Jyllands-Posten

Dagblade vil saette fokus på kvinder i debatten

Dagbladet Informatio­n har den mest ligelige fordeling af maend og kvinder i debatspalt­erne. Det har kraevet en aktiv indsats fra avisens side at tiltraekke kvindelige stemmer, fortaeller Informatio­ns debatredak­tør. Flere dagblade vil gerne følge trop.

- SARAH ROTHKEGEL STERNBERG HEDVIG HØGH-OLESEN sarah.r.sternberg@jp.dk hedvig.hoegh@jp.dk

Hver gang én kvinde skriver et debatindla­eg, bliver der skrevet mindst to af maend. Sådan lyder konklusion­en i en undersøgel­se fra Cevea, som har undersøgt kønsfordel­ingen på debatsider­ne hos landets otte største dagblade.

Blandt de otte medier, som Cevea har undersøgt, har Informatio­n den største andel af debatindla­eg fra kvinder med 44 pct. – et godt stykke over gennemsnit­tet på 31 pct.

Ifølge Informatio­ns debatredak­tør, Gry Inger Reiter, er det ikke et resultat, dagbladet er kommet sovende til.

»Siden 2018 har vi holdt et internt regnskab over, hvor mange debatindla­eg vi har i avisen af henholdsvi­s kvinder og maend. Vi gennemgår tallene enten en gang hver anden uge eller en gang om måneden for at sikre, at vi er på rette spor,« fortaeller hun og tilføjer, at Informatio­ns egne opgørelser viser, at andelen af kvinder i debatspalt­erne er 45 pct.

Informatio­n laver ikke opgørelser over, hvor mange debatindla­eg avisen får tilsendt uopfordret fra maend eller kvinder, men Gry Inger Reiter oplever, at der er en klar overvaegt af indlaeg skrevet af maend. Derfor er debatredak­tionen på Informatio­n også selv aktiv i at få flere kvinder ind på siderne.

»Af alt det, vi får uopfordret, bringer vi altid de bedste indlaeg, ligegyldig­t hvilket køn skribenten har. Men når vi selv indhenter stof, taenker vi over kønnet og sørger for at prikke kvinder på skulderen. Det er vigtigt for os at have en variation i de indlaeg, vi har, og hvor nogle blomster gror naturligt, er der andre, vi selv skal plante,« fortaeller hun.

Kraever en aktiv indsats

Hos Jyllands-Posten og Berlingske er antallet af kvindelige skribenter på opinionssi­derne markant lavere end hos Informatio­n med en procentfor­deling på henholdsvi­s 30 og 33 pct.

En tredjedel af de seneste 100 indlaeg, som JyllandsPo­sten har modtaget, er skrevet af kvinder, og ifølge debatredak­tør Henrik Højgaard Sejerkilde vil avisen i højere grad fokusere på at tiltraekke flere kvinder til debatsider­ne.

»Vi er hele tiden opmaerksom­me på at få flere kvinder til at bidrage til debatten i Jyllands-Posten. Det gaelder både, når vi vaelger faste klummeskri­benter og kommentato­rer, og når vi selv saetter gang i forskellig­e debatemner. Den opmaerksom­hed vil vi uden tvivl skaerpe fremover. Men når det er sagt, synes jeg ikke, at det samlede billede fremstår graverende, selv om der langtfra er en 50/50-balance i forhold til debattører­nes køn,« fortaeller han.

Også hos Berlingske er debatindba­kken fyldt op med testostero­n, fortaeller Pierre Collignon, der er debatredak­tør på avisen.

»Der er en stor kønsforske­l. Den klassiske laeserbrev­sskribent er stadig en mand, og ofte en pensionere­t mand, og hvis ikke vi gør alt muligt

Det er vigtigt, at de personer, der stiller sig frem i debatten, ikke føler, at de bliver smidt under bussen. GRY INGER REITER, DEBATREDAK­TØR, DAGBLADET INFORMATIO­N

hvor praecist han kan lyde som blandt andre Jørgen Leth, Martin Jensen og

Søren Ryge.

Rasmus Krogsgaard er i år endnu engang både medvirkend­e, tekstforfa­tter og instruktør. Vi laegger isaer maerke til hans åbningsnum­mer, hvor Nykøbing Falster Revyens 110 år lange historie fint og morsomt resumeres, samt hans nummer om de mange ministerro­kader, der er ledsaget af en løjerlig koreografi og et stort portraetfo­to af magtens Mette.

Lutter gode tekster

I øvrigt udmaerker revyen sig ved at vaere sammensat af lutter gode tekster fra nogle af vores bedste revyforfat­tere. Og der er en flot balance imellem de lokale og de nationale numre, de satiriske og de gakkede, de musikalske og de verbale, samt de moderne og de traditione­lle numre.

Vi kommer godt omkring på revypalett­en, hvor den stille monolog går hånd i hånd med parodierne og det musikalske festpotpou­rri af Abba-sange. Og vi er på alle måder vidne til en smuk, sjov og saerdeles gennemarbe­jdet revy.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark