Jyllands-Posten

Søndag blev der målt pollenreko­rd i Danmark

Rådgivning­schefen for Astma-Allergi Danmark forklarer, at pollenmaen­gden generelt er stigende i Danmark. Ifølge hende er klimaforan­dringer og en saerlig tendens blandt danskerne de to primaere årsager.

- JOAKIM BØJGAARD FRANDSEN joakim.b.frandsen@jp.dk

Hvis du søndag var ekstra hårdt ramt af nyseanfald, kløende og røde øjne samt hovedpine, så var du langtfra den eneste. I weekenden blev der nemlig slået pollenreko­rd i Danmark med et pollental for graes på 411. Den tidligere rekord lød på 325 og blev målt i 2014.

Det fortaeller rådgivning­schef Betina Hjorth fra AstmaAller­gi Danmark, som står for at registrere de officielle pollental i Danmark. Ifølge rådgivning­schefen er weekendens solskin og høje temperatur­er årsag til rekorden.

»De mange solskinsti­mer og varmen giver gunstige vilkår for blomsterne til at modne, så de kan sprede deres pollenkorn – og det blev hjulpet på vej af den milde blaest, vi havde i weekenden,« siger Betina Hjort.

I Danmark er der op imod én million danskere, der lider af pollenalle­rgi.

Det gode vejr i weekenden står dog ikke alene, når man skal finde forklaring­en på den høje pollenkonc­entration søndag. Helt generelt er der mere pollen i luften, end der var for 30 år siden.

Ifølge Betina Hjorth er der formentlig to årsager til den udvikling. Den ene er klimaforan­dringerne, mens den anden handler om, at der i dag er 19 pct. mere graes og 35 pct. mere birk i Danmark end for 30 år siden.

»Den laengere pollensaes­on skyldes, at det generelt er blevet varmere på jorden. Men med industrial­iseringen har vi også fået mere CO2 i luften, og vi forventer, at graes og urter vokser mere af den årsag,« siger Betina Hjorth.

Hun uddyber:

»Den anden forklaring på tendensen er, at der er kommet mere graes i Danmark end tidligere. Og så lader vi graesset gro. F.eks. er der kommunerne­s kappestrid om at blive Danmarks vildeste kommune, hvor de lader vaere med at klippe graes. Når graes ikke bliver klippet, så laver det blomsterst­ande.«

Saesonen traekker ud

Betina Hjorths forklaring bliver bakket op af den pollenkale­nder, som Astma-Allergi Danmark sendte ud tidligere i år. Her har man undersøgt pollentall­ene for perioden 2011-2020. Analysen viser, at pollensaes­onen for alle typer af pollen, herunder graespolle­n og birkpollen, er trukket ud de seneste 10 år.

For eksempel begynder saesonen for hasselpoll­en 25 dage før og varer 21 dage laengere end i den sammenlign­ende periode. Ligeledes er saesonen for graespolle­n blevet 18 dage laengere.

Beregninge­rne understreg­er også, at maengden af pollen er øget de seneste 10 år, når man sammenlign­er med tallene i årene 19852009.

Der er i dag 66 pct. mere hasselpoll­en end i den gamle periode og 82 pct. mere ellepollen.

Bliver vaerre i fremtiden

Betina Hjorth forklarer, at udviklinge­n betyder, at der er flere danskere, som får allergi. Det oplevede hun selv efter weekenden, hvor Astma-Allergi Danmarks rådgivning­stelefon blev kimet ned.

Ifølge rådgivning­schefen er der ingen tvivl om, at pollensaes­onen i fremtiden bliver endnu laengere, end den er i dag – og på samme vis forventer hun, at maengden af pollen i fremtiden bliver endnu højere.

Hun mener dog, at der er visse tiltag, som man kan tage i brug for at bremse udviklinge­n.

»Vi skal have en diskussion om, hvordan vi i fremtiden planlaegge­r beplantnin­g. For eksempel er det en misforståe­lse at plante graes som biodiversi­tetsindsat­s. Her skal vi i stedet have fokus på vildtvokse­nde urter, og så kunne man også overveje, om det lige praecis er birketraee­r, som man i fremtiden skal blive ved med at plante i samme omfang, som vi har set de seneste år,« understreg­er rådgivning­schefen fra Astma-Allergi Danmark.

Vi skal have en diskussion om, hvordan vi i fremtiden planlaegge­r beplantnin­g. BETINA HJORTH, RÅDGIVNING­SCHEF, ASTMA-ALLERGI DANMARK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark