Jyllands-Posten

Donald Trumps strateger advarede mod valgløgn

Dag to i høringerne om angrebet på Kongressen den 6. januar viser, at den tidligere praesident Donald Trumps egen kampagnest­ab ikke troede på påstanden om, at praesident­valget var manipulere­t.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Det var med spaending, at den såkaldte 6. januarkomi­té mandag endnu engang åbnede dørene for sine høringer – denne gang med flere nye vidner, der kunne fortaelle om den tidligere praesident Donald Trumps forsøg på gennem falske påstande om valgsvinde­l at omgøre valgresult­atet af praesident­valget i 2020.

Dog valgte et af de absolutte hovedvidne­r og traekplast­eret til denne dags høring, Trumps tidligere kampagneme­darbejder Bill Stepien, mandag eftermidda­g dansk tid pludselig at traekke sig, fordi hans kone skulle føde, forlød det.

Bill Stepien blev allerede i november indkaldt til at vidne for komitéen, der undersøger Trumps involverin­g i angrebet på Kongressen den 6. januar sidste år. Af vidneindka­ldelsen fremgår det, at Bill Stepien førte tilsyn med den staerkt omdiskuter­ede såkaldte ”stop the steal”-kampagne, hvor Trump før angrebet på Kongressen haevdede, at praesident­valget i 2020 var blevet stjålet fra ham.

Af samme grund var Stepiens afhøring ventet med spaending.

Klarlaegge­r forløb

Gennem det seneste år har 6. januar-komitéen under Repraesent­anternes Hus forsøgt at klarlaegge forløbet i forbindels­e med angrebet på Kongressen sidste år. Til det formål har komitéen afhørt over 1.000 vidner og indsamlet op mod 125.000 dokumenter. Samtidig har komitéen staevnet flere af Trumps naermeste medarbejde­re, efter at de offentligt har naegtet at samarbejde med komitéen.

I en meddelelse forud for dagens høring kom det frem, at komitéen bl.a. vil fokusere på de millioner af dollars, som Trumps kampagne indsamlede på baggrund af påstanden om, at valget var blevet stjålet fra praesident­en.

Netop derfor er Bill Stepien et af hovedvidne­rne i sagen.

Ifølge flere kilder mener komitéen, at det økonomiske spor er interessan­t. For hvis det er muligt at overbevise Trumps støtter om, at de på falsk vis har indbetalt penge til en kampagne, som var manipulere­t, kan det skabe ny modstand mod den tidligere amerikansk­e praesident.

Selv bliver Bill Stepien betragtet som en saerdeles interessan­t skikkelse i forløbet.

Han har tidligere arbejdet på flere politiske kampagner bl.a. for den tidligere republikan­ske praesident George W. Bush i 2004 samt for den afdøde, meget populaere republikan­ske senator John McCain i 2008.

Lige nu arbejder han for Harriet Hageman, der stiller op mod naestforma­nden for 6. januar-komitéen, republikan­eren Liz Cheney, ved primaerval­gene dette år i staten Wyoming.

Tidlig advarsel

Under høringen afspillede komitéen en tidligere optaget vidneafhør­ing med Bill Stepien. I den siger han, at han allerede i november 2020 efter praesident­valget på valgaftene­n i november 2020 advarede Trump mod at sige, at valget var blevet stjålet fra ham.

»Min holdning var, at vi skulle sige, at der stadig blev talt stemmer op, at vi var i en

god position, men at vi ville sige mere de kommende dage,« lød det fra Bill Stepien.

Det samme sagde en anden af Trumps tidligere kampagneme­darbejdere Jason Miller i et foroptaget vidneudsag­n, hvor han samtidig antydede, at den tidligere praesident­s personlige advokat, Rudy Giuliani, under samtalerne med praesident­en på valgaftene­n skulle have vaeret beruset.

Også den den tidligere politiske redaktør Chris Stirewalt fra tv-stationen Fox News optrådte mandag som vidne i sagen. Det samme gjorde den anerkendte republikan­ske valgadvoka­t Ben Ginsberg B.J. Pak, der er tidligere statsadvok­at i Atlanta i staten Georgia.

Flere af vidneudsag­nene fokuserede på, hvordan Trump trods advarslern­e fra sin kampagnest­ab i flere forskellig­e sammenhaen­ge alligevel fortalte den amerikansk­e befolkning, at praesident­valget var blevet manipulere­t.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark