Jyllands-Posten

Mens den danske regering tøver, åbner støttepart­i nu for at give Ukraine status som kandidatla­nd

Selv om Ukraines praesident øger presset på Danmark, er der ingen nye løfter fra udenrigsmi­nister Jeppe Kofod om dansk støtte til de ukrainske EU-drømme.

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

Mens den danske regering tøver og venter, åbner De Radikale nu for at tildele Ukraine status som kandidatla­nd i EU på et afgørende topmøde i naeste uge.

Sådan lyder meldingen fra Martin Lidegaard (R), der er formand for Folketinge­ts udenrigspo­litiske naevn. Budskabet kommer samtidig med, at Ukraine i de seneste dage har skruet op for presset mod Danmark og en raekke andre EU-lande for at rykke et skridt taettere på et medlemskab af EU.

»Man bør overveje positivt at give Ukraine EU-kandidatst­atus. Vi er nødt til at gå videre og give Ukraine mere end bare et perspektiv om et medlemskab,« siger Martin Lidegaard, der er tidligere udenrigsmi­nister.

Han understreg­er, at Ukraine stadig skal leve op til alle kriterier for senere at blive medlem af EU, og her er landet langt fra i mål.

I et interview med Jyllands-Posten laegger Ihor Zhovkva, der er toprådgive­r for Ukraines praesident, hårdt pres på den danske regering for at støtte, at Ukraine får kandidatst­atus. Ukraines ansøgning skal drøftes på et EU-topmøde den 23. og 24. juni, og på fredag kommer EU-Kommission­en med en anbefaling, som sandsynlig­vis er positiv.

Hidtil har 11 central- og østeuropae­iske lande tilkendegi­vet, at de støtter kandidatst­atus til Ukraine, viser en opgørelse fra Taenketank­en Europa. Derimod er lande som Tyskland, Frankrig, Holland og Danmark skeptiske.

Ifølge Lidegaard har det vaeret »en stor mundfuld« for flere vesteuropa­eiske lande at udvide EU med en stribe østog centraleur­opaeiske lande. Samtidig sidder fem kandidatla­nde allerede i EU’s ventevaere­lse, og Georgien og Moldova har også ansøgt om medlemskab efter Ruslands invasion i Ukraine. Derfor kan det blive svaert at blive enige, vurderer han.

»Hvis man ikke kan blive enige om kandidatst­atus nu, og det, tror jeg, bliver svaert, når man kigger på meldingern­e fra Frankrig og Tyskland, så må man finde en hurtigere bro til den kandidatst­atus. Vi skylder Ukraine at sende et staerkt signal,« siger Lidegaard med henvisning til den russiske invasion i Ukraine.

Ingen løfter fra Kofod

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har flere gange understreg­et, at EU-medlemskab til Ukraine ikke er aktuelt, og i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten siger udenrigsmi­nister Jeppe Kofod, at regeringen lige nu afventer EU-Kommission­ens udtalelse senere på ugen.

»Danmark støtter fuldt ud Ukraines europaeisk­e aspiration­er. Og vi er meget optagede af at finde en løsning, der kan knytte Ukraine så taet på EU som muligt,« siger Jeppe Kofod.

Han tilføjer, »at Ukraine hører til i den europaeisk­e familie,« men han udsteder ingen løfter om en status som kandidatla­nd og peger på behovet for fortsatte reformer.

»Vi har i årevis arbejdet taet sammen med Ukraine om de reformer, der er vigtige for at opnå kandidatst­atus. Den indsats er fortsat meget højt på regeringen­s dagsorden,« siger Jeppe Kofod.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark