Jyllands-Posten

EU svigter demokratie­t

-

De sidste 15-20 år har Angela Merkel domineret EU’s politik. Ingen beslutning­er af betydning kunne traeffes, uden at hun nikkede o.k.

EU’s medlemslan­de, bortset for Storbritan­nien, der valgte at forlade EU, har ikke haft politiske vaerktøjer, der kunne sige Berlin og Merkel imod.

Tysklands samt flere EU-landes og isaer de tidligere sovjetrepu­blikkers afhaengigh­ed af russisk energi er den største geopolitis­ke katastrofe i EU’s historie. Selv om EU i 2015 etablerede EU’s energiunio­n, kunne EU ikke stoppe Tysklands katastrofa­le valg af en Nato- fjende som hovedlever­andør til bl.a. store industrivi­rksomheder.

Angela Merkel valgte at ”snakke” med Putin i stedet. Nu har hun sagt, at hun ikke har lavet nogen fejl i forhold til Putins geopolitis­ke planer. Og igen er der ingen, der tør sige hende imod.

Praesident Macrons pinlige forsøg på diplomatis­k dialog med Putin gør samtidig EU fuldstaend­ig til grin og svaekker EU’s stemme i Ukraine-krisen. Putin gider kun tale med USA og Storbritan­nien, som begge tager politisk ansvar for vestlige vaerdier og vores demokratie­r.

Putins erfaringer med EU er jo gode. Vi er bløddyr uden mod, klogskab og vilje til at saette hårdt mod hårdt. Det eneste, despoter som Putin forstår og har respekt for.

Angela Merkel kunne gøre, som det passede hende, når hun gjorde Tyskland og store dele af EU energiafha­engig af Natos erklaerede hovedfjend­e i Europa.

EU’s sanktioner mod Rusland er virkningsl­øse. Putin kan roligt bombe Ukraine tilbage til Stenaldere­n. Det er flovt at vaere borger i Danmark og EU i disse år. Hvis

EU’s medlemslan­de havde modet, skulle alle russiske ambassadør­er, bortset fra en enkelt russisk repraesent­ation i Bruxelles, lukkes, alle russiske sportsudøv­ere udelukkes fra internatio­nal sport, alle graenser til Rusland lukkes, Rusland ekskludere­s fra internatio­nale organisati­oner, og alle russere, der flygter fra Putins diktatur, tilbydes politisk beskyttels­e. Og Norge og Faerøerne skulle lukke deres havne for russiske fiskeskibe.

Men ak, om få måneder er tusindvis af ukrainere, der kaemper med livet som indsats for vestlig demokrati og frihed, glemt. Danmark, EU og vores slappe politikere har med Merkel-snak og Macron-diplomati vundet over vores demokratis­ke vaerdier, mens blodet har flydt forgaeves i Ukraine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark