Jyllands-Posten

I Venstre er de djøf’ere om natten

- KAARE DYBVAD udlaending­e- og integratio­nsminister

En vaesentlig del af min vej ind i politik var en protest imod den centralise­ring af vores land, der foregik i 00’erne, ikke mindst under ledelse af Venstre. Sandheden er jo nok, at når det kommer til centralise­ring, er Venstres ledelse som Dr. Jekyll og Mr. Hyde. De er grundtvigi­anere om dagen, men djøf’ere om natten.

Det startede dengang i 00’erne, hvor Anders Fogh udskiftede tidligere tiders højskolefo­lk og satsede på handelshøj­skolen i stedet. Fra 2001 til 2011 gennemført­e Venstre – isaer med Lars Løkke som drivkraft – en danmarkshi­storisk stor centralise­ring, hvor ingen gik fri: kommuner, uddannelse­r, politi, domstole og mange flere.

For ikke at naevne den store reform af skattevaes­enet i 2004, hvor man fjernede de kommunale inddrivels­er og i stedet satsede på et it-system, som aldrig kom.

Det var både dyrt og dårligt for

Danmark. Mange købstaeder og mindre byer mistede uddannelse­r og skoler og meget af det liv, som man havde haft før.

Produktion­serhverven­e blev nedgjort, og man satsede i stedet på globaliser­ingsstrate­gier og kreative erhverv. Flere kontorer med farvede saekkestol­e og faerre maskinvaer­ksteder, hvis man skal saette det på kort formel.

Venstre har siden skammet sig noget, og partiets politikere taler ikke højt om de reformer, som de gladeligt hujede frem i centralise­ringens storhedsti­d.

Og man forsøgte at gøre det godt igen efter valget i 2015, hvor provinsens vaelgere slog tilbage og reducerede Venstre med 13 mandater. De farvede slips fra handelshøj­skolen i København blev erstattet af Dansk Folkeparti­s farvehandl­ere, farmakonom­er, automekani­kere og receptioni­ster fra provinsen.

Ikke desto mindre oplever vi nu, hvordan Venstre endnu en gang er slået tilbage på kursen fra 00’erne. Lad mig blot tage to eksempler fra den senere tids debat i Folketinge­t.

Først drejer det sig om de realkredit­lån i landdistri­kterne, som Venstre ofte har sagt er et problem, der skal løses. Nu har vi fra regeringen­s side fremlagt en model, der svarer til den måde, man har gjort det på i Norge i mange år. Landdistri­kternes Faellesråd og mange lokale politikere er glade for vores løsning, men Venstre stemmer af uransageli­ge årsager alligevel imod. Det er helt uforståeli­gt, at Venstre ikke vil hjaelpe folk på landet til at kunne købe et hus.

I anden omgang drejer det sig om fordelinge­n af landets gymnasieel­ever. Mange små gymnasier er presset af faldende elevtal, og regeringen har derfor fremlagt en model, hvor hvert gymnasium er sikret mindst 72 elever. Det vaekker glaede på de mindre gymnasier i provinsen, som f.eks. Fjerritsle­v, Morsø, Faaborg og Haslev.

Men da jeg diskutered­e sagen med Venstres landdistri­ktsordføre­r, Peter Juel-Jensen, i efteråret, var han imod og sagde, at »hvis man vil have gymnasier liggende ude i landdistri­kter, så skal det gerne vaere sådan, at de er valgt til, ikke, at de er valgt fra andre steder«, og satte trumf på: »Der skal vaere frit valg.«

Men som de fleste ved, har der aldrig vaeret frit gymnasieva­lg i Danmark. Og med god grund. Lad os antage, at alle unge i Holstebro Kommune frit kunne vaelge at gå på gymnasiet i Holstebro. Dette ville betyde, at de to gymnasier i Lemvig og Struer ville mangle elever og dermed vaere truet af lukning. Og ekstra surt ville det så vaere for de unge i Thyborøn, som så skulle rejse mere end halvanden time for at komme i skole. Derfor beder vi en lille gruppe unge i Holstebro Kommune om at gå på Lemvig Gymnasium, sådan at der også er frihed for de elever, der bor i Thyborøn. En lille smule ufrihed for nogle giver en stor frihed for andre.

Venstre har siden skammet sig noget, og partiets politikere taler ikke højt om de reformer, som de gladeligt hujede frem i centralise­ringens storhedsti­d.

Men Venstre stemmer altså imod og lader til at vaere helt ligeglad med de små gymnasier i købstaeder­ne. Måske fordi isaer Jakob Ellemann-Jensen synes, det er vigtigere at imødekomme den kritik af gymnasieaf­talen, som kommer fra de velstående kommuner i Nordsjaell­and. Derfor en opfordring herfra til Venstres ledelse: Tag en tur rundt i landet. Snak med alle de gode og solide Venstre-folk, der udgør rygraden i mange af vores lokalsamfu­nd, og som hver dag kaemper for at skabe et land, der haenger sammen. Eller med nogle af de gode byrødder, som kaemper for at skabe udvikling i deres byer og kommuner. Det kan vaere, at I kommer tilbage beriget med nye indtryk, I ikke får til daglig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark