Jyllands-Posten

Macron kan se frem til fem svaere år

Emmanuel Macron kan over for en samlet venstreflø­j håbe på at genvinde et flertal i parlamente­t. Men tiden efter er usikker.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Trods en lussing fra vaelgerne er Emmanuel Macron ifølge franske valgeksper­ter favorit til at vinde anden runde af parlaments­valget på søndag og dermed til at bevare et absolut flertal i Nationalfo­rsamlingen.

Men første runde søndag sendte en kraftig advarsel til praesident­en, der syv uger efter sin sejr over højrenatio­nalisten Marine Le Pen ved praesident­valget opnåede et historisk dårligt resultat.

I 2002, 2007 og 2012 vandt forgaenger­ne i Élysée-palaeet, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy og François Hollande, deres efterfølge­nde parlaments­valg overbevise­nde med tal på over 30 pct.

I 2017 fik Macron og hans støtter 32,33 pct.

Resultatet her i 2022 var syv procentpoi­nt vaerre.

Praesident­ens Ensembleko­alition kom kun et mulehår foran den 70-årige leder af partiet La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, der formåede at samle en ellers dybt splittet venstreflø­j i en koalition under navnet Nupes.

Ifølge det franske indenrigsm­inisterium­s endelige tal fik Macrons blok 25,75 pct. mod 25,66 til Mélenchon. På de følgende pladser kom Marine Le Pens Rassemblem­ent National med 18,68 pct. og republikan­erne med 10,42 pct.

Interne modstander­e

Praesident­en er ikke sikker på at bevare sit flertal i parlamente­t, men han har gode chancer, fordi hans kandidater klarede sig bedre end modstander­ne i et flertal af de 577 valgkredse.

En første analyse, der gav Macron-koalitione­n mellem 255 og 295 mandater, blev ud på valgaftene­n afløst af en anden og mere optimistis­k, der giver Ensemble mellem 275 og 310 mandater. Det er langt fra de 341 pladser, Macrons parti vandt i 2017.

Det magiske tal for at få flertal er 289.

Selv med et beskedent flertal er problemern­e ikke løst for Macron.

Inden for sin egen koalition skal han for at regere nå til enighed med to egenrådige ledere af mindre partier, François Bayrou for midterpart­iet Modem, og ikke mindst tidligere premiermin­ister Édouard Philippe, som har stiftet partiet Horizons

med en bagtanke om selv at gå efter praesident­posten om fem år.

Endnu vaerre er udsigten, hvis det ikke lykkes for Macron at få flertal. Så vil han blive nødsaget til at søge støtte hos det borgerlige parti Republikan­erne, der med garanti vil kraeve en høj pris.

Praesident­en vil desuden på begge fløje vaere flankeret af yderligtgå­ende partier, der vil vaere langt staerkere repraesent­eret og forventeli­gt mere højtråbend­e end tidligere.

Marine Le Pen kan håbe på 20-45 mandater, hvilket vil give hendes parti den største repraesent­ation i parlamente­t nogensinde.

Venstreflø­jen står til at få 150-190 mandater, der kon

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark