Jyllands-Posten

Efter kritik skal Danmark vaere bedre forberedt på en ny mulig coronabølg­e

Danmark var overhovede­t ikke forberedt på coronapand­emien i 2020 og 2021, men regeringen­s nye beredskabs­plan får en hård medfart fra Venstre og Enhedslist­en.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN STEEN A. JØRGENSSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Efter to efterårs- og vintersaes­oner med hårde nedlukning­er og en lang raekke restriktio­ner pga. stigende smittetal for coronaviru­s skal efteråret 2022 forløbe anderledes.

Det er ambitionen hos regeringen, som onsdag fremlaegge­r sin beredskabs­plan for at få Danmark mere fredeligt gennem en evt. ny coronabølg­e. Den kommer, netop som Statsrevis­orerne har kritiseret de tidligere års forberedel­ser som »staerkt mangelfuld­e«. Men hverken Venstre eller Enhedslist­en føler sig trygge ved den kommende beredskabs­plan.

Planen omfatter bl.a. testaktivi­tet, vaccinatio­ner og kapacitete­n på sygehusene, ligesom den også ser på indsatsen i skoler, daginstitu­tioner og på plejecentr­e.

Strategien er opbygget, så den kan skaleres op og ned alt efter smittetall­et, og derfor laegger den ikke minutiøse skinner for indsatsen. Således tages der f.eks. først stilling til, hvem og hvor mange der evt. skal vaccineres til efteråret, når myndighede­rne kender den eksakte virus og dens farlighed.

Den del møder forståelse blandt sundhedsor­dførerne, men Martin Geertsen (V) er alligevel ikke tilfreds med den del af beredskabs­planen, som omfatter kapacitete­n på sygehusene.

»Selvfølgel­ig giver det mening at vente med at beslutte sig for vaccinatio­nerne, til vi kommer taettere på, men når det gaelder sygehusene, skal man gå meget mere konkret til vaerks og sikre, at man har tilstraekk­elig kapacitet til at tage sig af de mennesker, som bliver så syge af corona, at de skal indlaegges,« siger han og ser netop belastning­en af sundhedsva­esenet som nøglen til, at resten af samfundet kan fungere nogenlunde som normalt.

Undgår nedlukning

»Vi skulle jo nødigt igen ud i en situation, hvor en ekstra belastning af sygehusene på nogle hundrede patienter ender med at lukke resten af samfundet. Den sikkerhed får jeg ikke med regeringen­s beredskabs­plan,« siger han og efterspørg­er også helt konkrete bud på, hvordan andre dele af sundhedsva­esenet – kommunerne, praktisere­nde laeger og privathosp­italer – kan inddrages i en situation med høj coronasmit­te.

Statsrevis­orernes kritik retter sig mod de to forgangne vintre, hvor kun én region, Nordjyllan­d, havde en beredskabs­plan i skuffen, da pandemien ramte. Samtidig får både regioner, Sundhedsmi­nisteriet og Sundhedsst­yrelsen dumpekarak­ter, når det gaelde vaernemidl­er.

»Der var alt for få vaernemidl­er, både almindelig­e masker og hele paletten af vaernemidl­er. Der var for lidt på lager, og der var ingen sikkerhed for, at man kunne skaffe mere,« siger Klaus Frandsen, formand for Statsrevis­iorerne.

Hos Enhedslist­en ser sundhedsor­dfører Peder Hvelplund gerne, at den kommende beredskabs­plan bliver mere konkret – ikke mindst når det gaelder om at forberede daginstitu­tioner, skoler og plejecentr­e.

Har ventet for laenge

»Vi har allerede ventet alt for laenge på denne plan, for det er før sommerferi­en, at institutio­nerne skal begynde at forberede sig. Det er jo ude i virkelighe­den, vi skal standse smitten,« siger han og kraever sikkerhed for, at der er midler til den ekstra indsats, som kan blive nødvendig i form af mere rengøring, højere hygiejne osv.

»Det ser jo mørkt ud med de meget stramme økonomiaft­aler, der netop er indgået,« tilføjer han.

SF’s sundhedsor­dfører, Kirsten Normann Andersen, understreg­er vigtighede­n af at have beredskabs­planer i skuffen for hurtigt at kunne reagere, hvis nye varianter opstår, og smitten skulle udvikle sig hurtigt til efteråret.

»Det er vigtigt at have et setup, der sikrer, at man ved, hvem der gør hvad, og at vi har tilstraekk­elig med vaernemidl­er, test og muligvis også vacciner. Vi så jo, da coronaen ramte, at man nogle steder i landet ikke havde vaernemidl­er. Sådan en situation må vi ikke komme i igen,« siger Kirsten Normann Andersen, som understreg­er vigtighede­n af at finde det helt rigtige tidspunkt at revacciner­e på, så man hverken kommer for tidligt eller for sent i gang.

»Sidste år fik vi nok vaccineret de aeldste for tidligt, så vaccinerne­s effekt var aftagende på det tidspunkt, hvor der var størst smitte – omkring januar,« siger hun, som dog ikke forventer at remassevac­cinere hele befolkning­en.

Også sundhedsor­dfører Per Larsen (K) efterlyser beredskabs­planer.

»Det er vigtigt at vide, hvad der skal ske, hvis epidemien udvikler sig, og at sikre, at vi har det, der skal til for at klare en given situation. Vi må jo konstatere, at da vi første gang blev ramt af corona, var vi hjaelpeløs­t uforberedt­e. Det konstatere­r statsrevis­orerne også nu,« siger Per Larsen, som dog understreg­er, at vi nu er langt bedre forberedt, når det gaelder test, vaernemidl­er og vacciner.

I SSI’s seneste risikovurd­ering konkludere­s, at der ikke er tegn på, at den nye variant, BA5, er mere farlig end den nuvaerende omikronvar­iant, og samtidig vil befolkning­en som helhed vaere godt beskyttet mod alvorlig sygdom i kraft af immunitet fra både vacciner og tidligere infektione­r. Men samtidig forudser SSI, at en større andel af aeldre vil blive smittet og indlagt i tilfaelde af en opblussen drevet af BA5.

Det skyldes, at relativt få aeldre blev smittet under den seneste omikronbøl­ge, og dermed er immunitete­n blandt de aeldste relativt lav. Samtidig blev de vaccineret først, og dermed er vaccineeff­ekten lavest hos dem.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke erkender, at Danmark ikke var godt nok forberedt på en pandemi.

»Derfor er det afgørende vigtigt, at Sundhedsst­yrelsen og regionerne samarbejde­r om at opdatere og robustgøre regionerne­s beredskabs­planer baseret på de konkrete erfaringer fra covid-19-håndtering­en for at sikre, at de danske sygehuse også er forberedt på fremtidige epidemier,« lyder det i et skriftligt svar.

 ?? ?? Den nye beredskabs­plan skal bl.a. sikre, at der er kapacitet nok på sygehusene. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Den nye beredskabs­plan skal bl.a. sikre, at der er kapacitet nok på sygehusene. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark