Jyllands-Posten

Miniøen Hans Ø deles med Canada efter 50 års strid, som har efterladt både flag og flere flasker sprut på øen

Den golde Hans Ø deles i to naesten lige store dele. Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod glaeder sig over en fredelig graensedra­gning i en urolig tid.

- JETTE ELBAEK MARESSA jette.maressa@jp.dk

Cognac, whisky, et islandsk operahus, praecision­sopmålinge­r, tålmod og velvilje er blandt de ingrediens­er, der har vaeret med til at løse en over 50 år gammel strid mellem Canada på den ene side og Danmark på den anden om, hvem der ejer Hans Ø i farvandet mellem Grønland og Canada.

Men nu er graensen trukket. Hans Ø er delt i to naesten lige store stykker. Det største er nu en del af Grønland, det mindste tilhører Canada, som til gengaeld har fået andre banefordel­e i resten af den 3.882 km graensedra­gning, som følger med fra Lincoln Havet i nord til Labradorha­vet i syd.

»Graenser er sensitive,« som udenrigsmi­nister Jeppe Kofod udtrykker det, inden han tirsdag sammen med Grønlands landsstyre­formand, Múte B. Egede, underskriv­er aftalen i Canada.

På størrelse med Siø

At den gamle graensestr­id nu er løst gennem en forhandlet løsning er ifølge udenrigsmi­nisteren et vigtigt signal i en urolig verden.

»Vi ønsker en verden, som samarbejde­r, og ikke at graensespø­rgsmål afgøres ved, hvem der er staerk eller mest konfrontat­orisk,« siger han med henvisning til den aktuelle konflikt i Ukraine, som blev indledt ved, at Rusland angreb nabolandet.

Anderledes fredeligt er det gået til, når Danmark og Canada gennem 50 år skiftevis har håndhaevet retten til Hans Ø. Først i 1970’erne gik det op for dem, at de begge troede, at øen var deres. Når danske soldater har vaeret forbi for at plante Dannebrog, efterlod de gerne en flaske Gammel Dansk til canadierne, som omvendt lod en flaske whisky stå, når de havde vaeret på besøg for at håndhaeve suveraenit­eten.

Fremover kan de raekke ud over den kløft, som udgør den kommende landegraen­se på den blot 1,3 kvadratkil­ometer store ø. Endnu er det uafklaret, hvordan graensen, som også vil blive en ydre Schengen-graense, skal markeres.

Hans Ø er nogenlunde lige så stor som Siø mellem Langeland og Tåsinge eller Eskilsø, som ligger i Roskilde Fjord.

Når hele den lange graense regnes med, vokser Grønland med 40.000 kvadratkil­ometer, og det er ikke mindst udsigterne til forekomste­n af olie og gas, som har vaeret medvirkend­e til, at der er blevet kaempet til sidste meter.

Islandske musikere har således siddet på naesten første parket til de afgørende forhandlin­ger, som fandt sted i november sidste år i et mødelokale i musikhuset Harpa i Reykjavik.

Remy Martin som våben

Hans Ø har optrådt i flere gengivelse­r i rummet, men de danske forhandler­e har aldrig selv sat foden på øen. Angiveligt er forhenvaer­ende grønlandsm­inister Tom Høyem (CD) den højest rangerende dansker, der har vaeret på besøg. Det var i 1984 og ifølge Tom Høyem en reaktion på et uanmeldt canadisk forskerbes­øg året før på øen.

Med sig havde han et dansk flag og en flaske Remy Martin-cognac, som blev placeret i en varde sammen med et brev, der på dansk og engelsk bød alle velkommen til »denne danske ø, opkaldt efter inuitten Hans«.

Canadierne satte i 2005 deres davaerende forsvarsmi­nister Bill Graham i land som en understreg­ning af, at der var alvor bag både flag og flasker.

Han strøg Dannebrog, foldede det sammen og afleverede det til den danske ambassade i Ottawa og hejste i stedet det canadiske flag. Kort efter beordrede davaerende udenrigsmi­nister Per Stig Møller (K) marinekutt­eren ”Tulugaq” at saette kurs mod øen, men også med ordre om ikke at pille det canadiske flag ned:

»Det er for barnagtigt mellem Nato-allierede,« mente Per Stig Møller.

I 2018 besøgte journalist Martin Breum øen for Weekendavi­sen og kunne berette, at i hvert fald resterne af de to landes flagstaeng­er stod der endnu. På det tidspunkt var de første skridt til at bilaegge striden taget ved at nedsaette en arbejdsgru­ppe mellem Danmark, Grønland og Canada, som fik til opgave at finde en løsning.

Naeste slag: Nordpolen

Jeppe Kofod glaeder sig over, at striden endte med en forhandlet løsning frem for, at en domstol skulle tage stilling til de to nationerne­s overlappen­de krav på det samme område.

»Så ville der have vaeret en vinder og en taber, nu er der kun vindere. Måske får Kongeriget lidt mere, men det er en løsning, som alle er glade for,« siger han og tilføjer, at en vigtig del af aftalen er, at der laegges op til øget samarbejde mellem den lokale canadiske og grønlandsk­e befolkning.

»Nu er de ikke i tvivl om, hvor graensen går,« siger Jeppe Kofod, som tilføjer, at graenseaft­alen understøtt­er den mangeårige danske målsaetnin­g om afspaendin­g i Arktis.

Netop den politik er udfordret af, at såvel Rusland som USA har øget den militaere aktivitet i Arktis. Efter Ruslands angreb på Ukraine er det ellers fredelige samarbejde i Arktisk Råd lagt på is. Rusland er suspendere­t, men Ruslands signatur står stadig på Illuissat-erklaering­en fra 2008. Her blev de fem arktiske kyststater enige om, at deres overlappen­de maritime krav skal løses fredeligt og inden for internatio­nal havrets regler. Siden har både Canada, Danmark og Rusland indgivet krav, som omfatter Nordpolen.

Danmark afleverede i 2014 tre kasser med videnskabe­lige dokumenter, som skal understøtt­e Rigsfaelle­sskabets krav på havbunden ved Grønlands nordligste kyst, tvaers over Det Arktiske Hav under Nordpolen til Ruslands 200 sømile-graense, ialt 895.000 kvadratkil­ometer. I det store område er der overlappen­de krav fra både Canada og Rusland, som har erklaeret sig overrasked­e over de danske krav.

Vi ønsker en verden, som samarbejde­r, og ikke at graensespø­rgsmål afgøres ved, hvem der er staerk eller mest konfrontat­orisk. JEPPE KOFOD, UDENRIGSMI­NISTER.

 ?? ?? Gold, lille, ubeboet, men strategisk vigtig. Hans Ø eller Tartupaluk har vaeret genstand for en 50 år lang strid mellem Danmark og Canada. Foto: Canadian Hydrograph­ic Service and Carleton University
Gold, lille, ubeboet, men strategisk vigtig. Hans Ø eller Tartupaluk har vaeret genstand for en 50 år lang strid mellem Danmark og Canada. Foto: Canadian Hydrograph­ic Service and Carleton University

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark