Jyllands-Posten

Driv ikke politik på retsstaten

-

I den ene weekend raekker Mette Frederikse­n hånden ud til de borgerlige for at få et bredt samarbejde over midten. I den naeste lyder det fra regeringen, at Venstre har overgivet sig til konspirati­oner og elementer af trumpisme ved at så mistillid til alt og undlade at forsvare institutio­nerne, som beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d fik det formuleret i et interview i Politiken. At det ikke var en fortalelse, blev tydeliggjo­rt af, at indenrigs- og boligminis­ter Christian Rabjerg Madsen både bakkede op og uddybede synspunkte­t søndag aften på tv.

For den ikke indviede: Bagtaeppet for udtalelser­ne er sagerne om mink og Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE), herunder sigtelsen mod tidligere forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n. Hummelgaar­d medgiver, at de er gjort af stof, som fodrer konspirati­onsteorier, men han undlader at se indad og overveje, hvad regeringen­s egen rolle er i det efterhånde­n noget slørede billede. Faktum er, at offentligh­eden forsat er uvidende om, hvad der skete bag kulisserne, og hvem som bestemte hvad, da i hvert fald tre afgørende beslutning­er blev truffet: at alle mink skulle aflives, selv om der ikke var lovgrundla­g for det, at flere ledende medarbejde­re i FE skulle sendes hjem, da kritikken fra Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne landede på forsvarsmi­nisterens bord, og at såvel en tidligere FE-chef som en tidligere forsvarsmi­nister blev sigtet for at have overtrådt en af straffelov­ens mest alvorlige bestemmels­er.

Den dybe boring i beslutning­sprocessen i såvel minksagen som FE-sagerne er kun naturlig og et tegn på, at retsstaten i hvert fald på det plan virker.

Både Hummelgaar­d og Rabjerg Madsen fingerer, at de er staerkt overrasked­e over, at de borgerlige så hurtigt afviste Mette Frederikse­ns angivelige tilbud om at danne en regering over midten. Men deres udtalelser denne weekend tyder staerkt på, at regeringen på forhånd havde kalkuleret med afslaget og derefter er gået videre til punkt to i en slagplan, som skal udstille Jakob Ellemann-Jensen som en tvivlsom statsminis­terkandida­t. Hvad mon Mette Frederikse­n ville have stillet op, hvis Ellemann-Jensen havde sagt ja tak?

Sandheden bag både den udstrakte hånd til og den hårde kritik af Venstre er naturligvi­s, at Mette Frederikse­n er traengt. Den strategi, som hun lagde før valget i 2019, skød vaelgerne i saenk ved kommunalva­lget. Virkelighe­den har meldt sig, og der er snart ikke tal på, hvor mange gange statsminis­teren er drejet rundt om sig selv. I 2019 afslog hun Lars Løkke Rasmussens forslag om regering over midten, nu lancerer hun det selv. Tidligere var hun rød, før hun var grøn, nu er det så vidt vides omvendt. Da hun trådte til, var hun skeptisk over for EU, nu mener hun, at Danmark skal vaere i hjertet, og al snak om, at forsvarsfo­rbeholdet ikke havde nogen praktisk betydning, forstummed­e, da Rusland angreb Ukraine. Økonomisk set er Mette Frederikse­n også kommet på andre tanker og tør nu tale om reformer for at øge arbejdsudb­uddet. Det er i det lys, regeringen­s skarpe kritik af Venstre skal ses.

At retsstaten og de institutio­ner, som den hviler på, gøres til kastebold i et politisk spil, er under alle forhold trist. Hvis Danmark ikke skal ende i amerikansk­e tilstande med facts og alternativ­e facts, så kraever det, at man i det mindste kan vaere enige om den virkelighe­d, som man forholder sig til. Hertil hører, at den, der har magten, bruger den med omtanke og på en måde, så alle kan følge med i, hvad der foregår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark