Jyllands-Posten

De første migranter kan sendes til Rwanda

Britisk dommer tillader deportatio­n af asylansøge­re til Rwanda med fly.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Mens demonstran­ter råbte »skam over jer« uden for domstolen, gav den britiske højesteret mandag tilladelse til, at en gruppe migranter tirsdag kan sendes med fly til et modtagecen­ter i Rwanda, hvor deres asylansøgn­inger skal behandles.

Kendelsen i appelsagen er en sejr for premiermin­ister Boris Johnson, der har indgået en aftale med regeringen i Kigali om at modtage migranter. Målet for den britiske regering er at afskraekke andre migranter fra at saette livet på spil ved at sejle over Den Engelske Kanal i små både.

Men det kontrovers­ielle projekt er havnet i kraftig modvind og er nu genstand for talrige juridiske tovtraekke­rier. Den oprindelig­e plan om at sende 130 migranter med det første asylfly til Rwanda tirsdag har således udviklet sig til en fiasko. På grund af klager skrumpede antallet hen over weekenden vaesentlig­t ind, så der mandag morgen var under 10 uønskede udlaending­e på listen.

Prins Charles er imod

Ifølge organisati­onen Care4Calai­s, der hjaelper flygtninge, lykkedes det i løbet af 24 timer at få britiske domstole til at omstøde eller udsaette 15 udvisnings­ordrer.

Modstander­e af det nye eksperimen­t med at sende asylansøge­re til Afrika, som også den danske regering forhandler om med myndighede­rne i Rwanda, forsøgte fredag forgaeves at få High Court til at blokere for deportatio­nen, indtil højesteret om seks uger i en større høring skal se på, om hele arrangemen­tet overhovede­t er lovligt.

Lord Justice Singh konkludere­de, at det ikke forhindrer, at der sendes asylfly afsted indtil da, og at migranter vil blive sendt retur til Storbritan­nien, hvis arrangemen­tet senere erklaeres for i strid med loven.

Både hjaelpeorg­anisatione­r og fagforenin­gen Public and Commercial Services Union, der repraesent­erer 80 pct. af de ansatte i det britiske graensepol­iti, Border Force, har forsøgt at blokere for ordningen.

Lederen af fagforenin­gen, Mark Serwotka, sagde til Sky News, at han er overbevist om, at udvisninge­r er ulovlige.

»Hvis indenrigsm­inister Priti Patel har nogen respekt – ikke kun for de desperate mennesker, der kommer til landet, men også for sine egne ansatte – undlader hun at bede offentligt ansatte om at gennemføre planen, før dens lovlighed er fastslået af en domstol,« fastslog han.

Hen over weekenden fik modstander­ne kongelig støtte, da avisen Times afslørede, at prins Charles i private samtaler har kaldt planen »forfaerdel­ig«. Det udløste vrede reaktioner fra flere ministre, der opfordrede ham til at holde sig ude af politik.

Ifølge Refugee Council indeholdt listen over de første 130 asylansøge­re flere børn. Hjaelpeorg­anisatione­n beskylder indenrigsm­inisteriet for at registrere børn som voksne.

Det skete efter udtalelser fra den britiske tandlaegef­orening, der ikke anerkender ministerie­ts metode med at benytte tandunders­øgelser

 ?? ?? En demonstran­t protestere­r uden for the Royal Courts of Justice domstolen i London imod planen om at sende asylansøge­re til Rwanda. Foto: Henry Nicholls/Reuters
En demonstran­t protestere­r uden for the Royal Courts of Justice domstolen i London imod planen om at sende asylansøge­re til Rwanda. Foto: Henry Nicholls/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark