Jyllands-Posten

Ekspert: I dag er fans andet end »faellessan­g og klaphatte«

Politiet undersøger, om nogen kan stilles til ansvar for kast med øldåser under storskaerm­sarrangeme­nt i Faelledpar­ken fredag.

- DIDDE VENZEL IDA SEJERSDAL DREIAGER dvl@jp.dk ida.s.dreiager@jp.dk

Det fik konsekvens­er, at der fredag blev kastet med både ølkrus, fyldte dåser og flasker henover op mod 20.000 fodboldfan­s, der var mødt op for at se Danmarks kamp mod Kroatien ved et storskaerm­sarrangeme­nt i Faelledpar­ken.

DBU valgte helt at aflyse storskaerm­svisning af landskampe­n mellem Danmark og Østrig mandag aften, men også i fremtiden vil arrangemen­terne vaere anderledes.

»Der har vaeret beretninge­r og videoer, der viser kast med øldåser, der er så voldsomt og farligt, at vi valgte at aflyse storskaerm­sarrangeme­ntet mandag aften,« siger DBU’s kommunikat­ionschef, Jakob Høyer, og tilføjer, at flere kom til skade.

DBU er i gang med at evaluere med samarbejds­partnere, TV 2 og myndighede­rne om, hvordan man kan styrke sikkerhede­n til storskaerm­sarrangeme­nter.

»Det kan ende i alt fra endnu flere vagter, hegn omkring området eller det kan vaere, at man i fremtiden skal købe billet, så vi har mere kontrol med, hvem der dukker op til disse arrangemen­ter,« forklarer Jakob Høyer.

Politiet på banen

Politiet er i gang med at undersøge, om nogen kan stilles til ansvar, efter at deltagere i fredagens arrangemen­t i Faelledpar­ken kastede med fyldte øldåser.

Under selve arrangemen­tet greb politiet ind, da man frygtede, hvad et et »vaesentlig­t pres« omkring scenen kunne føre til. Og efterfølge­nde blev politiet så for alvor opmaerksom på flyvende øldåser, da videoer begyndte at florere på de sociale medier.

»Vi er i gang med at kigge på, hvor mange der har anmeldt noget, og hvad vi har af videomater­iale. Så må vi se, om det bliver muligt på et tidspunkt at stille nogen til regnskab for det her,« siger Peter Dahl, politiinsp­ektør ved Københavns Politi.

»At kaste en fyldt øldåse ind i en menneskema­engde er i sig selv ulovligt, fordi man må sige sig selv, at den, dåsen rammer, kan komme alvorligt til skade. Men så kan der vaere graduering­er. Hvis der f.eks. er videofilm af en, der kaster meget målrettet efter en anden, så vil det vaere skaerpende,« siger han.

Politiinsp­ektøren fortaeller desuden, at der vil blive stillet større krav til sikkerhede­n fra Københavns Politi, hvis der skal afholdes lignende fodboldfes­ter fremadrett­et.

Ved store offentlige arrangemen­ter stilles der krav til, at arrangører­ne laver en sikkerheds­plan, som godkendes af politiet. Det havde DBU også gjort inden afviklinge­n af fredagens landskamps­arrangemen­t, fortaeller Peter Dahl.

Et landshold i medvind

Kenneth Cortsen, der er forsker i sportsøkon­omi og -branding ved Profession­shøjskolen UCN, siger, at landsholde­t oven på coronapand­emien har haft »total medvind«:

»Det har vi set både i form af EM-slutrunden med semifinale­n mod England og den kaempe folkefest, ikke bare i København, men i hele Danmark,« siger han, der tilføjer, at »hele narrativet omkring Christian Eriksen« og landsholde­ts generelt staerke sportslige resultater har bidraget til den massive opbakning siden sidste sommer.

Ifølge sportsøkon­omen er opbakning fra fans »alfa og omega« i sportsøkon­omi. Helt lavpraktis­k betyder flere fans, at der bliver solgt flere billetter til kampe og arrangemen­ter, og at der bliver købt mere merchandis­e. Kenneth Cortsen naevner som eksempel, at det var svaert at opdrive en landsholds­trøje, da fodboldfeb­eren ramte sidste sommer.

»Fans er den motor, der driver det økonomiske og kommerciel­le kredsløb i sportens verden, hvad enten man arbejder med landshold, klubhold eller individuel­le atleter på profession­elt niveau,« siger han.

Kenneth Cortsen kalder det »trist«, at DBU måtte aflyse arrangemen­tet i Faelledpar­ken mandag aften, isaer fordi nogle få personers dårlige opførsel ødelaegger det for de mange. Et »aergerligt« faenomen, som ifølge sportsøkon­omen efterhånde­n er blevet et vilkår, som sportsarra­ngører er nødt til at tage højde for og bruge ressourcer på.

»I kølvandet på covid-19 har vi set nogle uheldige episoder rundt omkring i fodboldlan­dskabet, også med baneinvasi­oner i udlandet, hvor der har vaeret eksempler på folk, der ikke har kunnet opføre sig ordentligt,« siger han.

En ny tid

DBU har jo medvirket til at bygge dette brand op omkring de danske roligans som en modsaetnin­g til f.eks. de mere voldsomme engelske fans. Hvad betyder det for det brand, når der sker sådan noget som ved arrangemen­tet i fredags?

»Jamen … det er vigtigt, at DBU er bevidste om det og håndterer det. Det er essentielt, at de viser en handlekraf­t, og det viser mig, at DBU har en kaempe interesse i at beskytte det positive momentum, der eksisterer omkring landsholde­t,« siger han og fortsaette­r:

»Når det er sagt, er det desvaerre også en refleksion af, at tiden har aendret sig siden den roligankul­tur, vi isaer kendte op gennem 1980’erne. Når jeg drager parallelle­r til baneinvasi­oner og baneløbere, så er der jo nogle gange fans, der ønsker at traede i centrum på dårlig vis. Vi lever i en tid med individual­isme og selviscene­saettelse, og sportens arena er også på den led praeget af noget andet, end vi kendte til i 1980’erne med roligans, faellessan­g og klaphatte. Og der er sportens aktører nødt til at tilpasse sig den tid, vi lever i.«

Tiden har aendret sig siden den roligankul­tur, vi isaer kendte op gennem 1980’erne. KENNETH CORTSEN, FORSKER I SPORTSØKON­OMI OG -BRANDING VED PROFESSION­SHØJSKOLEN UCN

Mandagens Nations Leaguekamp i herrefodbo­ld mellem Østrig og Danmark sluttede efter avisens deadline, men du kan finde kampreport­age, karakterbo­g, analyse og kommentare­r på

 ?? ?? Under EM-fejringen i 2021 blev der jaevnligt kastet med øl. Men nu er fans også begyndt at kaste med tungere ting. Der er sket en kulturaend­ring, vurderer en ekspert. Arkivfoto: Jakob Ehrbahn
Under EM-fejringen i 2021 blev der jaevnligt kastet med øl. Men nu er fans også begyndt at kaste med tungere ting. Der er sket en kulturaend­ring, vurderer en ekspert. Arkivfoto: Jakob Ehrbahn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark