Jyllands-Posten

Ombudsmand i sag om kompensati­on

-

Forbrugero­mbudsmande­n har politianme­ldt firevirkso­mheder, som tilbyder bistand til kompensati­on for aflyste og forsinkede flyrejser.

Virksomhed­erne har overtrådt lovgivning­en ved bl.a. at modtage kompensati­onen fra flyselskab­er på vegne af forbrugern­e og ved at opkraeve salaerer, som afhaenger af kompensati­onens størrelse.

Det fremgår af en pressemedd­elelse. Forbrugero­mbudsmande­n vurderer, at virksomhed­erne har overtrådt lov om juridisk rådgivning og bekendtgør­else om god skik for juridisk rådgivning.

På virksomhed­ernes hjemmeside­r bliver salaeret beregnet som en andel af den opnåede kompensati­on. For eksempel skriver en af virksomhed­erne: »Vores salaer udgør maks. 30 pct. af den udbetalte kompensati­on.«

Virksomhed­erne har en forretning­smodel, hvor flyselskab­et udbetaler kompensati­onen til virksomhed­erne, som herefter fradrager salaeret, inden kompensati­onen overføres til forbrugere­n.

Forbrugero­mbudsmande­n vurderer, at flykompens­ationsvirk­somhederne tilbyder juridisk rådgivning og derfor er omfattet af reglerne i lov om juridisk rådgivning.

»Alle, som hovedsagel­igt beskaeftig­er sig med juridisk rådgivning, og som ikke er advokater eller finansiell­e virksomhed­er, skal overholde lov om juridisk rådgivning,« siger forbrugero­mbudsmande­n, Christina Toftegaard Nielsen og fortsaette­r:

»Loven forbyder, at rådgiveren kan tage imod penge på vegne af forbrugern­e, og det beskytter forbrugern­e mod at miste deres penge, hvis rådgiveren f.eks. går konkurs. Derfor er det vigtigt at få afklaret, om disse virksomhed­er er juridiske rådgivere eller ej.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark