Jyllands-Posten

VIGTIGE DATOER

-

Men kun Polen og de baltiske lande, der alle føler sig truet af russerne, kaemper hårdt for at få Ukraine med i EUfamilien. Men som erfaringer­ne viser, er det svaert at komme med ved bordet. Selv de indledende tiltraedel­sesforhand­linger med Ukraine er kontrovers­ielle, fordi Georgien og Moldova også søgte medlemskab efter at vaere blevet invaderet, og andre lande har laenge vaeret fastlåst i processen.

Tyrkiet ansøgte i 1987, Nordmakedo­nien i 2004, Montenegro i 2008 og Albanien og Serbien i 2009. Alle har indledt tiltraedel­sesforhand­linger. Selv Bosnien-Hercegovin­a har søgt, og Kosovo vil gerne. Alligevel har der ikke vaeret en EU-udvidelse siden 2013. Dels på grund af problemer med at integrere fattigere medlemmer som Rumaenien og Bulgarien.

Putin vil se EU som svagt

Ihor Zhovkva mener, at Vladimir Putin vil blive den store vinder, hvis de 27 EU-lande ikke bakker op om at give Ukraine kandidatur­status:

»For det første vil Putin se det som et signal om, at EU ikke er staerkt og modigt nok til at traeffe store, vigtige beslutning­er.

Under et besøg i weekenden i Kyiv meddelte EU-Kommission­sformand Ursula von der Leyen, at kommission­en inden udgangen af denne uge vil vaere klar med sin vurdering af Ukraines ansøgning om EU-medlemskab.

Alle 27 EU-lande skal vaere enige om at give Ukraine status som kandidatla­nd, før det kan blive en realitet.

En endelig beslutning ventes først at blive vedtaget, når

EU’s stats- og regeringsc­hefer den 24.-25. juni mødes til topmøde i Bruxelles.

Ukraine ansøgte om medlemskab af EU, få dage efter Ruslands invasion af landet den 24. februar.

For det andet at Ukraine ikke af EU ses som europaeer. For det tredje at EU ikke kan forene sig om Ukraine. Og for det fjerde at han har fået grønt lys til at fortsaette sin aggression.«

Og denne aggression vil ifølge Ihor Zhovkva nemt kunne fortsaette i de baltiske lande, Polen og andre steder i de tidligere sovjetrepu­blikker.

For tag ikke fejl, siger han: Da Putin i sidste uge sammenlign­ende sig med Peter den Store var det ikke en tilfaeldig­hed. Putin mente, at da zaren i 1700-tallet tog territoriu­m fra Sverige i området, hvor Sankt Petersborg – Putins fødeby – senere blev grundlagt, genvandt han blot territoriu­m, som var russisk.

Den russiske praesident tilføjede, at det er det samme, han i dag gør i Ukraine.

Ihor Zhovkva peger på, hvad Putin sagde for år tilbage, hvor han blev spurgt om, hvad der var den største tragedie i sidste århundrede:

»Han kunne have naevnt Første Verdenskri­g, hungersnød­en i Sovjetunio­nen i begyndelse­n af 1930’erne, Anden Verdenskri­g eller folkedrabe­t mod jøderne. Men i stedet naevnte han Sovjetunio­nens kollaps som den største tragedie. Og derfor må folk forstå, at Putins ambition i dag er at genskabe Sovjetunio­nen. Han ønsker at samle tidligere sovjetrepu­blikker under sig. Ikke dem alle, men nogle af dem. Det er hans drøm.«

Så set fra Ukraine handler landets EUansøgnin­g også om at stoppe Putins aggression. Europa har slet ikke råd til andet end at støtte Ukraine, mener Ihor Zhovkva.

Men han har endnu en pointe, han ønsker at aflevere til den danske regering. Han peger på, at der efter krigens udbrud i dag er 45.000 til 50.000 ukrainere, der lever i Danmark.

»Se på dem. De er ligesom jer. De er hårdtarbej­dende, ønsker ikke at vaere på sociale ydelser og prøver at forstå jeres sprog for at blive integreret,« siger han og peger på, at mange danskere støtter ukrainsk medlemskab af EU.

»Så giv os blot den formelle godkendels­e til at starte processen. Vi er klar til at gå ned ad den vej sammen med jer.«

 ?? ?? Udenrigsor­dfører Martin Lidegaard (R). Arkivfoto: Michelle Arrouas
Udenrigsor­dfører Martin Lidegaard (R). Arkivfoto: Michelle Arrouas

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark