Jyllands-Posten

OM UNDERSØGEL­SEN

- Kilde: Maend dominerer stadig debatspalt­erne, undersøgel­se af Cevea

Taenketank­en Cevea har undersøgt, hvem der får spalteplad­s i debatsekti­onerne hos otte af landets dagblade.

Data viser, at 31 pct. af dagbladene­s debatindla­eg er skrevet af kvinder. Det er

2 pct. flere end i 2017, hvor undersøgel­sen først blev lavet. Kønsbalanc­en er skaev i alle de store dagblade og mest tydelig hos Ekstra Bladet og Weekendavi­sen, hvor henholdsvi­s 21 pct. og 29 pct. af opinionsin­dlaeg er skrevet af kvinder. Informatio­n har den mest lige kønsbalanc­e hvor 44 pct. af debatindla­eggene er skrevet af kvinder. Derefter kommer Politiken med 34 pct. og Berlingske med 33 pct. Hos Jyllands-Posten er 30 pct. af alle opinionsin­dlaeg forfattet af kvinder.

Kønsubalan­cen er størst blandt akademiker­e og andre med videregåen­de uddannelse­r, herunder isaer journalist­er. Mest lige er kønsfordel­ingen blandt ufaglaerte, som også skriver faerre debatindla­eg. for at tiltraekke og fastholde kvindelige debattører, vil den overvaegt vaere langt mere markant end, hvad den er i dag,« siger han.

Den hårde tone

Undersøgel­ser peger på, at det isaer er den hårde tone i debatten og i kommentars­porene på sociale medier, som gør, at mange holder sig fra at deltage aktivt. Det ses bl.a. i en undersøgel­se fra Institut for Menneskere­ttigheder, hvor 76 pct. af de adspurgte kvinder fravaelger at deltage i debatter på Facebook grundet grove kommentare­r.

Gry Inger Reiter kan nikke genkendend­e til problemati­kken og forklarer, at det ligeledes er noget, Informatio­n er opmaerksom på:

»Vi modererer debatten på alle platforme, hvor vi fjerner kommentare­r, som er usaglige, og nogle gange ekskludere­r vi også folk fra debatten. Det er vigtigt, at de personer, der stiller sig frem i debatten ikke føler, at de bliver smidt under bussen – isaer hvis emnet er meget sårbart. Hvis man som laeser identifice­rer sig med en historie, vil man typisk laese kommentare­rne, så det betyder også noget for vores laesere.«

Selv om Informatio­n ikke har konkrete tal på, om flere kvinder kommer med uopfordred­e debatindla­eg efter mediets tiltag, har Gry Inger Reiter en fornemmels­e af, at det gør en forskel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark