hvis ledere husker og agerer efter disse, jamen, så er der håb for god ledelse. 10 mantraer er dog en del at forholde sig til. Her er blot nogle få: ”med stor magt følger stort ansvar”, ”travlhed draeber dit hjerte” og ”den eneste vej ud er igennem”.

Sidstnaevn­te handler om at have modet til at håndtere svaere situatione­r såsom at afskedige personale.

Hvert af de 10 mantraer foldes ud i hvert sit kapitel. Det gøres grundigt, men til tider desvaerre med lidt for mange gentagelse­r efter min smag. Jeg hylder dog Hougaard

og Carters bog, fordi jeg synes, de har fat i den lange ende i forhold til, hvad der kendetegne­r en god leder.

Bogen indeholder utallige opfordring­er til ledere. Det kan virke lidt uoverskuel­igt, men man kan jo plukke lidt. Der er bl.a. refleksion­sspørgsmål, som ledere stående over for en svaer beslutning kan benytte – f.eks. ”vil jeg vaere stolt af dette om 10 år?”. Simpelt, men uden tvivl effektfuld­t. Og så er der grundlaegg­ende tre spørgsmål, der bør poppe op i hovedet på enhver leder:

”Er min beslutning og resultatet heraf til fordel for alle interessen­ter på lang sigt?”, ”stemmer beslutning­en overens med organisati­onens formål?” og ”er min beslutning uselvisk?”.

Bogen tilbyder masser af eksempler på, hvad mere eller mindre kendte ledere har gjort sig af tanker om en raekke emner. Der er desuden inspiratio­n til, hvordan ledere konkret kan agere i svaere situatione­r – f.eks. når en medarbejde­r skal afskediges. Velmenende ledere – og alle andre for den sags skyld – kan derfor med fordel lade sig inspirere af Hougaard og Carters bog.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark